Στράτος Κοντός-Μιχάλης Τσέπελης: Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι θα πάει ακόμη πιο ψηλά

- Θ.Λ.Ε.-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024: «Ιδού η Ξάνθη….. Ιδού και το Χοροπήδημα»

Χθες το  απόγευμα,  Δευτέρα 08 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  η  πρώτη οργανωτική Επιτροπή  για την διεξαγωγή των ΘΛΕ του 2024.

Την  Οργανωτική επιτροπή προήδρευσε  ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης και η συμμετοχή του Δημάρχου Ξάνθης Στράτου Κοντού, έδωσε και με τον συμβολισμό της,  την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει για τη Δημοτική αρχή ο Θεσμός του καρναβαλιού που συμβάλλει αποφασιστικά στην εξωστρέφεια ολόκληρης της περιοχής.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος  Κοντός,  ο κανονισμός της λειτουργίας του καρναβαλιού  είναι αναγκαίος και πρέπει να εφαρμοστεί, με την τήρηση κανόνων που δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους συλλόγους, τους Ξανθιώτες αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή για τον θεσμό.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί σε μια εβδομάδα ένα σχέδιο, μια πρώτη πρόταση και όλοι, με τις δικές τους προτάσεις, θα συνδιαμορφώσουν αυτόν τον κανονισμό.

Ο τίτλος του φετινού Καρναβαλιού

Κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις, για το θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2024, που όλες είχαν το δικό τους χρώμα και άποψη προσέγγισης του θεσμού.

Επικράτησε η άποψη ότι ο τίτλος θα πρέπει να εμπεριέχει ένα «παιχνιδιάρικο» πρόσημο και τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε δια ανατάσεως της χειρός προκρίθηκε ο τίτλος «Ιδού η Ξάνθη….. Ιδού και το Χοροπήδημα»

Οι επιτροπές

Στη συζήτηση, αναπτύχθηκαν θέσεις και απόψεις σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπών για τη διευθέτηση ζητημάτων που αντινετωπίζονται στον θεσμό.

Όλοι οι σύλλογοι συμφώνησαν να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο για κάθε επιτροπή ώστε να υπάρχει ταχεία επικοινωνία μεταξύ του Δήμου και των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Η σειρά της παρέλασης

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μιχάλης Τσέπελης ενημέρωσε πως  η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των πληρωμάτων στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, θα διεξαχθεί  όπως κάθε χρόνο την Παρασκευή, δυο ημέρες πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής.

Η Βασίλισσα

Κοινός τόπος όλων, στη συζήτηση που εξελίχθηκε, σχετικά με την επιλογή της «Βασίλισσας» του Καρναβαλιού της Ξάνθης, ήταν να επιλεχθεί ένα πρόσωπο που με κάποιον τρόπο έχει πανελλήνια εμβέλεια.

Η επιλογή αυτή δίνει το πλεονέκτημα πρόσβασης, συμμετοχής  και επικοινωνίας του θεσμού σε εκπομπές μεγάλης τηλεθέασης και ακροαματικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα και προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ήδη μια συνεννόηση τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Έκθεση καρναβαλικών στολών

Στη διάρκεια του Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση καρναβαλικών στολών που δίνει την αίσθηση της Ιστορίας του Καρναβαλιού της Ξάνθης, μέσα από το πέρασμα των δεκαετιών. Μια δράση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνει εύγλωττα το επίπεδο συμμετοχής της κοινωνίας της Ξάνθης στον θεσμό αυτόν. Ζητήθηκε στην οργανωτική, από τους συλλόγους, να συνδράμουν στην έκθεση αυτή, με την προσφορά δύο αποκριάτικων στολών από την ιματιοθήκη τους, ιδέα που έγινε αποδεκτή από όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά