Εκπομπές αφιερωμένες στην 25η Μαρτίου και τα 3 Αγήματα που θα αναπαραστήσουν συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας μας.

Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1821, φέρνει στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης εκπομπές - αφιερώματα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων λόγου και τέχνης που η "Όμορφη Πόλη 89,9" δεσμεύεται να αξιοποιεί, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

 

Σήμερα Παρασκευή  25 Μαρτίου 2022, η Ξάνθη ζει και πάλι μια διαφορετική ημέρα, καθώς η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά και μάλιστα με τη συμμετοχή της Ομάδας Ιστορικής Αναβίωσης "Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητής Ρούπελ", του Πολεμικού Μουσείου "Μιχάλης Τσαρτσίδης», δίνοντας έναν  συγκλονιστικό τόνο στην παρέλαση με τα τρία  αγήματα να φέρουν αυθεντικές στολές και όπλα, που πολέμησαν στου αγώνες της Ελλάδας.

Το 1ο Άγημα θα είναι του 1940-1941. Ο Επικεφαλής θα αναπαριστάνει   τον  Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, τον Διοικητή του Ρούπελ

Το 2ο άγημα θα είναι του Ιερού Λόχου. Η Επικεφαλής θα αναπαριστάνει   την Ανθυπολοχαγό Σόνια Στεφανίδου, την ηρωίδα του 1942 που έγινε η πρώτη Ελληνίδα κομάντος, αλεξιπτωτίστρια, στη Μέση Ανατολή

Το 3ο άγημα θα είναι του Ερυθρού Σταυρού του 1940. Η Επικεφαλής θα αναπαριστάνει  την ηρωίδα Ερυθροσταυρίτισσα Καλιόπη Γίγα, με τη γνήσια στολή και τα παράσημά της.

Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Κουρτίδη, που επεδίωξαν και πέτυχαν, αυτή τη μοναδική συμμετοχή.

 

Από τη συχνότητα του Δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης θα μεταδοθούν οι εκπομπές- αφιερώματα στην 25η Μαρτίου, με ιστορικές αναδρομές στο επαναστατικό κλίμα στην περιοχή μας και στην καταγραφή γεγονότων που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην Ιστορία μας.

Ο Χρήστος Κοσμάς και ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου στις 12:00 το μεσημέρι,  παρουσιάζουν το αφιέρωμα με τίτλο " Η Επανάσταση στην Ελλάδα. Το φρόνημα και οι Ικανότητες των Ελλήνων".


Ο Θανάσης Μουσόπουλος παρουσιάζει το μεσημέρι στις 13:00,  ένα αφιέρωμα στην ημέρα με τίτλο " Το 1821 και η Θράκη".


Όλα όσα προετοίμαζαν το έδαφος για την Επανάσταση, οι ιδιαιτερότητες, τα "ξεχωριστά" στοιχεία των Ελλήνων ανά περιοχή, το φρόνημα, η πίστη, η μεθοδικότητα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Κρατάμε το φρόνημά μας σε υψηλό επίπεδο και όλοι μαζί  βγαίνουμε νικητές, όσες δυσκολίες κι αν ορθώνονται μπροστά μας……


Καλή  ακρόαση!

Χρόνια Πολλά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά