Παρέμβαση Χ. Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τη μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση που εντοπίστηκε και στην πόλη της Ξάνθης

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων μετά την έκθεση που καταγραφεί υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5 και στην πόλη της Ξάνθης, κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευε πριν λίγες ημέρες η IQAir, οργανισμός που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, αρκετές ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν για το 2023 κακή ποιότητα αέρα (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.), με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ανάμεσα στις περιοχές όπου παρατηρείται, σύμφωνα με την έκθεση, υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5, είναι και η πόλη της Ξάνθης. Τα μικροσωματίδια PM2,5 αποτελούν τον πιο μικρό αλλά επικίνδυνο ρύπο. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι περίπου 6,7 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής και οικιακής ρύπανσης.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες στην Περιοχή της Ξάνθης, ώστε να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ύπαρξη μικροσωματιδίων που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά