2ο Λύκειο Ξάνθης : Ο ‘Αίολος’ πετά Σιγκαπούρη για τον παγκόσμιο τελικό F1 in Schools

Η Gforce Xanthi από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και η Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια , οι ομάδες που ήρθαν πρώτες, η μια από τα δημόσια σχολεία και η δεύτερη από τα ιδιωτικά, στους τελικούς αγώνες του πανελλήνιου διαγωνισμού F1 in Schools, δημιούργησαν από κοινού την νέα 16μελή ομάδα ‘’Αίολος’’ ένωσαν δυνάμεις και γνώσεις ενόψει του παγκόσμιου τελικού του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί 8 με 10 Σεπτεμβρίου στη Σιγκαπούρη και  δηλώνουν πανέτοιμοι ν’ ανταγωνιστούν επάξια, με το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο που κατασκεύασαν, τις 70 σχολικές ομάδες από όλο τον κόσμο που κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός και στόχος του διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος F1 in Schools  είναι η κατασκευή αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1 σε μικρογραφία και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στον κόσμο .Το F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης και στην ανάπτυξη πολύτιμων ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών) για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ή ακόμη και στην Formula 1. Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

Ο ‘Αίολος’ απελευθερώνει  τον αέρα της νίκης που ούτως ή άλλως πέτυχαν τα άξια μέλη της ομάδας φτάνοντας στο μεγάλο τελικό.

Όμως τα παιδιά του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και οι μαθητές του ‘Ανατόλια’ δηλώνουν ‘κυνηγοί’. Ήδη κατάφεραν το ακατόρθωτο και στόχος παραμένει η παγκόσμια διάκριση και η νίκη.

Όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας είχαν και την αγωνία – με την ανησυχία επίσης να συμπορεύεται- αν θα καταφέρουν να βρουν υποστηρικτές χορηγούς  του εγχειρήματος τους που θα τους εξασφάλιζαν τα εισιτήρια για τη Σιγκαπούρη.

Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για ένα δημόσιο σχολείο ομολογουμένως, ιδιαίτερα αγχωτική και επίπονη, για τους συντονιστές καθηγητές και τα μέλη της ομάδας.

Τον ‘Αίολο’ όμως τίποτε δεν τον σταματά. Χτύπησαν πόρτες, έπεισαν, στηρίχθηκαν. Και από περιφερειακές και τοπικές αρχές και φορείς, και από το επιχειρείν της Ξάνθης, κατακτώντας ακόμη και ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις των Αθηνών!  Φυσικά άκουσαν και αρκετά ‘όχι’. Πρόσκαιρα απογοητεύθηκαν, αλλά κανείς δεν παραιτήθηκε από την προσπάθεια. Άνοιξαν πόρτες και ο…ασκός του ‘Αιόλου’ φύσηξε ούριο άνεμο για την επίτευξη του στόχου.

Δίπλα στην ομάδα, σ’ όλα τα βήματα της διαδικασίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ.

Λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Σιγκαπούρη, στις 7 Σεπτεμβρίου, οι συντονιστές καθηγητές της ομάδας κ. Όλγα Ορφανίδου και κ. Αλέξανδρος Δημαράς –και οι δυο άξιοι φιλόλογοι με… γνωστικό πλέον πεδίο, μετά την ενασχόληση τους με την ομάδα, εξαιρετικά διευρυμένο και στον τομέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας– και η εκπρόσωπος της ομάδας Παπαδοπούλου Δέσποινα , φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όπου ευχαρίστησαν από καρδιάς τους χορηγούς, που με την πολύτιμη ενίσχυση τους επέτρεψαν στα παιδιά να υλοποιήσουν τ’ όνειρο τους, αναφέρθηκαν στη συνεργασία των παιδιών με τους συμμαθητές τους από το κολέγιο ‘Ανατόλια’ στο πλαίσιο της κοινής πια ομάδας ‘Αίολος’, στην αγωνιστική μινιατούρα που κατασκεύασαν και είναι έτοιμοι να ανταγωνιστούν επάξια τους αντιπάλους τους στη Σιγκαπούρη, ευχαρίστησαν τον πρώην διευθυντή του σχολείου κ. Αργυρόπουλο και τη νυν διευθύντρια κ. Λαμπάκη για την αμέριστη στήριξη και δήλωσαν πανέτοιμοι , με τον αέρα του Αιόλου, για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε η κ.Ορφανίδου κατατέθηκε πρόταση ώστε η πόλη της Ξάνθης να είναι μια από τις επιλογές του προγράμματος για τον πανελλήνιο τελικό F1 in schools , που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και ήδη ο δήμος Ξάνθης δεσμεύθηκε να στηρίξει μια τέτοια διοργάνωση στην πόλη. Άλλωστε η νέα Gforce Xanthi  του 2ου ΓΕΛ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συμμετοχή της.

Τώρα όμως προέχει ο παγκόσμιος τελικός στη Σιγκαπούρη με τις ευχές για νίκη να συνοδεύουν τον ‘Αίολο’. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά