Οκτώβριος-Κυβερνοασφάλεια // Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

-Οκτώβριος, μήνας  κυβερνοασφάλειας- Γιώργος Παπαπροδρόμου: Απαιτείται διαρκής προσπάθεια 

Κάθε Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του  Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ (ENISA) γιορτάζει τον μήνα κυβερνοασφάλειας, μια περίοδο αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των οργανισμών σχετικά με την κρίσιμη σημασία της ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο, τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για την προστασία από τις απειλές  και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ακούστε τον κ. Γ. Παπαπροδρόμου:

Με αφορμή τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας  μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τονίζοντας ότι η φετινή καμπάνια  εστιάζει στη σφαίρα της κοινωνικής μηχανικής (Social Engineering) με σύνθημα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπροστά στις απειλές της κοινωνικής μηχανικής, με την συνηθέστερη απειλή να είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing).

Όπως εξήγησε κοινωνική μηχανική είναι μια πρακτική που παρατηρείται όλο και πιο συχνά με την οποία οι απατεώνες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους χρήστες του διαδικτύου για να εκτελέσουν διαδικτυακές ενέργειες ή να παράσχουν ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούν για κακόβουλους σκοπούς. 

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαπροδρόμου η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το ζητούμενο και απαιτείται διαρκής προσπάθεια, λόγω του δυναμικού χαρακτήρα της τεχνολογίας, η οποία έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους που θέλουμε “να πάει το καράβι”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κρατώντας θετική στάση, που αποτελεί άλλωστε μονόδρομο, αλλά προϋποθέτει την απόκτηση δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα, συνέχισε, θα πρέπει να δοθεί στα μικρά παιδιά, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο, που παίζει κομβικό ρόλο, αλλά προκαλεί απογοήτευση στον χώρο της σχολικής εκπαίδευσης να δίνονται βιβλία πληροφορικής στους μαθητές του Γυμνασίου, τα οποία έχουν συγγραφεί το 2003 και εκδόθηκαν το 2006.

Ο κύριος  Παπαπροδρόμου υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν είναι στο σημείο μηδέν, έχει κάνει βήματα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και αυτό που απαιτείται από όλους είναι πρώτον η κριτική σκέψη και δεύτερον η συνεργασία, γιατί μαγικό ραβδί δεν υπάρχει, για την σωστή αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσα σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου το διαδίκτυο από βήμα ελευθερίας μπορεί να μετατραπεί σε βήμα ασυδοσίας.

Προβληματισμός για τη χρήση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των ταυτοτήτων νέου τύπου

Προβληματισμό για τη χρήση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των ταυτοτήτων νέου τύπου, εξέφρασε ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία δεν φρόντισε έγκαιρα να ενημερώσει  τους πολίτες για τις νέες ταυτότητες, λέγοντας ότι η ενημέρωση ρίχνει φως και διώχνει το σκοτάδι, ενώ βασική προϋπόθεση της ελευθερίας, είναι να προηγούνται η εκπαίδευση και ο έλεγχος.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί, επεσήμανε ότι αυτό είναι οξύμωρο, γιατί ήδη αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στα διαβατήρια και στα διπλώματα οδήγησης και ήδη η χώρα μας άργησε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων αφού ο Κανονισμός της ΕΕ ισχύσει από το 2019 και το χρονικό περιθώριο είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2026. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου, Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου   

 

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά