Ψηφίστε το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης: Εικονική επιχείρηση παράγει ρούχα για ζώα συντροφιάς από επαναχρησιμοποιούμενα υφάσματα

Η  Εικονική Επιχείρηση ΤΟΝΙRΟΜΕ του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης δημιουργήθηκε με βάση την επιθυμία των μαθητών της ομάδας να ενεργούν  με υπευθυνότητα απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη,  αναπτύσσοντας παράλληλα  μια αίσθηση ηθικής ακεραιότητας στην παραγωγή ειδών για ζώα συντροφιάς. Δημιουργούν  προϊόντα για ζώα που ενσωματώνουν πρώτες ύλες αποκλειστικά από επαναχρησιμοποιούμενα υφάσματα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.

H Εικονική Επιχείρηση αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στην αρχή της «μάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, δουλεύοντας στο πλαίσιο της ομάδας, να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρεία και να κατανοήσουν όλα τα στάδια από το σχεδιασμό, τη λειτουργία μέχρι και τη ρευστοποίησης μιας επιχείρησης.

Δύο μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, μέλη της ομάδας της εικονικής επιχείρησης, η Σοφιανή Κουτσουρίδου και ο Δημήτρης Χοτζακιάνης, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και μίλησαν για την προσπάθειά τους, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022 στο πλαίσιο  πανελλήνιου σχολικού προγράμματος, με την δημιουργία μίας ομάδας 20 ατόμων, όπου ύστερα από αρκετές συνεδρίες κατέληξαν στην καινοτόμα ιδέα της εικονικής επιχείρησης για δημιουργία ρούχων για κατοικίδια ζώα μεταποιώντας υφάσματα ρούχων.

Ακούστε τη Σοφιανή και το Δημήτρη και στηρίξτε την ομάδα του 1ου ΓΕΛ.

Όπως εξήγησαν στόχος της επιχείρησης είναι η ανακύκλωση, αφού πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με βάση την κυκλική οικονομία, αλλά και η βιωσιμότητα της ιδέας για δημιουργία ρούχων για τα κατοικίδια ζώα, δεδομένου ότι πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών έχουν στο σπίτι τους ζώα συντροφιάς, που τα αγαπούν και τα φροντίζουν.

Η Εικονική Επιχείρηση ΤΟΝΙRΟΜΕ έρχεται να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην αγορά, γιατί όπως είπαν οι μαθητές, δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρία που κατασκευάζει ρούχα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ανακυκλώσιμα υφάσματα ρούχων και εκεί έγκειται η καινοτομία και η διαφορετικότητα της δικής τους επιχείρησης με την επωνυμία ΤΟΝΙRΟΜΕ, που μεταφράζεται ‘ Το ονειρεύομαι, Το οραματίζομαι, Το φαντάζομαι’.

Πρόσφατα η ιδέα τους παρουσιάστηκε στο Forum της Θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας του ΔΠΘ ενώ οι μαθητές συναντήθηκαν και με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη, και όπως αποκάλυψαν οι δύο μαθητές, ο κύριος Καραγιάννης ξαφνιάστηκε ευχάριστα με την ιδέας τους και μάλιστα τους ψήφισε. Επίσης, η ομάδα από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχε σε έκθεση παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή σχολείων από την Βόρεια Ελλάδα, όπου αναδείχθηκε ανάμεσα στις 12 καλύτερες ιδέες-ομάδες εικονικών επιχειρήσεων, ενώ στις 30 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πανελληνίου διαγωνισμού για τις 10 καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις του προγράμματος και για αυτό οι μαθητές απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να ψηφίσουν τα commercial video (διαφημιστικά σποτ) των ομάδων της Εικονικής Επιχείρησης που διεκδικούν το Public Choice Award στον φετινό διαγωνισμό, αρκεί να επισκεφθούν τους λογαριασμούς τους σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή την ιστοσελίδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά