Ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια-πανευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών με τίτλο: « vaccine - όλα ξεκίνησαν από μια αγελάδα»

Ημερίδα με τίτλο: « vaccine  ( από το λατινικό vaccinus , όπου vacca σημαίνει αγελάδα και inus που σημαίνει από ) - όλα ξεκίνησαν από μια αγελάδα» , διοργανώνουν η υγειονομική περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Κέντρο Υγείας Ξάνθης, την Πέμπτη 27 Απριλίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης –Οικία Μάνου Χατζιδάκι, από τις 10:30 το πρωί ως τη μία και μισή το μεσημέρι.

Με αφορμή την διοργάνωση της ημερίδας φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης  η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ξάνθης  Ανδρομάχη Παπαδοπούλου και η υπεύθυνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Κωνσταντίνα Μπακιρτζίδου, οι οποίες τόνισαν ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας-πανευρωπαϊκής εβδομάδας εμβολιασμών και είναι ανοικτή για το κοινό, αφού ο χαρακτήρας της δεν είναι επιστημονικός, αλλά ενημερωτικός.

Ακούστε τις κ.κ. Παπαδοπούλου και Μπακιρτζίδου.

/p>

Η κυρία Παπαδοπούλου σημείωσε ότι γενικά για τα εμβόλια υπάρχει κενό γνώσης, αφού τα εμβόλια επικαιροποιούνται συνεχώς και καλό είναι να γνωρίζουμε τις αλλαγές που γίνονται τόσο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, όσο και στον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Τα εμβόλια, πρόσθεσε, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην διατήρηση του επιπέδου της ζωής και είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και πολύτιμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορική αναδρομή για την ανακάλυψη των εμβολίων , που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αφού λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν συνεισφέρει στην ανακάλυψη δύο Έλληνες πρωτοπόροι γιατροί οι Εμμανουήλ Τιμόνης και Ιάκωβος Πυλαρινός.  

Το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην Ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (δαμαλίτιδα) και δεν νοσούσαν από ευλογιά. Ο Jenner χρησιμοποίησε το υγρό από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι τον James Phipps. O James, όταν ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά, δε νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός.

Παρ’ όλο που ο Jenner είναι ο πρώτος που εφάρμοσε συστηματικά τον εμβολιασμό εναντίον της ευλογιάς, πρωτοπόροι του εμβολιασμού θεωρούνται οι Έλληνες ιατροί Εμμανουήλ Τιμόνης από τη Χίο και Ιάκωβος Πυλαρινός από την Κεφαλλονιά. Στις αρχές του 1700 οι δύο γιατροί μέσω της παρατήρησης ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες, ανέπτυσσαν αντισώματα και δεν νοσούσαν από ευλογιά ή αν νοσούσαν ήταν σε ελαφρά μορφή και δεν πέθαιναν, αφού η ευλογιά που εκριζώθηκε το 1980, ήταν η πιο θανατηφόρα ασθένεια. Τα συμπεράσματα της έρευνας τους είχαν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά της εποχής.

Η κυρία Μπακιρτζίδου από την πλευρά της σημείωσε ότι το 1700, πριν την ανακάλυψη των εμβολίων το προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου στα 40 χρόνια, τα λοιμώδη νοσήματα ήταν πολλά και θέριζαν τους ανθρώπους, προσθέτοντας  ότι ο εμβολιασμός πρέπει να μπει στην πραγματική του διάσταση, να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και ήδη στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές της Δ΄τάξης στο μάθημα Αγωγή Υγείας ενημερώνονται για την αξία των εμβολίων, που χάρη σε αυτά εκριζώθηκαν σοβαρές ασθένειες όπως τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα και κοκίτης.

Στην ημερίδα το καλωσόρισμα και η εισαγωγή θα γίνουν από την οδοντίατρο,  διευθύντρια του Κ.Υ Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου. η νοσηλεύτρια Μπακιρτζίδου Κωνσταντία θα παρουσιάσει την εισήγηση : vacca-αγελάδα , inus  -από, η παιδίατρος της Α’ ΤΟΜΥ Ξάνθης Χούχου Παγώνα θα παρουσιάσει το θέμα: γνωρίστε τα εμβόλια των παιδιών σας, ο γενικός γιατρός της Α’ ΤΟΜΥ Ξάνθης Δημητρίου Μιχαήλ θα μιλήσει με θέμα: εμβολιασμός ενηλίκων: νεότερα δεδομένα, η Χατζηπαναγιώτου Δέσποινα, επισκέπτρια υγείας της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας θα παρουσιάσει το θέμα : ιατρείο ταξιδιωτικής πολιτικής και εμβόλια, οι νοσηλεύτριες του Κ.Υ Ξάνθης κ.κ. Ζαχαριάδου Ιωάννα, Καρασμάνη Αγγελική θα παρουσιάσουν την εισήγηση: εμβολιαστείτε στο Κ.Υ Ξάνθης και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά