Ο Δημήτρης Καιρίδης στον ΣΚΑΪ// Πετύχαμε για τον τουρισμό μας, τη διέλευση από τη μικρασιατική ακτή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η μοναδική εξαίρεση που έχει δοθεί από το Σέγκεν// Μείωση 50% των μεταναστευτικών ροών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, στo ”Σήμερα” του ΣΚΑΪ, με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο, την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024

Ολόκληρη η συνομιλία

Δημήτρης Οικονόμου  :

Έχουμε χρόνο, μην ανησυχείτε, αλλά θα έλεγα να το πιάσουμε από εδώ, αν πραγματικά μπορούμε, αν είναι οι συνθήκες τέτοιες, αν είναι οι δυνατότητες τέτοιες, ενώ έχουμε κάνει βήματα με την Τουρκία σημαντικά, είμασταν άλλο περιβάλλον, εδώ ήμασταν και συζητάγαμε, όπως λέει ο Μανώλης, για το Ορούτς Ρέις, φτάσαμε μισό βήμα πριν κάποια αναμέτρηση, κάποιο πολύ θερμό επεισόδιο, που δεν ξέρουμε τι θα γινόταν, αν συνέβαινε αυτό, και σήμερα μιλάμε ένα χρόνο και, δεν έχουμε το παραμικρό, δεν γίνεται, δεν υπάρχει κιχ στον αέρα, στο Αιγαίο, παραβιάσεις, παραβάσεις, προκλήσεις, επακουμβήσεις, τίποτα από όλα αυτά, είμαστε σε ένα άλλο κλίμα, άρα αυτό είναι ένα κέρδος ούτως ή άλλως.

Μανώλης Κωστίδης  :

Ο Έβρος με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Βεβαίως ο Έβρος επίσης.

Μανώλης Κωστίδης  :

Εκεί, τα ζήσαμε στο πετσί μας εκεί, ο Έβρος, που αν έπεφτε ο Έβρος, θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες-

Δημήτρης Οικονόμου  :

Σωστά, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν σήμερα, έτσι είναι Μανώλη.

Μανώλης Κωστίδης  :

-Μέσα στην Ελλάδα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Άρα, λοιπόν, τώρα μπορούμε κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, για να πάρω αυτό που είπατε, για παράδειγμα, για το δικό μας χαρτοφυλάκιο στη μετανάστευση.

Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα για τις ροές στην κατάσταση του Μαρτίου. Έχουμε μια ραγδαία αποκλιμάκωση πάνω από 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, συνολικά 80% από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.

Θέλω να πω ότι αυτή η συνεργασία, την οποία εμείς εκκινήσαμε, στις 19 Σεπτεμβρίου πρώτο-συνομίλησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, τότε είχαμε μεγάλη έξαρση της μεταναστευτικής ροής, αποδίδει επί του πεδίου, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία με το τουρκικό Λιμενικό, μας λέει και το ελληνικό Λιμενικό και βεβαίως συνολικά με τις αρχές ασφαλείας, και μια μεγάλη προσπάθεια των τουρκικών αρχών, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε ή ότι εφησυχάζουμε ή δεν μπορεί να ξανά χειροτερεύσει, αλλά μεγάλη προσπάθεια των τουρκικών αρχών να πιάσουν τους διακινητές, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών στο επίπεδο αυτό.

 Γενικά ο ανατολικός Μεσογειακός διάδρομος, που μας είχε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, βρίσκεται σήμερα σε ύφεση, επαναλαμβάνω ωστόσο ότι με δεδομένη τη διεθνή αναταραχή, βλέπετε τι γίνεται, την πίεση του Μπάιντεν προς το Ισραήλ για τη Γάζα, τι έχουμε σε όλη τη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ουκρανία, ακόμα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, αλλά αυτό αποδίδει.

Όπως απέδωσε και το δεύτερο μέτρο που πήραμε, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη βίζα. Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν αναλάβαμε, η εικόνα της χώρας είχε τραυματιστεί από τη μεγάλη τραγωδία της Πύλου επί υπηρεσιακής, έγινε στις 14 Ιουνίου ξημερώματα, εμείς αναλάβαμε 27, εγώ ορκίστηκα, και ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου.

Μέσα σε δυόμισι μήνες καταφέραμε να φέρουμε κάτι, το οποίο θεωρούσαν στην Ευρώπη αδύνατον, διότι το κλίμα εναντίον της χαλάρωσης του Σένγκεν είναι πάρα πολύ αρνητικό, για να χαλαρώσει το Σένγκεν, σήμερα όλοι συζητάν πως θα το κλειδώσουν και θα το σφίξουν, ιδίως έναντι της Τουρκίας. Θα σας πω για την Τουρκία μερικά χαρακτηριστικά, εκεί που στο παρελθόν το 5% των αιτήσεων για βίζα Σένγκεν των Τούρκων πολιτών απορρίπτονταν, 5%, το ποσοστό έχει ανέβει στο 30% σήμερα, διότι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι Τούρκοι.

 Τούρκοι πολίτες που πάνε με βίζα στην Γερμανία, νόμιμα, με το αεροπλάνο, με διαβατήριο κανονικά και με το που φθάνουν αιτούνται άσυλο και παραμένουν στη Γερμανία πέραν των 90 ημερών που προβλέπει η βίζα, άρα υπήρχε μια πολύ αρνητική προδιάθεση.

 Εμείς, όμως, πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπαμε ότι θέλουμε ένα νέο μοντέλο στην ελληνοτουρκική σχέση.

 Δεν θέλουμε αυτή η διέλευση από τη μικρασιατική ακτή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να γίνεται με βαρκάκια, κολυμπώντας, με τζετ σκι, παρανόμως με διακινητές, θέλουμε την ευταξία, θέλουμε το νόμιμο, θέλουμε τους όρους και κανόνες, να έρχονται με τα ημερόπλοια, να έρχονται με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι το μοναδικό πρόγραμμα εξαίρεσης, προσέξτε σε όλο το Σένγκεν, σε όλες τις χώρες του Σένγκεν, είναι η μοναδική εξαίρεση που έχει δοθεί.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Έχει γραφειοκρατία, βέβαια, το σύστημα δεν είναι απλό.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Θα σας πω αμέσως. Είναι κάτι το οποίο υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην Τουρκία, θυμάστε ακόμα και ο Πρόεδρος Ερντογάν, εδώ βεβαίως, και τα πρωτοσέλιδα στην Τουρκία και το θέλουν πάρα πολύ.

 Προφανώς για κάποια νησιά δεν είναι τόσο φοβερό και τρομερό, όπως η Ρόδος που έχει έναν πολύ μεγάλο εισερχόμενο διεθνή τουρισμό, με τσάρτερ και τα λοιπά, αλλά για άλλα νησιά ακόμα και μεγάλα, όπως η Λέσβος και η Χίος, οι οποίες έχουν ένα περιορισμένο τουρισμό, τον Αύγουστο, ελληνικό κατά βάση οικογενειακό, το να μπορούν όλο το χρόνο και τώρα που έχουν τη μεγάλη τους γιορτή και τον χειμώνα και το φθινόπωρο να πηγαίνουν εύκολα, απευθείας, χωρίς να πρέπει να προ κρατήσουν τη βίζα, να πάνε στο προξενείο και τα λοιπά, αλλά επιτόπου στο ελληνικό λιμάνι που φτάνουν, λοιπόν το πρόγραμμα-

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τους κήπους θα τους φτιάξετε εκεί, τις υποδομές που είναι για κλάματα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν είναι ντροπή; είναι ντροπή.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μην μας το λέτε, εσείς είστε η κυβέρνηση, εμείς θα το φτιάξουμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι ντροπή.

Πρέπει πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και η δεύτερη γέφυρα, υπογράφηκε η συμφωνία και βεβαίως όταν από την τουρκική πλευρά υπάρχει όλο αυτό, όπως και ο Προμαχώνας με τη Βουλγαρία, πρέπει να δούμε τους συνοριακούς μας σταθμούς και να επενδύσουμε στην εικόνα και τη βιτρίνα της χώρας.

 Τώρα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Θα το κάνετε δηλαδή.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Απολύτως.

Άκης Παυλόπουλος  :

Υπάρχει λόγος που καθυστερούμε; Κάτι δεν βγαίνει; Δεν υπάρχει συνεννόηση, μεταξύ των συναρμοδίων πλευρών; Τί συμβαίνει;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όλα Θα γίνουν, όλα θα γίνουν. Στο ανατολικό Αιγαίο, λοιπόν, μιλάμε για 14 λιμάνια, προσέξτε, 10 νησιά 14 λιμάνια, μερικά νησιά έχουν παραπάνω από ένα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Θα περάσετε, όμως, να μιλήσουμε για τις συναντήσεις κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε ήδη από τα 5 μεγάλα νησιά, με πρωτοβουλία πάντοτε της ΕΛ.ΑΣ, η οποία κάνει τον συνοριακό έλεγχο. Κάθε ένας που έρχεται πληρώνει 60 ευρώ, εισπράττει το ελληνικό δημόσιο και προφανώς εισπράττει η ελληνική οικονομία.

Πράγμα που το θέλουμε, για αυτό και οι νησιώτες μας το έχουν χαιρετίσει πάρα πολύ θετικά, οι περιφερειάρχες, επαναλαμβάνω, οι περιφερειάρχες, όλοι οι περιφερειάρχες και του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Σας είδαμε είχατε κάτι συναντήσεις ενδιαφέρουσες.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Βεβαίως, προκειμένου να βοηθήσουμε και τα νησιά μας. Είναι ένα πρόγραμμα θετικό, το οποίο φέρνει τις δύο κοινωνίες πιο κοντά και δίνει το νέο μήνυμα στη νέα εποχή.

 Άρα, στα δικά μου τουλάχιστον, του δικού μας χαρτοφυλακίου, που είναι η μετανάστευση και η νόμιμη διέλευση, έχουμε μία σαφέστατη βελτίωση από ‘κει και πέρα-

Δημήτρης Οικονόμου  :

Πάμε στις επαφές τώρα κύριε Καιρίδη, γιατί έχουμε επαφές πολύ σοβαρές, ξεπαγώνουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, έχουμε συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Μπάιντεν και αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Δημήτρης Καιρίδης 

Πολύ σημαντική.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Οπωσδήποτε αυτά δένουν μεταξύ τους. Δεν είναι το ένα ανεξάρτητο από το άλλο, δεν έγινε το ένα φύγαμε από εκεί, ερχόμαστε εδώ.

Μανώλης Κωστίδης  :

Σε 5 μήνες δεύτερη φορά Μητσοτάκης-Ερντογάν-

Άκης Παυλόπουλος :

Κάτι λέει.

Μανώλης Κωστίδης  :

Είναι και αυτό σημαντικό, δηλαδή λέω ότι, κάτι λέει αυτό, όπως και η συνάντηση του Μπάιντεν που τόσα χρόνια δεν ήθελε να τον να τον συναντήσει και 4, 5 μέρες πριν τον Μητσοτάκη, βλέπει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν, στέλνει τα μηνύματά τους, που θέλουν να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και από κει και πέρα, ο Ερντογάν υποδέχεται τον Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Άκης Παυλόπουλος  :

Εδώ υπάρχει περιβάλλον, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχουν οι συνθήκες, για να πάμε παρακάτω τη σχέση;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, εμείς επιμένουμε σε αυτό το κλίμα ύφεσης, έχουμε μια θετική ατζέντα, την οποία θέλουμε να προχωρήσουμε στα οικονομικά και σε όλα τα άλλα, και βεβαίως υπάρχει η μεγάλη διαφορά στην οριοθέτηση στην υφαλοκρηπίδα. Εκεί δεν θεωρώ ότι μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, διότι υπάρχουν οι μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν στην αποδοχή ΄΄η όχι από την τουρκική πλευρά, του διεθνούς δικαίου και όλων των υπολοίπων που έχουμε πει, όμως είναι θετικό να υπάρχει αυτός ο διάλογος, προφανώς η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν είχε αρνηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, το έχουμε ξαναπεί, να συναντηθεί, να τον καλέσει στον Λευκό Οίκο τον Ερντογάν, και υπήρχε και μία προσωπική κόντρα, αν θέλετε, που μετράει πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 2016, όταν ο Μπάιντεν ήταν Αντιπρόεδρος του Ομπάμα, επί πραξικοπήματος αποτυχημένου, το καλοκαίρι εκείνο στις 15 Ιουλίου, το οποίο το χρεώνουν οι Τούρκοι, ο Ερντογάν, στους Αμερικανούς και στη CIA και όλα αυτά.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Και στον Μπάιντεν προσωπικά τότε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Απολύτως, αυτό εννοώ. Και υπήρχαν και δηλώσεις πολύ σκληρές, στη συνέχεια και ούτω καθεξής. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει μια στροφή.

 Καταρχάς μια στροφή στα οικονομικά, αύξησε επιτόκια, μπήκε σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, η οποία χτύπησε αμέσως τα πολιτικά. Είδατε πώς το ένα, επηρεάζει το άλλο. Αυτό που συνέβη την προηγούμενη Κυριακή, δεν ήμασταν εδώ να τα πούμε, έπρεπε να είμαι βεβαίως στην Κρήτη, έχουμε και εκεί τα υπόλοιπα ζητήματα. Αυτό που συνέβη στην Τουρκία-

Μανώλης Κωστίδης  :

Θα έχετε πολλές Κυριακές με τον Δημήτρη και τον Άκη.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πολλά Σαββατοκύριακα, καλά λέει ο Μανώλης.

Μανώλης Κωστίδης  :

Τις επόμενες εβδομάδες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Α ναι;

Δημήτρης Οικονόμου  :

Θα είμαστε εδώ παρέα τα σαββατοκύριακα, κύριε Υπουργέ, οπότε να είστε και εσείς έτοιμος, για προσκλήσεις.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλώς, καλώς! Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτό που έγινε είναι σεισμός.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Γιατί μας παίρνετε εσείς ”Αυτιά”, φέρνουμε εμείς υπουργούς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Α έτσι γίνεται, ωραία -ωραία.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Αν δεν γίνει έτσι, πώς θα γίνει ,το ένα χωρίς το άλλο΄΄; Βεβαίως.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να είμαστε όλοι καλά. Λοιπόν, κοιτάξτε, έγινε ένας ”σεισμός” στην Τουρκία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κανείς δεν περίμενε ότι η αντιπολίτευση θα ξεπεράσει το 30%, κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσει το 37%, και ότι θα συντρίψει τους υποψηφίους του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις, διότι η διαφορά 30 μονάδων στην Άγκυρα και 12 μονάδων στην Κωνσταντινούπολη και 10 μονάδων στη Σμύρνη, δείχνουν μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια και πολύ μεγάλη νίκη για την αντιπολίτευση, την οποία είχαμε ξεγράψει, μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές και τώρα επανέρχεται με έναν Ιμάμογλου, ο οποίος βάζει πάρα πολύ σοβαρή υποψηφιότητα πια, για τη διαδοχή Ερντογάν και κάνει τον Ερντογάν -προσέξτε τώρα τις παρενέργειες- να μπαίνει σε πολύ δύσκολη θέση, διότι, επειδή έχει αλλάξει το Σύνταγμα και έχει φτιάξει μια υπερπροεδρία πανίσχυρη, όποιος κερδίσει την Προεδρία, δεν είναι πια ο κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός, δεν είναι ο κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ο οποίος θα πρέπει να συμμαχήσει, να συγκυβερνήσει μαζί με άλλους.

Δημήτρης Οικονόμου :

Έχει λευκή επιταγή.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λευκή επιταγή. Και τώρα αρχίζει και σκέφτεται, λένε, μήπως θα πρέπει να αρχίσει να τα παίρνει πίσω, διότι όσο ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος, τα πράγματα καλώς, αλλά τώρα αν βγει κάποιος άλλος, είναι ένα ζήτημα αυτό. Αναγκάστηκε δε, χθες, να υποχωρήσει στο Βαν, στο Βαν, τη μεγάλη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά, όπου κέρδισε ο Κούρδος Δήμαρχος και ήθελε να ακυρώσει την εκλογή, μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν, αναγκάστηκε να το πάρει πίσω.

Άκης Παυλόπουλος  :

Δεύτερη ήττα είναι αυτή μεγάλη. Έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Βεβαίως, και δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι η παντοκρατορία την οποία-

Δημήτρης Οικονόμου  :

Αυτό μπορεί σε εμάς να έχει κάποιον αντίκτυπο;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, κάποιοι λένε οτι αν επανεκλέγονταν, αν εκλέγονταν οι δικοί του και επαναβεβαιωνόταν η δικιά του κυριαρχία, θα είχε μια άνεση να προχωρήσει περαιτέρω σε ανοίγματα και ότι τώρα είναι αναγκασμένος να ξανά αγκαλιαστεί με το MHP. Πήγε προχθές τα ξέρει ο Μανώλης, δεν ξέρω αν τα είπατε εδώ, στο μνημόσυνο του Αλπαρσλάν Τουρκές, έτσι; Ποιός είναι ο Τουρκές ο Αλπαρσλάν, είναι ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος αναβίωσε τον πιο δηλητηριώδη, θα έλεγα, και φανατικό τουρκικό εθνικισμό στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, είναι ο πατέρας, ο ιδρυτής των γκρίζων λύκων και ο πατέρας του MHP, του κόμματος με το οποίο συγκυβερνά τώρα, του Μπαχτσελί. Είναι, λοιπόν, αναγκασμένος μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας και επιβίωσης, διότι συγκυβερνά αυτή τη στιγμή, να παραμείνει στο δρόμο αυτής της ρητορικής, να πούμε, έξαρσης, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί του πεδίου, έχει υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή.

Άκης Παυλόπουλος  :

Εδώ ποιόν Ερντογάν θα δούμε Μανώλη, ποιά είναι η εκτίμηση στο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν; Τον Eρντογάν της γαλάζιας πατρίδας, ή τον Ερντογάν που θέλει να προσεγγίσει τη Δύση, για να εξασφαλίσει και τα χρήματα που χρειάζεται να ανατάξει την οικονομία του και γενικώς να ξεπεράσει τον κάβο της ήττας;

Μανώλης Κωστίδης  :

Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε, τουλάχιστον από τα μηνύματα που παίρνουμε από την Άγκυρα, θα είναι μια πολύ καλή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα υπάρχει καλός διάλογος, αλλά από κει και πέρα οι δύο ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν ποιο κλίμα θα επικρατήσει, τουλάχιστον μετά τη μετά τη συνάντησή τους, διότι γίνεται μια προετοιμασία, αν φτάσουν στο σημείο να μην συζητήσουν τα πολύ βαριά, αν και εγώ πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, αλλά, δηλαδή υφαλοκρηπίδα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, αλλά νομίζω το κλίμα θα είναι καλό. Δηλαδή μετά τον Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή ο Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ουκρανικό και στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά, ακόμα και στην αντιμετώπιση των Χούθι έχει στείλει η Ελλάδα μία φρεγάτα, δηλαδή η Ελλάδα έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της δυτικής συμμαχίας. Δεν πήγε με τον εισβολέα τον Πούτιν, δεν πήγε με τον εισβολέα της Ουκρανίας, υπέρ της Ευρώπης υπέρ της δύσης, άρα η Ελλάδα είναι μια-

Δημήτρης Καιρίδης  :

Υπάρχει και κάτι άλλο Μανώλη-

Μανώλης Κωστίδης  :

Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η Τουρκία τώρα, είναι αυτή η χώρα που προσπαθεί να επιστρέψει σε αυτή τη δυτική συμμαχία.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μια κουβέντα από τον υπουργό, να κλείσουμε Μανώλη. Δεν έχουμε χρόνο παιδιά, ελάτε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δύο αν επιτρέπετε. Πρώτον, οι Τούρκοι παραδοσιακά είναι πολύ καλοί οικοδεσπότες και ο Ερντογάν, στο πλαίσιο έτσι αυτού του αυτοκρατορισμού, θα φροντίσει όλα να πάνε καλά, να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτό το παλάτι, των 1.200 δωματίων, για το οποίο είναι πάρα πολύ περήφανος, με όλες τις φρουρές και όλα τα συμπαραμαρτούντα, να πούμε, μιας προεδρικής υποδοχής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ως προς το decorum όλα θα είναι όπως θέλει να είναι, και να δώσει και το μήνυμα και ούτω καθεξής. Από εκεί και πέρα, η δύναμη της Ελλάδας, τα χρόνια των προεδρικών εκλογών, τα έτη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, όπως είναι το 2024, πάντοτε αυξάνει. Αυτή τη στιγμή, έχουμε κρίσιμες εκλογές στην Αμερική τον Νοέμβριο, υπάρχει ένα ισχυρότατο ελληνοαμερικανικό λόμπι, το οποίο παίζει ρόλο και το γεγονός ότι τα 2 κόμματα, αυτό προσέξτε το, τα 2 κόμματα είναι 50-50, γιατί αν ήτανε 40-60, τα λόμπι δεν παίζουνε ρόλο, διότι είσαι 40-60 είναι ξεκάθαρο. Το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές, γενικά τις τελευταίες τέσσερις, πέντε, έξι εκλογές, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε στην κόψη του ξυραφιού, η Αμερική δεν είναι η Αμερική που ξέραμε των μεγάλων νικών, όπως κέρδιζε ο Νίξον το 1972, κέρδιζε όλες τις πολιτείες πλην της Μασαχουσέτης, ή ο Ρήγκαν το 1984 με τον Μοντέιλ ή και τα λοιπά, ο Τζόνσον το 1964, αυτά-

Δημήτρης Οικονόμου  :

Θα πείτε κάποια στιγμή πρόβλεψη; Γιατί πέφτετε μέσα συνήθως.

Δημήτρης Καιρίδης  :

-Πάνε περίπατο. Κοιτάξτε, υπάρχουν τόσοι πολλές παράμετροι, υπάρχουν τα δικαστήρια τα οποία δεν πάνε καλά ακόμα τελευταία, υπάρχει το θέμα της υγείας, δεν μπορείς να βάλεις ούτε με Τον Θεό, ούτε με…

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και για τους δύο ισχύει αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ακριβώς, διότι για πρώτη φορά έχουμε δύο υπέργηρους, άνω των 80.

Ακης Παυλόπουλος  :

Αλλά τα βγάζαμε όλα αυτά από τη μέση.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, από τη μια υπάρχει το ακραίο του Τραμπ, θα δούμε τι θα κάνει αυτή η περίφημη ”μαμά των προαστίων”, Αμερικανίδα λευκή μορφωμένη ”μαμά των προαστίων”, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Γιατί εκεί παίζεται.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Παίζει και ένας δικός μας εκεί με τον Τραμπ, υπουργός οικονομικών. Έχουμε πανηγυρισμούς εδώ στην Ελλάδα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς έχουμε παντού και έτσι πρέπει να έχουμε. Όσο είναι η κατάσταση 50-50 στην Αμερική, για την Προεδρία ή για τη Γερουσία, τα λόμπι, οι ομάδες οι οργανωμένες, όπως είναι οι Έλληνες, η δύναμη είδατε τον Ελπιδοφόρο στον Λευκό Οίκο, έχουμε δύναμη.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά