Στο αφιέρωμα στον Φ. Ντοστογιέφσκι καλεί ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης π. Σωφρόνιος

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, πραγματοποιεί το Σάββατο 14 Μαΐου *αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη του 19ου αιώνα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το έργο του οποίου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς ως αριστουργηματικό.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρείου π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, έδωσε πληροφορίες για την εκδήλωση , αλλά και για τους εισηγητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή : ‘ ο Ντοστογιέφσκι είναι ένα πολυεπίπεδο διαμάντι με πολλές πτυχές. Ένας πιστός διανοητής, με πρωτότυπες τομές στην εποχή του στο ζήτημα της πίστης.  Έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Εμείς θα εστιάσουμε στα πρώτα.’

Όπως τόνισε ο π. Σωφρόνιος το 2021 ήταν έτος αφιερωμένο στο Ντοστογιέφσκι, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννηση του. Οι περιορισμοί της πανδημίας δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση πέρυσι και έτσι μεταφέρθηκε για φέτος, που οι συνθήκες επιτρέπουν την διεξαγωγή της εκδήλωσης χωρίς περιορισμούς σε όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Διευκρίνισε δε ότι οι βαρβαρότητες της Ρωσίας με την εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό και όσους τον υπηρέτησαν.

Για το έργο του Ντοστογιέφσκι θα μιλήσουν οι:

•             Δρ. Δημήτριος Β. Μπαλτάς: «Από την ανθρωπολογία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι».

•             Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως: «Η ορθόδοξη μαρτυρία του Ντοστογιέφσκι στον σύγχρονο κόσμο».

Ο Δρ. Δημήτριος Β. Μπαλτάς γεννήθηκε στον Βόλο το 1970. Το διάστημα 1987-1991 σπούδασε κλασσική φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2002 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ασχολείται με ζητήματα βυζαντινής και ρωσικής φιλοσοφίας. Έχει μεταφράσει Μπερντιάγιεφ, Μπουλγκάκωφ, Τρουμπετσκόι, Μπακούνιν, Φρανκ, Ιλίν.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος είναι Φιλόλογος-Θεολόγος, αδελφός στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην Πρέβεζα.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00,  στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων σε αίθουσες του Ιδρύματος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ακούστε τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά