Σε κινητοποιήσεις για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη οι δικαστικοί υπάλληλοι-Συμμετέχουν στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Σε κινητοποιήσεις βρίσκεται ο κλάδος των δικαστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα με αφορμή την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας και τις συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται, οι οποίες κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ακούστε την κ. Βούλα Μαχαιρίδου.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ξάνθης κ. Βούλα Μαχαιρίδου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας αφορά το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων. Αν και στην Ξάνθη υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα καταργηθεί το Πρωτοδικείο, η ανησυχία παραμένει. Για τους δικαστικούς υπαλλήλους, όπως υπογραμμίζει και η ομοσπονδία τους και εκφράστηκε ομόφωνα στο συνέδριο τους το Δεκέμβριο του 2023, το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι το εξής ένα: η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμη και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη.

Η κ. Μαχαιρίδου γνωστοποίησε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τις 21 Φεβρουαρίου με δίωρες διακοπές εργασίας από τις 9:00 ως τις 11:00 το πρωί. Σήμερα δε στο πλαίσιο της απόφασης της ΟΔΥΕ οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο όλων των δικαστικών κτιρίων της χώρας κατά το δίωρο της διακοπής εργασιών, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 28 του μήνα θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία με τα αιτήματα που προτάσσουν να είναι και θεσμικά και οικονομικά.

Συγκεκριμένα οι δικαστικοί υπάλληλοι απαιτούν:

-να μην  ιδιωτικοποιηθεί η λειτουργία των δικαστηρίων, όπως γίνεται στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση και αλλού.  Να μην πληρώσει ο δικαστικός υπάλληλος και ο πολίτης τις επιταγές της Κυβέρνησης στην Παγκόσμια Τράπεζα που έχει ως σκοπό το κλείσιμο και τη συγχώνευση των δικαστηρίων αφήνοντας μετέωρο τον δικαστικό υπάλληλο, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη πλήττοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες.
-καμία ανοχή στην οικονομική τους υποβάθμιση και την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο. Η Κυβέρνηση , υπογραμμίζουν, δεν αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας τους και παράλληλα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη ένταση στην απόδοσή τους.
-ζητούν κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και όχι «ανακύκλωση» προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.
-ζητούν λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έναντι των φυσικών καταστροφών, την έλλειψη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
-Απαιτούν να αναγνωρίσει εμπράκτως η πολιτεία τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι με την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, το οποίο καταργήθηκε το 2011.

Επίσης , όπως τόνισε η κ. Μαχαιρίδου ο κλάδος συντάσσεται με την ΑΔΕΔΥ σε ότι αφορά τα οικονομικά αιτήματα της απεργιακής ατζέντας που είναι τα εξής:
• Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός
• Επαναφορά των δώρων
• Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
• Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
• Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
• Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφίας Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά