Το νεανικό εργαστήριο Xanthi CityLab επιστρέφει στις 22-23 Απριλίου στο Elisso Xenia Hotel

“Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη”, είναι το θέμα του φετινού συνεδρίου, που διοργανώνει το νεανικό εργαστήριο Xanthi CityLab  στις 22 και 23 Απριλίου στο Elisso Xenia Hotel στην Ξάνθη, το οποίο επιστρέφει δυναμικά ύστερα από την παύση των δράσεων του λόγω της πανδημίας.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές από τα Γενικά Λύκεια της Ξάνθης, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της Ξάνθης σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό.

Ακούστε την κ. Δ.Παπαδοπούλου και τον κ. Άγγελο Καβουρτζικλή.

Με αφορμή την διοργάνωση του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Άγγελος Καβουρτζικλής, μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Xanthi CityLab, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Νικήτας Σκούρος, ο Γιάννης Κωστούδης, ο Μιχάλης Σαμαράς και η Μαρία Παπαδοπούλου.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Άγγελος Καβουρτζικλής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το εργαστήριο επανέρχεται πλέον με την βασική του δράση που είναι το συνέδριο και υπενθύμισαν ότι το Xanthi CityLab, που συστήθηκε στο κοινό ως το Ρολόι των Νέων το 2016, συνεχίζει να δίνει το βήμα στις νέες και στους νέους του τόπου να σχεδιάσουν το μέλλον της πόλης, ενώ ξανασυστήθηκαν και με τα σχολεία της πόλης.

Στο συνέδριο “Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη” θα συμμετέχουν 33 μαθητές από τα Λύκεια της Ξάνθης και θα καταθέτουν τις προτάσεις τους για μία πράσινη πόλη με τρεις βασικούς πυλώνες το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την Κυκλική Οικονομία και τη Βιωσιμότητα των Κτηρίων.

Το Xanthi CityLab προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, συνέταξε έναν χρήσιμο οδηγό μελέτης, για να γνωρίσουν το θέμα και να το κατανοήσουν έτσι ώστε οι προτάσεις που θα κατατεθούν να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Μάλιστα, όπως είπαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, το project της νικήτριας ομάδας θα παραδοθεί στην Δημοτική Αρχή. Εξάλλου, όπως σημείωσαν, η φιλοσοφία του εργαστηρίου είναι ότι δημιουργήθηκε από νέους και αφορά νέους, που ζητούν αλλαγές και θέτουν νέα αιτήματα και οι πολιτικοί θα πρέπει να τους ακολουθήσουν.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια βρίσκονται τα Φροντιστήρια Ηρακλής Ζωγράφος και Ορόσημο, ενώ την προσπάθεια στηρίζουν και η Αγροθράκη Α.Ε – Σταυρακάρας και η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή.

Οι ομιλητές που θα παραστούν στο συνέδριο είναι ο Αργύρης Πλέσιας, Πολιτικός Μηχανικός msc και πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας, η Έλενα Σαμουρκασίδου, Πολεοδόμος και Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Καβάλας και ο Βασίλης Διαμαντής, Μηχανικός Περιβάλλοντος PhD και συνιδρυτής της Act4energy.

Ακόμη, την παρέμβασή τους θα κάνουν μέσω διαδικτύου ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τα Τρίκαλα, μία πόλη-πρότυπο στην “πράσινη μετάβαση” με έξυπνες λύσεις και η Κυβέλη Γουργουρή, Project Assistant στη Manager Just Go Zero Tilos.

Στο πλευρό των μαθητριών και των μαθητών θα βρίσκονται οι coach, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά