Ξάνθη: "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23"// Πολυσύνθετη διακρατική άσκηση, με την έντονη παρουσία της Γαλλίας

Με τις καθοριστικές  βολές αρμάτων μάχης Leopard 2, αμερικανικών Abrams και Γαλλικών Leclerc, όπως και με τη ρίψη πυραύλων  AGM-114 και Hydra 70 από ελικόπτερα Apache και Kiowa, εξελίχθηκε η τελευταία ημέρα της άσκησης  «Olympic Cooperation – 23» στο αναβαθμισμένο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Η σημαντική παρουσία χερσαίων δυνάμεων από τη Γαλλία, συμπλήρωνε την ιδιαιτερότητα της άσκησης και τόσο η αναφορά της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα κ.  Laurence Auer,  όσο και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, για το ότι για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, υπάρχει τόση σημαντική στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας σε Ελληνικό έδαφος, έδωσαν μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.

Η κ. .  Laurence Auer αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία της Γαλλίας στην διακρατική άσκηση στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θράκη, στο Πετροχώρι, στον κομβικό ρόλο που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη συμμαχία, στην υποδειγματική φιλοξενία των Γάλλων στρατιωτικών από τους Έλληνες, ενώ σχολίασε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου της άσκησης, το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δυνάμεων επί του πεδίου και μάλιστα αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο εκτέλεσης των σεναρίων της άσκησης από τις δυνάμεις των χωρών που συμμετείχαν.

Χερσαίες δυνάμεις από Ελλάδα, HΠA, Γαλλία, Kύπρο, Bουλγαρία και Γεωργία, ανέλαβαν τη διεξαγωγή της πολυήμερης άσκησης στη Θράκη, την οποία παρακολούθησαν ως παρατηρητές, στελέχη,  από Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία, Ρουμανία και Σαουδική Αραβία.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, με αποκορύφωμα την εκτέλεση πραγματικών πυρών και τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών.

Το ζητούμενο της άσκησης, η ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, που τακτικά πλέον,  συναντιούνται και επικοινωνούν στο πεδίο, αποκτώντας ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην άσκηση συμμετείχαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι με στρατιωτικό προσωπικό και με τέσσερα άρματα μάχης τύπου Leclerc  αλλά και με 19 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου VBCI.

Από πλευράς Στρατιωτικής Ηγεσίας παρέστησαν:

 ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU–OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Νικόλαος Αθάνατος και άλλα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησαν επίσης:

Ο Υπαρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Γαλλίας Αντιστράτηγος Guillaume Du Breil De Pontbriand, ο Διοικητής 7th FR Armored Brigade Ταξίαρχος Phillipe Le Carff, ο Διοικητής 35 FR Regiment d’ Infanterie, ο Συνταγματάρχης Phillipe Le Duc, ο MND–SE COM Υποστράτηγος Dorin Toma, ο MND–SE DCOM Ταξίαρχος Loic Girard, ο Εκπρόσωπος της Ιταλικής Ταξιαρχίας GARIBALDΙ Συνταγματάρχης Antonio Merenda, ο Ακόλουθος Άμυνας της Γαλλίας Σμήναρχος Olivier Madiot, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Συνταγματάρχης Nathan Mann, ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου Συνταγματάρχης Magdy Mohamad Ibrahim Radwan, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ινδίας Συνταγματάρχης Vijayant Singh ο ODC–gr Ταξίαρχος Casey Luskin ο AST–GR Paul Kalbos ο ASG–BALKAN Συνταγματάρχης Terry Saul ο Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας Christian Fatras 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά