Επιστολή διαμαρτυρίας των επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης για τις διαφοροποιήσεις στα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης- Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων-υπουργό και αναπληρωτή υπουργό- , την οποία κοινοποιούν στο γραφείο Πρωθυπουργού και στο γραφείο προέδρου Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, όπως και στους κυβερνητικούς Βουλευτές  Ροδόπης και Ξάνθης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Ξάνθης και Ροδόπης, διαμαρτύρονται για τη διαφοροποίηση των κινήτρων επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα, η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%.  Η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται επίσης, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%.

Μιλώντας για το θέμα, στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, καθώς κάτι ανάλογο ουδέποτε συζητήθηκε στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης , αλλά ούτε και προτείνεται στα πορίσματα της.

Όπως σημείωσε, οι πρόεδροι των δυο επιμελητηρίων Ροδόπης και ο ίδιος, ενημερώθηκαν από ανάρτηση του βουλευτή Ροδόπης κ. Χαρίτου για την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι ίσως η πρόσθεση της συγκεκριμένης παραγράφου 6 στο άρθρο 30 του νέου αναπτυξιακού νόμου να μην ήταν γνωστή ούτε καν στα κόμματα και τους βουλευτές. Εκτίμησε ότι, ενδεχομένως, η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο με την επέκταση του Κ.Υ.Τ στο Τυχερό να έπαιξε ρόλο και να πρόκειται για μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Παρόλα αυτά, άφησε να εννοηθεί ότι  είναι σε γνώση των επιμελητηρίων και άλλα δεδομένα.

Υπογράμμισε ότι είναι πρώτη φορά που σε αναπτυξιακό νόμο υπάρχει τέτοια διαφοροποίηση στις Π.Ε. της Θράκης , ενώ υπερτόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας καθώς ο στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη της περιφέρειας ΑΜΘ , όμως θα πρέπει να εξηγηθεί τι οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης αποκλειστικά και μόνο για το νομό Έβρου.

Αναφορά έκανε και στη δραματική καθυστέρηση σε ότι αφορά την πρωθυπουργική δέσμευση στο ζήτημα του συμψηφισμού των απαιτήσεων των επιχειρήσεων από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (4% και 12%) για τα έτη 2010-2015, αφού 18 μήνες μετά τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί τον Ιανουάριο του 2022, όχι μόνο δεν προχώρηση το θέμα αλλά η ΑΑΔΕ προχωράει σε λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των επιχειρήσεων που αναμένουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεών τους!

Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας των προέδρων των επιμελητηρίων Ροδόπης και Ξάνθης για τη διαφοροποίηση των κινήτρων στις Π.Ε. της Θράκης στο νέο αναπτυξιακό νόμο και η συνέντευξη του κ. Σ. Μωραΐτη.

Ακούστε  τον κ. Σ. Μωραΐτη.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

«Κύριοι Υπουργοί,

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί,

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Αγγελίδης Νικόλαος

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Γραβάνης Αντώνιος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Μωραΐτης Στυλιανός».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά