Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθη: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων και μαζικών φορέων του Νομού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων και μαζικών φορέων του Νομού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών.

Τον λόγο στην απεργιακή συγκέντρωση πήρανε ο Δημήτρης Βαρελτζίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Χριστίνα Γιαννακούλα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΙΥΕ.

Στην ομιλία τους εκ μέρους της ΕΙΥΕ, μεταξύ άλλων είπε: «Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση είναι η απάντηση των εργαζόμενων απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι κατανοητό σε όλους μας ότι όταν τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς παλεύαμε για αυξήσεις στους μισθούς, σίγουρα δεν εννοούσαμε τα 706€ καθαρά, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Είναι επίσης κατανοητό από την άλλη πλευρά, πως δεν πιάσανε «τσιγγουνιές» την κυβέρνηση για να δώσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Μας λέει «τόσα μπορούμε να δώσουμε», όταν την ίδια στιγμή, τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις. Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι δεδομένο πως μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το πως θα τα βγάλει πέρα η λαϊκή οικογένεια είναι κόστος. Όπως κόστος είναι τα μέτρα ασφαλείας μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως κόστος είναι η Υγεία και η Παιδεία των οικογενειών του μόχθου. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι που οδηγεί κάθε εργατικό -λαϊκό σπίτι να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα, όταν οι έρευνες του ΣΕΒ για το προηγούμενο έτος δείχνουν πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της και θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Καλή για τις επιχειρήσεις, κακή και ανάποδη για τους εργαζόμενους.

«…..Την ίδια στιγμή στην Ξάνθη είμαστε αντιμέτωποι με αποδεκατισμένο το Γενικό Νοσοκομείο από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, με ελλιπές σε αριθμό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, για φάρμακα, για εξετάσεις, για θεραπείες.

Με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία που πρόσφατα είχαμε 1 στην Ξάνθη και πανηγύριζε ο Γεωργιάδης και τα «νόμιμα» φακελάκια η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που μέχρι τώρα παρείχε δωρεάν το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και σε «σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας», επιδιώκοντας να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη να συντηρεί και να χρηματοδοτεί δημόσιες μονάδες Υγείας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία του λαού στα χέρια των γερακιών της υγείας, δε θα περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, δυναμώνουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Παράλληλα με την λογική του κόστους-οφέλους στις ζωές μας, η ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο βαθαίνει,  δίνοντας 7 δις κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, και άλλα πόσα δισεκατομμύρια ευρώ σε φρεγάτες που είναι έτοιμες να ριχτούν στην μάχη για τα συμφέροντα μιας χούφτας εφοπλιστών, στην Ερυθρά θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Δισεκατομμύρια ευρώ σε οπλισμό στέλνονται στην Ουκρανία για να συντηρείται το μέτωπο από έναν πόλεμο που κάποιοι βρήκαν ευκαιρία σε μπίζνες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ απέναντι στο σφαγιασμό 34.000 παλαιστινίων, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εκφράζαμε όταν λέγαμε ότι αυτά τα μέτωπα θα πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δηλαδή θα αποτελέσει στόχο αντιποίνων. Να που μπρος στα κέρδη νέοι πόλεμοι γεννιούνται, ενώ παρακολουθούμε το που θα καταλήξουν οι επόμενες βόμβες, πόσοι λαοί θα μπλέξουν για το μοίρασμα των αγορών, των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, θα συνεχίσει την μάχη για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης, ανήμερα της 1ης Μάη, στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά