Μια μεγάλη, ζεστή, αληθινή αγκαλιά από το Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης "Όμορφη Πόλη 89,9"//21 Ιανουαρίου

Κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Αγκαλιάς.

Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να εκφράσει αυθόρμητα κάποιος την αγάπη, τον φόβο, τον θαυμασμό, τη χαρά, τη, θλίψη, την ευτυχία, τη ζεστασιά της ψυχής του….

Μεγάλη σημασία έχει το τι λές, μεγαλύτερη σημασία όμως έχει πως αυτό που λές το μετουσιώνεις σε πράξη… το πως το εκφράζεις, το πως το δείχνεις …

Να τις δίνουμε απλόχερα τις αγκαλιές μας, χωρίς δεύτερη σκέψη, να τις δίνουμε χωρίς τσιγκουνιές….. με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

Όσο πιο δυνατή, σφιχτή και διαρκείας  είναι η αγκαλιά μας, τόσο πιο καλό κάνει. Τόσο σε εμάς, όσο και σ αυτόν που την έχει ανάγκη. Kαι αυτό, είναι που πραγματικά δεν γνωρίζουμε… ποιος την έχει περισσότερο  ανάγκη την αγκαλιά….., εμείς ή ο άλλος…

Η  ιδέα ξεκίνησε το 1986 από τον φοιτητή Κέβιν Ζαμπόρνεϊ, που προσπαθούσε να βρει ακόμη έναν λόγο για να προσφέρουμε την αγκαλιά μας …..και μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες την υιοθέτησαν και την … αγκάλιασαν!

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Οι ειδικοί, τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας όπως είναι η ωκυτοκίνη.
«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», υποστηρίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι της εποχής μας.

Το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.
Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες και ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά