Ε. Γουντουδάκη: Είναι δύναμη να ζητήσει βοήθεια εκείνος που κακοποιείται - Σήμερα στις 18:00 η παρουσίαση του βιβλίου της ‘ Όσα ήθελα να Πω’

Με αφορμή την 25η του Νοέμβρη , παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, το " Όσα Ήθελα να Πω", το βιβλίο της Έφης Γουντουδάκη, Κοινωνικής Λειτουργού του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής και συγγραφέα, παρουσιάζεται στην Ξάνθη

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σοροπτιμιστικος Όμιλος της Ξάνθης και οι εκδόσεις ‘Πηγή’. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΔΠΘ, μέλος του Ομίλου και Γιαλαμά Στέλλα, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδέσμου ΑΜΘ Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Ο  τελειόφοιτος Κοινωνικής Εργασίας, κ.Θεοδωριδης Ηλίας θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στις 18.00 , στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου, δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Ακούστε την κ. Έφη Γουντουδάκη.

Η Κοινωνική Λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής και συγγραφέας κ. Έφη Γουντουδάκη μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου- λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του βιβλίου της - για τη βία κατά των γυναικών και τις προσπάθειες εξάλειψής της, εστίασε και εξήγησε την έννοια της αθέατης βίας,  αλλά αναφέρθηκε και στο πως ‘γεννήθηκε’ το βιβλίο .

Οι επτά ιστορίες του βιβλίου ‘Όσα ήθελα να πω’ είναι εμπνευσμένες από πραγματικές περιπτώσεις τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί ως επαγγελματίας Κοινωνική Λειτουργός στο πλαίσιο της πολυετούς  εργασίας της.

Όπως σημείωσε η επιλογή των περιστατικών που παρουσιάζονται στο βιβλίο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εξομολογήθηκε μάλιστα ότι όταν κλήθηκε από τον εκδοτικό οίκο να δώσει την τελική έγκριση συνειδητοποίησε πόσο προσωπικές ήταν για την ίδια. Θέλησε, πέρα από την καθαρά επαγγελματική προσέγγιση ν’ αναδείξει τη σημασία του ανθρώπου στη διαχείριση των περιστατικών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:’ τις μεγάλες αλήθειες πιο εύκολα τις καταγράφουμε πρώτα παρά τις εκφράζουμε λεκτικά’.

Είναι δύναμη, υπογράμμισε, να ζητηθεί βοήθεια όταν κάποιος φτάσει στο σημείο να παρουσιάζει μεγάλη έκπτωση στους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει στην καθημερινότητα του. Το ότι ‘κάτι δεν πάει καλά’ μπορεί να παρατηρηθεί από κοντινά άτομα και να τον προτρέψουν να ζητήσει βοήθεια.

Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό –και για τους ειδικούς ανθρωποκεντρικών επαγγελμάτων- να έχουν επίγνωση των στερεότυπων που κάθε άνθρωπος κουβαλά. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τη μη επίγνωση των στερεότυπων είναι να μας οδηγήσει στο να κάνουμε διακρίσεις με πιο ακραία μορφή διάκρισης τη βία, την οποία ακριβώς λόγω των στερεότυπων αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε.

Χωρίς ανθρωπιά, καλλιέργεια εμπιστοσύνης, σεβασμό, ζεστασιά, αποδοχή δεν είναι εύκολο για κάποιον να εξωτερικευθεί και να μιλήσει, υπογράμμισε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά