Ημερίδα για τα αδέσποτα : συμφώνησαν στην κατάθεση πρότασης στο ΥΠ.Α.Α.Τ για αλλαγή της νομοθεσίας και δημιουργία ελεύθερων καταφυγίων

Η ανταπόκριση των συμπολιτών /σων στην χθεσινή ημερίδα για το θέμα των αδέσποτων που συνδιοργάνωσαν οι Αδέσποτοι Φίλοι και η Ομάδα Φιλοζωικής Δράσης Ξάνθης, κατέδειξε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα.

Οι παρόντες πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί της Ξάνθης που προσήλθαν, συμφώνησαν να προσυπογράψουν  την πρόταση των δυο σωματείων για την ανάγκη αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας για το θέμα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – η ηγεσία του οποίου είναι ήδη ενήμερη από τον υπεύθυνο της Ομάδας Φιλοζωικής Δράσης,  κ. Γιώργο Κομνηνό- με αίτημα την αλλαγή ή την τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ανοιχτών καταφυγίων για τα αδέσποτα σε χώρους εκτός αστικού ιστού και να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Τόσο η πρόεδρος των Αδέσποτων Φίλων  κ. Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου, όσο και ο υπεύθυνος της Ομάδας Φιλοζωικής Δράσης κ. Γιώργος Κομνηνός , ενημέρωσαν για τις επαφές και συζητήσεις που είχαν με τον πρώην υπουργό κ. Τσιρώνη για το θέμα – ο οποίος διαβεβαιώσαν ήταν σύμφωνος αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του πριν προλάβει να τροποποιήσει το νόμο- όσο και με τη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ η οποία ενημερώθηκε από τον κ. Κομνηνό για την ανάγκη αλλαγής ή τροποποίησης του νόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο διαρκούς αύξησης , αντί μείωσης που είναι το ζητούμενο, του πληθυσμού των αδέσποτων.

Η υποχρέωση, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να περισυλλέγουν τα άρρωστα ή επιθετικά ζώα , να προσφέρουν προσωρινή φύλαξη και ιατρική φροντίδα στα κυνοκομεία και να επιστρέφουν τα ζώα στα σημεία εντός των πόλεων από τα οποία περισυνελλέγησαν αποδεικνύεται αναποτελεσματική, ήταν η κοινή εκτίμηση των παριστάμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην ημερίδα ήταν ο διευθυντής του Νευρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης , κ Δημήτρης Νικηφορίδης , ο οποίος έδωσε τα καταγεγραμμένα στοιχεία από την ιατρική φροντίδα που χρειάστηκαν εξαιτίας επιθέσεων, συμπολίτες, στο Νοσοκομείο.

Από το 2014 μέχρι και το 2019 , σε ετήσια βάση, οι προσερχόμενοι στο Νοσοκομείο εξαιτίας επιθέσεων από αδέσποτα κυμαίνονται στα 200 άτομα,  με μικρές αυξομειώσεις ανά χρονιά. Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι υψηλό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται  και επιπλοκές, υπογράμμισε.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τόσο ο Δήμος Ξάνθης –παρών ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σιαμπάν Μπαντάκ αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων από όλες σχεδόν τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης- όσο και οι περιφερειακοί Δήμοι της Π.Ε.Ξάνθης , οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Κομνηνό όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, είναι σύμφωνοι με το αίτημα για αλλαγή ή τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ανοιχτών καταφυγίων.

Ακούστε τις δηλώσεις της προέδρου των Αδέσποτων Φίλων, κ. Λ.Τζεμπραηλίδου και του υπεύθυνου της Ομάδας Φιλοζωικής Δράσης Ξάνθης, κ. Γ.Κομνηνού.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά