Στην τελική ευθεία το κτιριακό πρόβλημα για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γενισέας-‘Σμύρνη αγαπημένη’: μ’ ένα συγκλονιστικό βίντεο αποχαιρετούν τη χρονιά οι μαθητές του σχολείου

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος  για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Γενισέας, που δεν είναι άλλο από τη στέγαση σε κτίριο κατάλληλο, ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σπουδαστών, αλλά και ν’ αναδείξει το πραγματικά αξιολογότατο έργο του.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , ο διευθυντής του σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης επί 22 συναπτά έτη το ειδικό σχολείο συστεγάζεται , προσωρινά, με το Γυμνάσιο Γενισέας.

Μετά από 22 χρόνια, και κατά τη διάρκεια τους, δεν ήταν και δεν είναι λίγα τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν. Ήδη οι …επίσης ‘προσωρινά’ λυόμενες κατασκευές που προστέθηκαν για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των παιδιών άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα με τις οροφές να στάζουν όταν βρέχει. Πέραν αυτού οι αίθουσες στις οποίες φιλοξενείται το σχολείο δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του.

Όπως εξηγεί ο κ. Ψωμακέλης σε ένα ειδικό σχολείο είναι απαραίτητοι ειδικοί χώροι και για νοσηλεία και για λογοθεραπεία και για πολλές ακόμη παροχές φροντίδας. Εδώ και χρόνια η έλλειψη αιθουσών τον αναγκάζει να μετατρέπει ακόμη και τις λίγες αίθουσες σε χώρους ανάπαυσης και νοσηλείας των μαθητών και να …εφευρίσκει τρόπους για να γίνεται η απαραίτητη λογοθεραπεία ακόμη και κάτω από… σκάλες!

Συνθήκες οι οποίες φυσικά είναι γνωστές εδώ και χρόνια και που οδήγησαν στην αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος διεύθυνσης, συλλόγου διδασκόντων και συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να μετεγκατασταθεί το σχολείο σε κτίριο που να πληροί τις προϋποθέσεις ειδικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Ψωμακέλης επεσήμανε ότι χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του δημάρχου Αβδήρων, βρέθηκε οικόπεδο στη Διομήδεια για να στεγαστούν το Ε.Ε.Ε.ΕΚ και το Μουσικό Σχολείο. Ξεκίνησε άμεσα ο φάκελος με τα προαπαιτούμενα , εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και απέμεινε πλέον το στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών για να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Γνωστοποίησε ότι από αύριο Παρασκευή ο ίδιος, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και η περιφερειακή διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν συναντήσεις για το θέμα με το δήμαρχο Αβδήρων καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.κ. Κουρτίδη και Μέτιο, ώστε να διερευνήσουν σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση.

Ο κ. Ψωμακέλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά όσους συνέβαλαν στην δρομολόγηση και την εξέλιξη των απαιτούμενων διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι και οι βουλευτές του νομού συνέδραμαν ουσιαστικά.

Με έμφαση τόνισε , στέλνοντας μήνυμα προς την τοπική κοινωνία, ότι ένα τέτοιο σχολείο θα έπρεπε κανονικά να στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, ώστε τα αυτονόητα, όπως η συνύπαρξη και η αποδοχή, να ολοκληρώνουν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε ένα σχολείο 6ετούς φοίτησης που παρέχει πτυχία που πιστοποιούν την εξειδίκευση των αποφοίτων στις ειδικότητες τους. Η δουλειά 6 ετών πρέπει να έχει αντίκρισμα στην κοινωνία και στα ίδια τα παιδιά. Όταν οι απόφοιτοι δεν απορροφούνται στην τοπική αγορά εργασίας και παραμένουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, κάνουν βήματα προς τα πίσω , είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι φέτος δεν αντιμετώπισε το σχολείο προβλήματα με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό- στο σχολείο φοιτούν 49 παιδιά – αλλά ούτε και με την μετακίνηση τους από και προς το σχολείο.

Η φετινή εκπληκτική χρονιά

Εικοσιπέντε δράσεις υλοποιήθηκαν κατά τη φετινή χρονιά στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης. Ήταν σίγουρα μια από τις πλέον παραγωγικές μαθητικές χρονιές στο σχολείο που επένδυσε στην εξωστρέφεια μετά από την αδράνεια που επέβαλε η πανδημία. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες τα παιδιά επέστρεψαν από την Καρδίτσα με το τρίτο βραβείο ανά χείρας από τη συμμετοχή τους στο διεθνή μουσικοχορευτικό διαγωνισμό για ΑμεΑ . Με τις επιδόσεις τους μάγεψαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν . Ο κ. Ψωμακέλης ευχαρίστησε θερμά τους συμπολίτες που στήριξαν οικονομικά το σχολείο για να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης.

Όμως και στο τέλος της φετινής χρονιάς οι μαθητές του μας εξέπληξαν ευχάριστα μ’ ένα συγκλονιστικό βίντεο, φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό.

Στο βίντεο « ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», μαθήτριες και μαθητές τους σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι «Καροτσιέρης».

Στο βίντεο των παιδιών υπάρχουν σκηνές από την ταινία «Σμύρνη μου, Αγαπημένη», μία ιστορική, δραματική ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ υπογράμμισε ότι για ευνόητους λόγους δεν είναι ενταγμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα το μάθημα της ιστορίας.

Όμως,  διεύθυνση, εκπαιδευτικοί και μαθητές αποφάσισαν να κάνουν μια υπέρβαση. Να βρουν ένα διαδραστικό τρόπο ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια του προσφυγικού ελληνισμού και να γνωρίσουν τα μέρη απ’ όπου κατάγονταν οι πρόγονοι τους. Και τα κατάφεραν μ’ ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα που συγκινεί και ξυπνά μνήμες στην προσφυγούπολη Ξάνθη.

Ακούστε τον κ. Κλεομένη Ψωμακέλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά