Μ.Τσιακίρογλου για ακρίβεια, ενεργειακή κρίση: απαιτείται να καταστούν μη επιστρεπτέες οι επιστρεπτέες και να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης οι ΜμΕ

Μπορεί το πρόσημο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις να έχει θετικό πρόσημο, όμως τα μέτρα δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν το ‘τσουνάμι’ στο οποίο ‘πνίγονται’ καθημερινά οι ΜμΕ, επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Μαίρη Τσιακίρογλου :’οι επιστρεπτέες προκαταβολές μετατέθηκαν για το 2023 και ενώ ήδη το τρέχον έτος είναι δυσβάσταχτο λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Συσσωρεύονται νέες υποχρεώσεις και δυστυχώς ανοίγει νέος κύκλος κόκκινων επιχειρήσεων. Εμείς ζητούμε να καταστούν μη επιστρεπτέες  και όχι να μετακυλισθούν στην επόμενη χρονιά που δεν ξέρουμε και πως θα είναι οι οικονομική κατάσταση. Είναι επίσης αναγκαίο να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , τώρα που αναμένονται ευρωπαϊκά προγράμματα, σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ώστε να έχουν ενεργειακή αυτοτέλεια’, υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ξάνθης επεσήμανε ότι δεν βιώνουν όλοι κλάδοι την ένταση της κρίσης στο ίδιο μέγεθος:’ ήδη συνάδελφοι από κλάδους, όπως π.χ είναι οι αρτοποιοί, οι ζαχαροπλάστες , οι κρεοπώλες, τα παντοπωλεία, η εστίαση , τα μπαρ και τα καφέ κ.α, βιώνουν την απόλυτη ασφυξία. Δεν είναι το ίδιο να έχεις ένα κατάστημα ανοιχτό  σε συγκεκριμένο ωράριο,  χωρίς να απαιτείται συντήρηση ευάλωτων προϊόντων, ή θέρμανση για τους πελάτες, και να έχεις ένα κατάστημα  το οποίο οφείλει να καλύψει όλα τα προαναφερόμενα. Όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες της περιόδου,  αλλά κάποιοι κυριολεκτικά παλεύουν για να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά με το κόστος λειτουργίας να τους πνίγει. Εμείς σε συνεργασία με την ΟΕΒΕ Ροδόπης ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τις ανάγκες κάθε κλάδου. Ενήμερη είναι η ΓΣΕΕΒΕ η οποία γνωρίζει πολύ καλά τι βιώνει αυτή τη στιγμή ένας μικρομεσαίος. Συνάδελφοι διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι δόθηκαν επιπλέον επιδοτήσεις για ενέργεια και καύσιμα σε κάποιους κλάδους, όπως οι αρτοποιοί και οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ αποκλείστηκαν κλάδοι που εκ των πραγμάτων βιώνουν στην ίδια ένταση την κρίση. Και έχουν δίκιο. Πάντως, αναμένονται νέες ανακοινώσεις για επιπλέον πακέτα στήριξης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε’ σημειώνει.

Πάντως ενδεικτικό του αδιεξόδου που βιώνει η αγορά  ήταν το παράδειγμα που κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε η κ. Τσιακίρογλου :’ θα πω μόνο αυτό: αγόρασα ηλιέλαιο για τη δική μου επιχείρηση την περασμένη Παρασκευή στα 18 ευρώ. Την ίδια ποσότητα αγόρασα χθες στα 31, 30. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δηλαδή. Και ξέρετε δεν υπάρχουν δυνατότητες να μετακυλήσεις αυτή τη διαφορά στον πελάτη. Θα τον χάσεις γιατί και αυτός πιέζεται οικονομικά’.

Ακούστε την κ. Μ. Τσιακίρογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά