Θ. Μουσόπουλος: η μελέτη της ιστορίας συμβάλλει στην εθνική ενδυνάμωση-Συνεχίζονται τα μαθήματα Αρχαίας ελληνικής γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειον Ελληνίδων

Συνεχίζονται τα δωρεάν μαθήματα Αρχαίας ελληνικής γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης στα οποία διδάσκει ο Θανάσης Μουσόπουλος, κάθε δεύτερη Τρίτη 18:00-19:00.

Στα φετινά μαθήματα θα αναδειχθεί η ενιαία ελληνική γλώσσα από την εποχή του Ομήρου μέχρι τον Κοραή και παράλληλα θα γίνει εισαγωγή στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο κ. Μουσόπουλος: "Το 1998 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ το βιβλίο μου ‘Αγέρηδες και Κύματα’ με μεταφράσεις κειμένων αρχαίων συγγραφέων που μιλούν για τη Θράκη. Θα πω μόνο το εξής: μελετώντας την Οδύσσεια θα ανακαλύψουμε εκατοντάδες λέξεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα".

Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δάσκαλος, με την ευκαιρία της ενημέρωσης των ακροατών/τριών για τα μαθήματα στο Λύκειον Ελληνίδων, αναφέρθηκε και στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε πέρα από τα αρνητικά να εστιάζουμε και στα θετικά, όπως ο πολιτισμός -σε διάφορες εκφάνσεις του -που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες. Ο αναστοχασμός θα πρέπει να κυριαρχεί στη μελέτη της ιστορίας καθώς συμβάλλει, μέσα από τις απαντήσεις που δίνει στα κυρίαρχα ερωτήματα, στην εθνική ενδυνάμωση… Αναφέρθηκε μάλιστα στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και ο Δήμος Τοπείρου στους Τοξότες, στην οποία ήταν ομιλητής και θέμα της: "1922, τομή στη νεοελληνική ιστορία και πολιτισμός", ενώ γνωστοποίησε ότι την επόμενη Κυριακή θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνεται στον Πολύσιτο για την Ανατολική Θράκη: "η ομιλία μου θα έχει τίτλο ‘Χαμός και θρήνος της Αν. Θράκης. Το 1922-23 ήταν έτος τομή για την τριχοτόμηση της Θράκης. Θυμίζω τα 5/9 της βόρειας Θράκης τα κατέλαβαν οι Βούλγαροι και το 1922 τα 4/9 της Αν. Θράκης παραχωρήθηκαν στην Τουρκία. Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση της Αν. Θράκης. Όμως επιτέλους η ελληνική Βουλή αναγνώρισε το «μαύρο Πάσχα» των Θρακών. Καθιερώθηκε και επίσημα η 6η Απριλίου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης του Θρακικού ελληνισμού…"

Ακούστε τον κ. Θανάση Μουσόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά