Εκδήλωση ενημέρωσης και γιορτή για τα παιδιά από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες το Σάββατο στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Δήμου

Μόλις το 2021 ιδρύθηκε  ο Σύλλογος  Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες, πανελλήνιας εμβέλειας, με έδρα τα Ιωάννινα, ένας νεοσύστατος σύλλογος ο οποίος όμως έχει να παρουσιάσει μια πλούσια δράση με συμμετοχές σε ιατρικά και όχι μόνο συνέδρια, σεμινάρια Α’ Βοηθειών για τα μέλη του , ημερίδες αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις αλλεργίες, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες, υπό την Αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 11:00, η οποία θα συνοδευθεί από μια γιορτή για παιδιά με αλλεργίες και χωρίς αλλεργίες.

Με την δράση αυτή επιθυμεί να συστηθεί στην τοπική κοινότητα ο σύλλογος ενημερώνοντας τόσο για τους σκοπούς του, όσο και για τις έως τώρα  δράσεις του,  έτσι ώστε να επιτευχθεί η στήριξη και η μελλοντική συνεργασία  προς όφελος των παιδιών.

Ακούστε τις κ.κ. Βαρτζοπούλου, Χαριτωνίδου και Ζιώγα.

Για την εκδήλωση του Σαββάτου στην Ξάνθη, αλλά και για τους σκοπούς του συλλόγου μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η εκπρόσωπος του συλλόγου στην Ξάνθη κ. Βαρτζοπούλου Κωνσταντίνα, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ξάνθης κ. Ειρήνη Χαριτωνίδου και με τηλεφωνική παρέμβαση φιλοξενήθηκε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ζιώγα.

Όπως τόνισε τόσο η πρόεδρος κ. Ζιώγα, όσο και η εκπρόσωπος του συλλόγου στην Ξάνθη κ. Βαρτζοπούλου, η ίδρυση του συλλόγου προέκυψε από την ανάγκη να αντιμετωπίσουν οι γονείς αποτελεσματικά τις προκλήσεις που φέρει η διάγνωση της αλλεργίας στα παιδιά. Όταν δεν επαρκούν τα απαιτούμενα μέτρα , τότε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αναγκάζονται να δράσουν , επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου, ενώ όπως αποκάλυψε η κ. Βαρτζοπούλου αφορμή – γιατί η απόφαση ήταν ειλημμένη κατόπιν και προτροπής των γιατρών που παρακολουθούν τα παιδιά- για την ίδρυση του συλλόγου στάθηκε ένας ακόμη θάνατος παιδιού από τροφή μέσα σε σχολικό περιβάλλον στο Βόλο. Από κει και πέρα τα βήματα επισπεύσθηκαν, ο σύλλογος ιδρύθηκε και άμεσα ενεργοποιήθηκε.

Τόσο η πρόεδρος όσο και η εκπρόσωπος αναφέρθηκαν στις γκρίζες ζώνες που ακόμη υπάρχουν στα σχολεία για την αντιμετώπιση αλλεργικών περιστατικών σε παιδιά. Στόχος του συλλόγου είναι μέρα με τη μέρα να αυξάνει τη δύναμη του εγγράφοντας νέα μέλη και να διεκδικήσει την υλοποίηση των βασικών του σκοπών.

Από την πλευρά της η κ. Χαριτωνίδου τόνισε ότι η γνωριμία της με το σύλλογο έγινε το Μάρτιο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς που διοργάνωσε το κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης , ενώ η γνωριμία της με την κ. Βαρτζοπούλου προϋπήρχε εξαιτίας και των επαγγελμάτων τους, κοινωνική λειτουργός η κ. Χαριτωνίδου, λογοθεραπεύτρια η κ.Βαρτζοπούλου. Ο Δήμος Ξάνθης ανταποκρίθηκε άμεσα στο έγγραφο αίτημα του συλλόγου να γνωστοποιήσει τους στόχους και σκοπούς του  στην τοπική κοινωνία  και έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην κεντρική πλατεία. Όπως υπογράμμισε ο Δήμος Ξάνθης αγκαλιάζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία και δράση, η οποία  απευθύνεται στην κοινωνία και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Όπως γνωστοποίησαν η κ. Βαρτζοπούλου και η κ. Χαριτωνίδου το πρωί του Σαββάτου εκτός από την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, θα πραγματοποιηθεί  μια γιορτή για παιδιά με αλλεργίες και παιδιά χωρίς αλλεργίες, τα οποία θα συνυπάρξουν, θα παίξουν και θα διασκεδάσουν , όμως δεν θα προσφερθούν εδέσματα για ευνόητους λόγους.

Θα διανεμηθεί δωρεάν το εικονογραφημένο παραμύθι που έγραψε το μέλος του συλλόγου Αλαμανίδου Νάνσυ και εξέδωσε ο Σύλλογος ‘Αδεσποτούλια Ξάνθης'  με τίτλο ’Χέννες:  το αλλεργικό σκιουράκι’.

Οι σκοποί του Συλλόγου αναφέρονται αναλυτικά στο καταστατικό του. Όμως προς  
ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αλλεργίας, ενόψει και της εκδήλωσης του Σαββάτου, τόσο η κ. Βαρτζοπούλου όσο και η κ. Ζιώγα γνωστοποίησαν τους βασικούς που είναι και οι προτεραιότητες του συλλόγου.

Επιγραμματικά είναι οι παρακάτω:

Απαγόρευση βρώσιμων κερασμάτων στα σχολεία.

Στελέχωση όλων των  σχολείων με επαρκώς εκπαιδευμένους σχολικούς Νοσηλευτές.

Σεμινάρια/ Ημερίδες χορήγησης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης / αντιμετώπισης αλλεργικής αντίδρασης σε Σχολικούς Νοσηλευτές και κοινό.

Επάρκεια προγεμισμένης σύριγγας αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.

Νομιμοποίηση της χορήγησης προγεμισμένης σύριγγας αυτοενιέμενης αδρεναλίνης ως «χορήγηση πρώτων βοηθειών».

Ορισμός συγκεκριμένου αριθμού ατόμων (εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού σχολείων/σχολικών νοσηλευτών) με πιστοποιημένη γνώση παροχής πρώτων βοηθειών ανά συγκεκριμένο αριθμό μαθητών για τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Στελέχωση όλων των σχολικών βαθμίδων με Νοσηλευτές/επαγγελματίες Υγείας που να νομιμοποιούνται να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση.

Συνεργασία με αντίστοιχους φορείς έχοντες κοινούς στόχους.

Συνεργασία με Συλλόγους διδασκόντων προς ενημέρωση και επίτευξη δημιουργίας ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

Νομοθεσία που να εξασφαλίζει την ασφαλή σήμανση των αλλεργιογόνων σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων.

Ενδυνάμωση του Συλλόγου με μέλη και οικονομική επάρκεια ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Κοινωνικές εκδηλώσεις με σκοπό την γνωστοποίηση του Συλλόγου και των επιδιώξεών του. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά