Ν.Γρηγοριάδης: αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίοι έμποροι τώρα, δύσκολα θα συνεχίσουν το καλοκαίρι…

Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει η αγορά της Ξάνθης , με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων, να γονατίζει και όσα καταστήματα κατάφεραν να επιβιώσουν στα δέκα χρόνια των μνημονίων, αλλά  και στα lock down που επέβαλε η πανδημία :’ αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίοι έμποροι αυτή την περίοδο, δύσκολα θα συνεχίσουν το καλοκαίρι’, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, το πρώτο δίμηνο της πανδημίας ήταν καταστροφικό για την Ξάνθη:’ είχαμε χάσει το καρναβάλι που αποδεδειγμένα στηρίζει την αγορά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των  σούπερ-μάρκετ που-θυμίζω- αν δεν διαμαρτύρονταν οι περιφερειακοί σύλλογοι δεν υπήρχε περίπτωση να απαγορευθούν είδη του εμπορίου που διέθεταν, τη στιγμή που τα εμπορικά καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά με απόφαση της πολιτείας. Από εκεί και πέρα τα χρέη και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται διαρκώς. Τώρα φτάσαμε να κορυφώνονται με την ενεργειακή κρίση και το κύμα των ανατιμήσεων που επιφέρει και ο πόλεμος στην Ουκρανία…Οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται δύο και τρεις φορές πάνω σε σχέση με τους λογαριασμούς που πληρώναμε. Και προσθέστε και τα έξοδα των νοικοκυριών μας, των σπιτιών μας, που και αυτά έχουν εκτιναχθεί…’

Όπως σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης, ο Εμπορικός Σύλλογος της Ξάνθης, άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης και δεδομένου ότι η όλη κατάσταση αντί να αποφορτίζεται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο, διαφαινόταν ότι θα χειροτέρευε, ξεκίνησε και συνεχίζει σειρά επαφών με τους εκπροσώπους αρχών της Ξάνθης, ώστε να τους καταστήσει μέτοχους των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά, αλλά –το κυριότερο- να επιχειρήσουν από κοινού να δώσουν διεξόδους στα αδιέξοδα. Ήδη είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις με τον βουλευτή της Ν.Δ Σ.Τσιλιγγίρη, όπως και το Δήμαρχο Ξάνθης με τον οποίο ο σύλλογος θέλει να συζητήσει τη δημιουργία παρεμβάσεων και υποδομών τέτοιων που θα συμβάλλουν στην τόνωση της κίνησης στην αγορά. (Σ.σ : ήδη ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Χ.Ζεϊμπέκ κατέθεσε χθες αναφορά στη Βουλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με το σύνολο των προτάσεων και αιτημάτων του συλλόγου).

Ακούστε τον κ. Ν.Γρηγοριάδη.

Ο κ. Γρηγοριάδης  γνωστοποίησε επίσης ότι δόθηκε λύση, έστω προσωρινά μέχρι το Μάϊο, στο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισαν πολλοί έμποροι , οι οποίοι έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα , λόγω προφανώς της μη αγαστής συνεργασίας ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ :’ δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, από μας τουλάχιστον , πως βρέθηκαν έκθετοι συνάδελφοι οι οποίοι είχαν σπεύσει να τακτοποιήσουν το θέμα, μετά την απόφαση για πάγωμα εισφορών λόγω της πανδημίας. Ο σύλλογος έστειλε σχετική επιστολή και προς τον ΕΦΚΑ’, τόνισε. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τόνισε ακόμη ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να απεμπλακεί η αγορά από παθογένειες του παρελθόντος και κομματικές αγκυλώσεις:’ τα προβλήματα είναι πολλά και δεν πάει άλλο να στοιχίζονται πίσω από άλλου τύπου επιδιώξεις . Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουμε πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν εντάχθηκαν καν στον νέο αναπτυξιακό. Ζητούμε εδώ και χρόνια, όμως πλέον είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί  ο μηχανισμός για ταμείο ανεργίας εμπόρων, όπως επίσης και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μετά από χρόνια συγκρότησαν ξανά Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης . Εμείς προτείνουμε μόνιμη διακομματική επιτροπή για την Θράκη που θα ασχολείται με τα προβλήματα της περιοχής και θα εποπτεύει την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν σχέση με την περιοχή, ώστε αν πραγματικά θέλει η πολιτεία να στηρίξει την ανάπτυξη της Θράκης, όχι για επικοινωνιακούς αλλά για ουσιαστικούς λόγους, να καταγραφεί και το αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα’.

Τέλος, ο κ. Γρηγοριάδης κάλεσε όλους όσους δεν έχουν γραφτεί στο μητρώο του συλλόγου και δραστηριοποιούνται στον εμπορικό κλάδο να το πράξουν, άσχετα αν είναι γραμμένοι στα πρωτοβάθμια σωματεία:’ είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η δύναμη του συλλόγου και όλοι μαζί να διεκδικούμε λύσεις’, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά