10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη//Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή// Επετειακή εκδήλωση

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), και με τη συμμετοχή των:

Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας (Ecumenical Patriarchate, Greek Education Department)

Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας (Greek Orthodox Archdiocese of America, Department of Greek Education)

Boston University Philhellenes της Βοστώνης

The University of Chicago, Center for Hellenic Studies

Tμήμα Ελληνικών Setor de Grego, Instituto de Letras, Rio De Janeiro University,
-Study in Greece

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

καθώς και άλλων αμερικανικών Πανεπιστημίων και φορέων που θα ανακοινωθούν προσεχώς,

διοργανώνουν το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center (campus of Hellenic College Holy Cross at 50 Goddard Avenue) στο Brookline.

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστήμιου στη Βοστώνη προσφέρεται δωρεάν

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής

 

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

 

Στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη, συμμετέχει με δύο παρουσιάσεις η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή ταξιδεύοντας τις  νεοελληνικές ποικιλίες της Θράκης, Σουφλίου και Ξυλαγανής, αλλά και άλλων χωριών της Ροδόπης.

 «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ολοκλήρωσα το power point της πρώτης παρουσίασης από τις δύο που θα κάνω στη Βοστόνη και που αφορά τη συνολική αποτίμηση του τολμηρού εγχειρήματος της διδασκαλίας των νεοελληνικών διαλεκτικών ποικιλιών της Θράκης, και συγκεκριμένα

1. Της ποικιλίας του Σουφλίου και

2. Των ποικιλιών της Ξυλαγανής Ροδόπης», αναφέρει σε ανάρτησή της η γνωστή Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. και όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, που συνεχίζει να ταξιδεύει το Πανεπιστήμιό μας και την Ξάνθη μας στα πέρατα της Οικουμένης.

 

Η Νικολέτα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, βρίσκεται στο «τιμόνι» του Διεθνές Θερινού Πανεπιστημίου για 10η χρονιά και δίνει έτσι την ευκαιρία για τη δημοσιοποίηση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας τις θερμές ευχαριστίες της Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή.

10 χρόνια Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο και επετειακή εκδήλωση

 

Στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην Πλάκα, θα εορταστεί η επέτειος των δέκα χρόνων από την ίδρυση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της 10ης διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη.

 

Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου (οδός Θεωρίας 12) εκδήλωση παρουσίασης του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross και την American Hellenic Educational Progressive Association (ΑΧΕΠΑ Αμερικής).

 

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αφιερώνεται φέτος στη διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής.

 

Στον μοναδικό χώρο του Μουσείου που ξεχωρίζει για τη σπουδαία συλλογή αρχαίων και βυζαντινών θησαυρών, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και αδιάσπαστη ενότητα της ελληνικής τέχνης, για το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα μιλήσουν οι:

κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, 

Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών, 

Άννα Κ. Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Kαθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, 

Νίκος Ξυδάκης, πρ. Υπουργός Πολιτισμού και Αν. Υπουργός Εξωτερικών, και

 η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Ιδρύτρια/ Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

 κ.κ. Οδυσσέας Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 

Αικατερίνη Πλακίτση, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής, 

Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, 

Χρήστος Μιχαλακέλης, Πρόεδρος Study in Greece, Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 

Αλέξανδρος Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος College Year in Αthens.

Από τη Βοστώνη, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

κ.κ. Chryssoula Kourkounti, Γενική Διευθύντρια του Maliotis Cultural και

 Drake G. Behrakis, Πρόεδρος Marwick Associates.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Νατάσσα Σπαγαδώρου, Δημοσιογράφος CNN Greece.

Θα προηγηθεί μικρό μουσικό αφιέρωμα (βιολί: Μ. Ζαραφωνίτης, τσέλο: Γ. Γιοβάνος) και μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει λιτή δεξίωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά