Κώστας Δαλάτσης: άνευ ουσίας τα μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους, απαγορευτικό το κόστος παραγωγής- Κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων την Πέμπτη στην περιφέρεια ΑΜΘ

Οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ αποφάσισαν  ομόφωνα την κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων τους , με δυναμική κινητοποίηση  Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 10/02/2022, στις 12:00, στο κτήριο της Περιφέρειας και καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Τοπείρου - σ.σ: είναι ο μοναδικός αγροτικός σύλλογος στην Π.Ε Ξάνθης- κ. Κώστας Δαλάτσης , αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση λίγες μέρες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειας με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ , αλλά και μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη του κλάδου :’ τα μέτρα που ανακοινωθήκαν δεν προσφέρουν τίποτε επί της ουσίας. Θυμηθείτε το 2017, που δεν υπήρχαν οι σημερινές αυξήσεις, είχε διατεθεί ποσό της τάξης των 150 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό για την επιστροφή φόρου στα καύσιμα. Τώρα, με τις υπέρογκες αυξήσεις, διατίθεται ποσό της τάξης των 50 εκ. Το μέτρο δεν αφορά καν όλους . Μόνο  τους νέους αγρότες και όσους μετέχουν σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει αγροτικό πετρέλαιο. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ο αγρότης το αγοράζει στα 82 λεπτά το λίτρο. Εμείς 1,60. Ο Έλληνας αγρότης, λοιπόν,  που είναι υποχρεωμένος να το αγοράζει στην τιμή που το προμηθεύονται όλοι για να εξυπηρετήσει τη διαδικασία παραγωγής, πως θα τον ανταγωνιστεί και φυσικά πως είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε τέτοιο κόστος… Προσθέστε και τις αυξήσεις σε λιπάσματα –έφτασαν στο 250 με 300% !- και στα αγροεφόδια ή τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους… Το κόστος παραγωγής γίνεται απαγορευτικό’.

Ο κ. Δαλάτσης εστίασε και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση σε ότι αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος, εξηγώντας γιατί οι περίοδοι στις οποίες αναφέρονται δεν εξυπηρετούν καν τις περιόδους παραγωγής ούτε για τους αγρότες ούτε για τους κτηνοτρόφους , ενώ με έμφαση σημείωσε ότι : ’ο Έλληνας αγρότης επιβαρύνεται στο κομμάτι της ενέργειας και των καυσίμων κατά 25% περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαίο συνάδελφο του, η επιβάρυνση για τον οποίο είναι μόλις 4%! Ο μέσος όρος δε της επιβάρυνσης μας στις τιμές λιπασμάτων είναι 30% πάνω σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Πως θα ανταγωνιστείς; . Και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση’, κατέληξε.

Για τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και τον ΑΤΑΚ –αριθμό ταυτότητας ακινήτου-υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να ζητείται από τους αγρότες να λύσουν τις διαφορές της Πολιτείας με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Τέλος, η συσσωρευμένη αγανάκτηση έφερε και το ξέσπασμα:’ οι βουλευτές μας πρέπει να ξέρουν ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνει το 80% των αγροτών είναι λιγότερες από τη μηνιαία τους αποζημίωση. Τους ψηφίζουμε για να εκπροσωπούν εμάς στην εκάστοτε κυβέρνηση και όχι για να εκπροσωπούν την κυβέρνηση σε εμάς! Γιατί αυτό γίνεται…’.

Ακολουθούν τα αιτήματα και η συνέντευξη με τον κ. Κώστα Δαλάτση.

Ακούστε τον κ. Κώστα Δαλάτση.

Τα αιτήματα που διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι:

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

•             Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.

•             Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής ρεύματος.

•             Ενίσχυση για ζωοτροφές , λιπάσματα και αγροεφόδια.

ΝΕΑ ΚΑΠ

•             Για τη νέα ΚΑΠ πάρθηκαν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

•             Οι ενισχύσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν τη γη και τα ζώα.

•             Να σταματήσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ να είναι ο φτωχός συγγενής του Εθνικού Αποθέματος και επιτέλους οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ να εισπράττουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

ΕΛΓΑ

•             Δίκαιες και Άμεσες αποζημιώσεις για Αγρότες και Κτηνοτρόφους όποτε  υπάρχουνε ζημίες.

•             Να εξιχρονιστεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με εξειδικευμένα στελέχη, να γίνονται οι διαδικασίες εκτίμησης με διαφάνεια και να υπάρξει ουσιαστική Ενεργητική προστασία.

ΑΤΑΚ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ

•             Κατάργηση του μέτρου αυτού, μέχρι η πολιτεία να ολοκληρώσει Κτηματολόγιο, Αναδασμούς και Δασικούς χάρτες. Δεν είναι υποχρέωση των Αγροτών και Κτηνοτρόφων να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών γης.

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά