Τ. Μουλούλη: ‘Μαζί για το Παιδί’: Το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 14ο δημοτικό σχολείο ήταν μόνο η αρχή-Γήπεδα στα 4ο και 12ο δημοτικά , εξοπλισμός στο 2ο νηπιαγωγείο κι έπεται συνέχεια

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε και παρέδωσε πριν λίγες εβδομάδες  στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης, μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Το 14ο  Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης αριθμεί 309 μαθητές και μαθήτριες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά σχολεία της πόλης. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης που δημιουργήθηκε από το «Μαζί για το Παιδί» με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και προσφέρθηκε προς αξιοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα της Θράκης. Το πρώτο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης εγκαινιάστηκε στο 10 ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και λειτουργεί επιτυχώς από τον Ιανουάριο του 2023.

Μέσω της συγκεκριμένης  πρωτοποριακής για τα εκπαιδευτικά δεδομένα προσφοράς, η τοπική κοινωνία της Ξάνθης ‘συστήθηκε ‘ με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ’Μαζί για το Παιδί’ και το έργο της. Εκείνο όμως που πραγματικά είναι σημαντικό για τα σχολεία της Π.Ε Ξάνθης είναι η συνέχεια του προγράμματος.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» του «Μαζί για το Παιδί», κ. Τατιάνα Μουλούλη, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, αναφέρθηκε στις δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, σε εκείνες που  ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, αλλά και σε όσες προγραμματίζονται.

Εκτός από το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 14ο δημοτικό σχολείο, το ‘Μαζί για το Παιδί’ παρέδωσε ήδη σύγχρονο εξοπλισμό στο 2ο νηπιαγωγείο της Ξάνθης καθώς και τέσσερα γήπεδα στο 4ο και το 12ο δημοτικά σχολεία.

Το επόμενο διάστημα, γνωστοποίησε η κ. Μουλούλη, παραδίδονται δωρεές , ανάλογες με τις ανάγκες του κάθε σχολείου,  σε ακόμη 14 σχολεία από τις οποίες θα επωφεληθούν 1.500 περίπου μαθητές και μαθήτριες  και στη συνέχεια ακολουθούν ακόμη 10 σχολεία κι έπεται συνέχεια.

Ακούστε την κ. Τατιάνα Μουλούλη.

Όπως υπογράμμισε το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2019 έχοντας ως στόχο τα παιδιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση κι όχι μόνο, αφού υλοποιούνται πρόσθετες δράσεις που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φτώχειας, την ψυχική και σωματική υγεία , στην υποστήριξη πληθυσμών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.α.

Στον τομέα της εκπαίδευσης επεσήμανε, τα βήματα είναι μεθοδικά έχοντας ως στόχο την κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων που το κάθε σχολείο αντιμετωπίζει πάντα σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και με την προοπτική να εμπλουτίζεται η κάθε δράση εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το ‘Μαζί για το Παιδί’ ξεκίνησε το πρόγραμμα από τη Θράκη και η κ. Μουλούλη εξήγησε το γιατί:’ η Θράκη μας δεν είναι απλά μια πινέζα στο χάρτη της Ελλάδας. Είναι η πινέζα που κρατά το χάρτη της Ελλάδας’ θα πει.

Ήδη μέσω του προγράμματος στη Θράκη έχουν  στηριχθεί 11.726 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 1.553 εκπαιδευτικών σε 106 σχολεία των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους τους. Και η τιτάνια αυτή προσπάθεια συνεχίζεται :’ Τα παιδιά πρέπει να είναι χαρούμενα. Το ίδιο οι εκπαιδευτικοί , που χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν σχολεία, αλλά και οι γονείς αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή κοινωνία’ υπογραμμίζει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που λειτουργεί με τις αρχές της οικονομικής διαφάνειας. Στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως τόνισε η κ. Μουλούλη κάθε φορά που παραδίδεται μια δωρεά πάντα μαζί με τα στελέχη του ‘Μαζί για το Παιδί’ παραβρίσκονται και οι χορηγοί, ώστε να γνωρίζουν πως επενδύονται οι προσφορές τους.

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά