108 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 24 Απριλίου από την Γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση για την 108η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία διοργάνωσε την Κυριακή 23 Απριλίου  η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ,η Αρμενική Εθνική Επιτροπή και η Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης.

Ακούστε την κ. Α. Στεπανιάν.

Κεντρικός ομιλητής ο  καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής Δρ. Γεώργιος Κ. Φίλης με θέμα «η Γενοκτονία των Αρμενίων : Η ιστορία και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις ενός εγκλήματος του 20ου  αιώνα στον 21ο αιώνα.

 Στην Ξάνθη ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης τιμώντας την ημέρα μνήμης διοργάνωσε σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου εθελοντική αιμοδοσία στην Αρμενική Λέσχη Ξάνθης με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η εκπρόσωπος του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης και μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ. Αντρίκ Στεπανιάν επισήμανε ότι μετά το 1922 η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της στους Αρμένιους και εδώ στον φιλόξενο χώρο οι Αρμένιοι στάθηκαν στα πόδια τους, αναπτύχθηκαν, άνθησαν και ενσωματώθηκαν με τους Έλληνες, διατηρώντας όμως την ταυτότητά τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και όπως τόνισε η ίδια, νοιώθουν πολύ  τυχεροί που έχουν δύο πατρίδες, που τις συνδέουν δεσμοί φιλίας.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία που διαπράχθηκε τον 20ο αιώνα, όπως σημείωσε η κυρία Στεπανιάν λέγοντας ότι όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε αυτό επαναλαμβάνεται και αυτό συνέβη ιστορικά, αφού ακολούθησε ο ξεριζωμός της Μικράς Ασίας, η γενοκτονία των Ποντίων και το ολοκαύτωμα των Εβραίων, υπογραμμίζοντας ότι  είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας να αποτρέπει παρόμοια εγκλήματα, γιατί μόνο η αναγνώρισή τους δεν αρκεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά