Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Καταργήστε τα δασοπερίπολα και όλα τα "πάρεργα". Το προσωπικό ξεπέρασε τα όριά του!

Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με επιστολή της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θέτει ζητήματα που αφορούν στην εκτέλεση δασοπεριπόλων στα πλαίσια της πυρασφάλειας και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ στην 111ΠΜ, σημειώνοντας:

Τις μέρες που διανύουμε και παρόλο που ο δείκτης επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς σε όλη την Επικράτεια δεν ξεπερνά το Νο 2 (ήδη εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες), οι στρατιωτικοί διατάσσονται να εκτελούν δασοπερίπολα, στο πλαίσιο της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας!

Όταν καίγεσαι στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επαγγελματική εξουθένωση του στρατιωτικού προσωπικού, σε μία περίοδο, που νυχθημερόν ασχολείται με το κόψιμο χόρτων στις Μονάδες τους και τα εν γένει στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Μια επαγγελματική εξουθένωση που μπορεί να οδηγήσει (αν δεν έχει ήδη οδηγήσει) σε ατυχήματα/δυστυχήματα! 

Η Επιστολη:

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Πολλάκις κατά το παρελθόν διαμαρτυρηθήκαμε για την απασχόληση των στρατιωτικών σε δράσεις, αποστολές και επιχειρήσεις, οι οποίες εκφεύγουν από την αποστολή, τον ρόλο και τον σκοπό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Προσφάτως μάλιστα, με τα (α) έως και (γ) σχετικά, διαμαρτυρηθήκαμε για τις δυσανάλογες, σε σχέση με τον αριθμό των στελεχών, υποχρεώσεις που επωμίζονται, οδηγώντας τους στην επαγγελματική εξουθένωση, κάνοντάς μας μάντεις «κακών», κρίνοντας από τα δυσάρεστα γεγονότα στο χώρο των ΕΔ το τελευταίο εικοσαήμερο.

 

Χωρίς να σχολιάσουμε τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα, τα οποία πλήττουν τους στρατιωτικούς και είμαστε σίγουροι ότι έχουν κοινό παρανομαστή, αυτόν της επαγγελματικής εξουθένωσης, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υπερεργασίας, εντός και εκτός καθηκόντων και αποστολής, σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, προκειμένου να αρθούν όλες οι «εκτός ρόλου, αποστολής και σκοπού» των ΕΔ δράσεις, ούτως ώστε τις τελευταίες αυτές ημέρες του καλοκαιριού, να μπορέσουν οι στρατιωτικοί να λάβουν τις άδειές τους και να ξεκουραστούν με τις οικογένειές τους.

 

Δεν είναι δυνατόν, με δείκτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς 1 και 2, να εξακολουθεί η εκπομπή δασοπεριπόλων από τις ΕΔ, στο σύνολο, μάλιστα, της Επικράτειας, πόσω δε μάλλον όταν η φύλαξη των δασών μας ανήκει στις αρμοδιότητες άλλου Υπουργείου. Πόσω δε μάλλον, την τρέχουσα περίοδο, που το προσωπικό «ματώνει» κόβοντας χόρτα στα Στρατόπεδα επτά (7) ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, εξαιτίας του τραγικού περιστατικού με τις εκρήξεις βομβών στη Ν. Αγχίαλο, εκτελώντας ταυτόχρονα τα εν γένει στρατιωτικά του καθήκοντα στη Μονάδα του και στη συνέχεια εκτελώντας δασοπερίπολα ή καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

 

Διαμαρτυρόμαστε για ακόμη μία φορά εντόνως, μεταφέροντάς σας την οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στο στράτευμα, οργή και αγανάκτηση που εντάθηκαν την περασμένη βδομάδα όταν στο διαρρέον μέρος του πορίσματος της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στις ανωτέρω εκρήξεις, τελικώς διαπιστώθηκε ότι υπαίτιοι είναι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί προς τους οποίους θα αποδοθούν ευθύνες και, κατά τα όσα η καθημερινότητα μάς έχει δείξει, θα επιβληθούν πειθαρχικές ποινές, προκειμένου να ηρεμήσει το κοινό αίσθημα.

 

Οφείλουμε όμως να αναρωτηθούμε, εάν για το συμπέρασμα «.. σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του…» και «.. η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή …», αναζητήθηκαν τα αίτια. Διερευνήθηκε δηλαδή εάν το προσωπικό που εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι πλημμελώς εκτέλεσε το καθήκον της αποψίλωσης και μάλιστα σε δύσβατο μέρος και δεν άνοιξε την πρέπουσα αντιπυρική ζώνη, είχε τα κατάλληλα μέσα (τόσο για την εργασία του, όσο και για την ασφάλειά του), έτυχε της εκπαίδευσης που έπρεπε και το σημαντικότερο εάν επαρκούσε, όταν εξαντλημένο από όλο το πάρεργο που καθημερινά καλείται να εκτελέσει, πρέπει να ασχοληθεί και για τα «του οίκου του».

 

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά