Χ. Αντικουλάνης: Η νέα σχολική χρονιά για νηπιαγωγεία και δημοτικά στο Δήμο Ξάνθης θα ξεκινήσει με ασφάλεια για μαθητές κι εκπαιδευτικούς

Πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες, που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς , στο σύνολο των 42 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, με προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας, διαβεβαίωσε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ο πρόεδρος της  πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ξάνθης κ. Χάρης Αντικουλάνης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ακούστε τον κ. Χ.Αντικουλάνη.

Υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη και του ιδίου, με το που ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής πριν δυο μήνες , είναι η λειτουργία των σχολείων για μαθητές και καθηγητές , μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον. Ελέγχθηκαν λεβητοστάσια , ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κτιριακά προβλήματα, βάφονται εσωτερικά και εξωτερικά οι σχολικές μονάδες, ευπρεπίζονται οι αύλειοι χώροι και προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα σταδιακά, αφού η διαχείριση των ζητημάτων και οι παρεμβάσεις θα είναι μια διαρκής διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τόνισε, επισημαίνοντας πως οι ανάγκες είναι καταγεγραμμένες και ιεραρχούνται με πρώτη όμως στη σειρά την ασφάλεια:’ προέχει η ασφάλεια . Ο άξιος προκάτοχος μου, κ. Γιάννης Ιατράκης, μου παρέδωσε ένα εγχειρίδιο όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νηπιαγωγεία και δημοτικά στο Δήμο Ξάνθης. Για το 2023 ο Δήμος εξασφάλισε στην επιτροπή 130.000 ευρώ έξτρα επιχορήγηση. Μιλώ καθημερινά με τους διευθυντές των σχολείων, γνωρίζω τις ανάγκες , αλλά εκείνο που τώρα προέχει είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα και στο Δήμο μας, και στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολικά κτίρια δεν έχουν άδειες λειτουργίας κι αυτό όχι με ευθύνη των Δήμων, αλλά γιατί έτσι ήταν τότε το νομικό καθεστώς. Γίνονται προσπάθειες από την ΚΕΔΕ επιτέλους να δοθεί λύση. Εάν επιλυθεί το μείζον αυτό θέμα θα λυθούν τα χέρια μας. Θα δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα για υποδομές σε δημοτικά σχολικά κτίρια’ σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ξάνθη τα περισσότερα κτίρια που στεγάζουν σχολεία είναι αρκετά παλιά με αποτέλεσμα η συντήρηση να είναι μια διαρκής διαδικασία ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η άψογη συνεργασία της επιτροπής με τις υπηρεσίες του Δήμου έδωσαν άμεσα θετικά αποτελέσματα:’ υπήρχε λέβητας σε νηπιαγωγείο που έπρεπε να απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο ήταν τοποθετημένος, πράγμα που έγινε. Επίσης καταφέραμε και επιλύσαμε το πρόβλημα που υπήρχε στο 8ο Νηπιαγωγείο στη Χρύσα. Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου, ο κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης. Εκεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τον αριθμό των παιδιών. Ή θα έπρεπε  κάποια παιδιά να εγγραφούν σε άλλο Νηπιαγωγείο ή να βρεθεί κτίριο που να εξυπηρετεί το σύνολο των παιδιών. Μεταφέραμε το 8ο Νηπιαγωγείο στο κτίριο που παλαιότερα στέγαζε το παράρτημα του ΚΑΠΗ στη Χρύσα και καταφέραμε να μην ταλαιπωρηθούν γονείς και μαθητές’ αποκάλυψε, ευχαριστώντας θερμά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τη ζέση με την οποία διεκπεραίωσαν τις απαιτούμενες εργασίες.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι κατατέθηκαν περίπου 300 αιτήσεις για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών στο σχετικό διαγωνισμό. Αριθμός πολύ μεγάλος για την κάλυψη 88 θέσεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Ξάνθης:’ μπορούμε ν’ απορροφήσουμε μόνο 88 και αν ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Η νέα σχολική χρονιά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας θα ξεκινήσει σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον’ κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά