Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης -Τη Δευτέρα παρουσιάζεται το ‘Εικονογραφικό Συναξάρι’’

Ο Ξανθιώτης ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης μαζί με τον εκδότη Μιχάλη Σπανίδη φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος «Εικονογραφικό συναξάρι», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Απριλίου στην Ξάνθη.

Ο Γιάννης Μενεσίδης είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος από το 1974, όταν φοιτητής Ιατρικής στην Θεσσαλονίκη γνώρισε τον αείμνηστο ζωγράφο και λογοτέχνη Νίκο Πεντζίκη και κοντά του έμαθε να ζωγραφίζει και να αγαπά την εκκλησία, ο οποίος όπως αποκάλυψε, πάντα τον ενθάρρυνε και ποτέ δεν του έδινε οδηγίες, αντίθετα του έδινε ελευθερία να συνεχίσει την ζωγραφική. Μου έμαθε να μην φοβάμαι τα λάθη μου και να αγαπώ την εκκλησία, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Μενεσίδης, για τον δάσκαλό του Νίκο Πεντζίκη, που τον θεωρούσε σαν πατέρα του, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του, στην τεχνοτροπία και την μέθοδο που χρησιμοποιεί, προκειμένου να αποδώσει στην επιφάνεια των έργων του το φως, που καθοδηγεί τα πάντα και να καταθέσει την ψυχή του.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα 50χρονης πορείας του στον χώρο της τέχνης συνολικά έχει ζωγραφίσει 1.300 έργα, τα οποία έχουν εκτεθεί σε εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή, είναι ο δημιουργός 11 λευκωμάτων και τώρα ετοιμάζεται το 12ο , ενώ έχει ζωγραφίσει και πίνακες με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως 80 δέντρα από την περιοχή της Ξάνθης, 70 εκκλησίες της Σάμου, λόγω της καταγωγής της συζύγου του από το νησί, καθώς και ένα λεύκωμα για το Άγιο Όρος.

Στο λεύκωμα «Εικονογραφικό συναξάρι», ο Γιάννης Μενεσίδης παρουσιάζει 78 ασπρόμαυρες αγιογραφίες και αφορμή για την δημιουργία του αποτέλεσε η συγκίνηση και η αποδοχή, που ένιωσε ο ίδιος διαβάζοντας τα κείμενα του Συναξαριστή Αγίου Νικόδημου, όπου χρησιμοποιώντας  την μέθοδο  ανθίβολο, δηλαδή παίρνοντας το περίγραμμα του Αγίου, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γέμισμα της μορφής του και του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε να αναδειχθεί το φως.

Την Δευτέρα 8 Απριλίου η εκδήλωση παρουσίασης

Η παρουσίαση του λευκώματος «Εικονογραφικό συναξάρι», του Γιάννη Μενεσίδη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, κάτωθεν του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι :

Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ιωακείμ Μούκανος

Γεώργιος Τσιγάρας, Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Γεώργιος Φραντζολάς, Μουσικός Φιλόλογος

Και ο Ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μενεσίδη

Ο Γιάννης Μενεσίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Σπούδασε ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία – Φυματιολογία. Διετέλεσε διευθυντής του Πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Άρχισε να ζωγραφίζει από το 1975 με την προτροπή του λογοτέχνη και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Συνεργάστηκε με τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος» (1975-1995) στη Θεσσαλονίκη. Δέκα εκδόσεις τέχνης κυκλοφόρησαν για το έργο του. Είναι συλλέκτης κοχυλιών και πετρωμάτων. Στον πρόλογο του λευκώματος “Εικονογραφικό Συναξάρι” γράφει ο Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Δεμερτζής:

Στην πανέμορφη αυτή έκδοση του λευκώματος αυτού,μεταξύ άλλων γράφει ο μακαριστός Ν.Γ. Πεντζικης (δάσκαλος του Γιάννη Μενεσίδη) για την ζωγραφική του ῾῾….Η ζωγραφική δουλειά του Γιάννη Μενεσίδη μαρτυρεί μια πορεία στους χώρους της μνήμης. Τῆς μνήμης πού αναπληρώνει την ζωή και την ὑποκαθιστᾶ. Ἀντὶληψη και αίσθημα ανάλογο προς εκείνο της θρησκευτικά διαπαιδαγωγημένης λαϊκής συνείδησης εκείνης που τον δίδαξε να υπομένει και στερούμενος να μπορεί να χαίρεται ανεξάρτητα από κάθε απόκτηση και στέρηση η απώλεια….᾽.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά