Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.:Οι εξελίξεις με τα Ελληνοτουρκικά και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, πατώντας στις ράγες όλων των προηγούμενων, στο φόντο των οξύτατων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον επιθετικό σχεδιασμό κατά των λαών , με επιτάχυνση των αποφάσεων  δημιουργίας εναέριων, ναυτικών,  επίγειων μονάδων κρούσης, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παράλληλα, η αύξηση των πολεμικών δαπανών των χωρών μελών συνεχίζεται, με εναρμόνιση όλο και περισσότερων χωρών στη νόρμα του 2% του ΑΕΠ, κάτι που  για την Ελλάδα σημαίνει αιμορραγία 4,3 δισεκατομμυρίων το χρόνο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, εμπλέκοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους. Όσο κι αν προσπαθούν με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα να ξεπλύνουν τον ιμπεριαλισμό και να προβάλλουν τις «αξίες» του ΝΑΤΟ , τα ματωμένα ίχνη 70 χρόνων δολοφονικής δράσης ενάντια στους λαούς , είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στη συνείδηση των λαών.

Σε αυτό το έδαφος των οξύτατων ανταγωνισμών, κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, το άνοιγμα ολόκληρης της βεντάλιας των απαιτήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων λαών της Μεσογείου. Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις κονιορτοποιούν τους μύθους που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες περί «ασφάλειας και προστασίας» της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού ουσιαστικά «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στην προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, υποτάσσοντας τα πάντα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ξένων και ντόπιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που τα «δίνουν όλα» για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας και συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών.

Δε χωρά καμία επανάπαυση κι εφησυχασμός! Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα. Ο λαός δεν έχει να προσδοκά τίποτα θετικό από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κι απ όλες τις συνακόλουθες εξελίξεις! Να μην τσιμπήσει στο δίλλημα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή”, αφού τίποτα από τα δυο δεν αποτρέπει τη σύγκρουση, που θα επανέλθει αύριο δριμύτερη. Χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα για την πορεία των πραγμάτων, τη στάση της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής για το ξήλωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά