Δ. Αβούρης: Η Ξάνθη μπορεί να καταστεί Πόλη Μουσείων– Δραματική καθυστέρηση στη δημιουργία του θεματικού πάρκου για τον Καραγκιόζη

Τα 70 μοναδικά καράβια της έκθεσης ‘Ναυς’ του Δημήτρη Αβούρη συνεχίζουν να βρίσκονται ‘αγκυροβολημένα’ στο φιλόξενο ‘λιμάνι’ του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ταξιδεύοντας στις θάλασσες και τους ωκεανούς της φαντασίας μικρούς και μεγάλους.

Έργα πρωτότυπα του Δημήτρη Αβούρη, φτιαγμένα από τα χέρια του με μάρμαρο από τη θάλασσα τη Θάσου, κεραμικά από τους γιαλούς όλης της χώρας που μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό χιλιάδων ετών και σίδερο.

Φιλοξενούμενος στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου μίλησε για την ενασχόληση του με τις τέχνες και το λόγο για τον οποίο επικοινωνεί μέσω αυτής με μικρούς και μεγάλους σε μια εποχή που οι αξίες καταρρέουν.

Μεγάλη του αγάπη εκτός από τη γλυπτική, την ποίηση, τη συγγραφή το παραμύθι : η παρηγοριά και η προτροπή . Το μέσο για να διδαχθεί ο άνθρωπος για τα πάθη και τα λάθη αλλά και για να βιώνει με υγιή τρόπο τα συναισθήματα του, κάτι που δυστυχώς, υποστήριξε, απουσιάζει εντέχνως από το εκπαιδευτικό σύστημα, όμως συνεχίζει να επιβιώνει μεταδίδοντας τη σοφία και τη γνώση. Το παραμύθι, θα πει, κοιμίζει τα παιδιά και ξυπνά τους ενήλικες. Ψυχή της Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, ο Δημήτρης Αβούρης συλλέγει, φυλάσσει και διαδίδει παραμύθια από όλη τη χώρα.

Ακούστε το Δ. Αβούρη.

Η Ξάνθη Πόλη Μουσείων

Η σχέση του Ζακυνθινού Δημήτρη Αβούρη με την Ξάνθη κρατά χρόνια. Οι πρώτες του παρουσιάσεις στην Ξάνθη ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζονται.

Είναι πεπεισμένος ότι η Ξάνθη μπορεί να καταστεί Πόλη Μουσείων εφόσον οι αρχές της το επιθυμούν και διαθέσουν έναν κατάλληλο χώρο για να στεγαστούν 400 πρωτότυπα έργα γλυπτικής με αναφορές στην ιστορία της Ελλάδας και πάνω από 100 πίνακες ζωγραφικής. Ένα μεγάλο σύγχρονο Μουσείο ανάδειξης και προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού όλης της χώρας , που εκτιμά ότι θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Οι προσπάθειες του συνεχίζονται, όμως απαιτείται και η ανάλογη ανταπόκριση.

Το θεματικό πάρκο για τον Καραγκιόζη

Ο κ. Αβούρης δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τη δραματική καθυστέρηση στη δημιουργία του θεματικού πάρκου αφιερωμένου στον Καραγκιόζη παρά την έγκριση του. Σαράντα γλυπτά είναι ήδη έτοιμα , επεσήμανε , αναμένοντας ο ίδιος και οι συνεργάτες μια ημερομηνία για να  τοποθετηθούν επιτέλους στο χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη- κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά