Η Ξάνθη, σταθμός // Η Ολυμπιακή Φλόγα, στη διαδρομή της για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες “PARIS 2024”

 Δήμος Ξάνθης υποδέχθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου, με λαμπρότητα, το ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπιακή Φλόγα.

 Η τελετή εξελίχθηκε  στην Πλατεία Δημοκρατίας, σε μια εκδήλωση προπομπό της μεγάλης γιορτής των ΧΧΧΙII Ολυμπιακών Αγώνων  “PARIS 2024”

Στις 13:58, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε  στην Πλατεία Δημοκρατίας, όπου τελέστηκε η αφή του βωμού, από τον λαμπαδηδρόμο Νικόλαο Ιωσηφίδη.

Είχε προηγηθεί η  άφιξη αντιπροσωπείας των επισήμων από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "PARIS 2024" που υποδέχθηκε ο Πρώτος Πολίτης της Ξάνθης, ο Δήμαρχος Ευστράτιος Κοντός.

Μετά την Αφή του Βωμού, ακούστηκαν  ο Ολυμπιακός ύμνος, ο Εθνικός Ύμνος της Γαλλίας και ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, από την Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης , ενώ παράλληλα υψώθηκαν οι αντίστοιχες σημαίες.

Στην είσοδο της Ξάνθης την πρώτη δάδα από την Ολυμπιακή Φλόγα που ήρθε από την Καβάλα, άναψε ο Ιάσωνας - Ιωάννης Παπαδόπουλος   που αγωνίζεται στο Badminton  και είναι 2 φορές 1ος Ολυμπιονίκης στο Μικτό, 2ος Ολυμπιονίκης στο Ατομικό Ανδρών, 1ος Πανελληνιονίκης στο Διπλό Ανδρών, 2ος Πανελληνιονίκης στο  Ατομικό Ανδρών).

Ακολούθησε η Μαρία Παρσαντανιάν που αγωνίζεται στην  Ενόργανη Γυμναστική και είναι 8η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Άλμα, 4η Πανευρωπαϊκή στο Άλμα, 1η Βαλκανιονίκης στο Ομαδικό, 3η Βαλκανιονίκης στο Σύνθετο Ατομικό, 1η Πανελληνιονίκης στο Άλμα, 1η Πανελληνιονίκης σε ασκήσεις Εδάφους.

Τρίτος λαμπαδηδρόμος ο Μάρκος Παπαδόπουλος που αγωνίζεται στο Τζούντο και είναι 3ος Πανευρωπαϊκός, 1ος Μεσογειονίκης, 2 φορές ασημένιος και 3 φορές χάλκινος Πανελληνιονίκης Ανδρών, 1ος  Πανελληνιονίκης Εφήβων & Νέων.

Ο Νικόλαος Ιωσηφίδης Νικόλαος που αγωνίζεται στην Πάλη είναι 3ος Ολυμπιονίκης και 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής  κωφών και ήταν αυτός που με τη δάδα και την Ολυμπιακή Φλόγα στο ένα χέρι και ένα κλαδί ελιάς στο άλλο χέρι, ανέβηκε στο βάθρο και τέλεσε την Αφή του βωμού στην κεντρική Πλατεία της Ξάνθης

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό , τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής "PARIS 2024" και Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Jean-Luc Lavaud και τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιο Βασιλειάδη.

Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός

Στον Χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημείωσε:

Με ιδιαίτερη χαρά και με τιμές Αρχηγού Κράτους, υποδεχόμαστε την  ιερή φλόγα  των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ταξιδέψει έως το  "Παρίσι 2024". 

Απευθύνω θερμότατες ευχαριστίες στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και στα μέλη της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που  τιμούν την εκδήλωση με την παρουσία τους. 

Η αφοσίωσή τους στις αξίες του Ολυμπισμού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στους αθλητικούς πρεσβευτές της Ξάνθης, στους λαμπαδηδρόμους μας, που φέρουν στους ώμους τους το βάρος και την τιμή του Ολυμπιακού Ιδανικού. Η συμμετοχή τους σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για το Δήμο μας.

Η διαδρομή της Φλόγας από την αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, έως το Παρίσι του 2024, φέρει μαζί της μια βαριά ιστορική κληρονομιά.

 Μας υπενθυμίζει τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού: την αριστεία, την ευγενή άμιλλα, το σεβασμό στον αντίπαλο και, πάνω απ' όλα, το πνεύμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, η Ολυμπιακή Φλόγα φέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. 

Μας καλεί να αγκαλιάσουμε το πνεύμα της και να υιοθετήσουμε τις αξίες που πρεσβεύει. 

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο,  ειρηνικό και  αλληλέγγυο, όπου η ισότητα και η αριστεία θα βασιλεύουν παντού, φωτίζοντας τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Σήμερα, η Ξάνθη, ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, νιώθει ιδιαίτερη τιμή που φιλοξενεί την ιερή φλόγα. 

Ο Δήμος μας, με μακρά παράδοση στον αθλητισμό και πλήθος αθλητών, έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει το πνεύμα του Ολυμπισμού, προωθώντας τα αθλητικά ιδανικά και καλλιεργώντας τις αξίες του σε κάθε γωνιά της πόλης.

Εύχομαι η Ολυμπιακή Φλόγα, να αγγίξει με το φως της, κάθε γωνιά της Ελλάδας, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε όλους τους Έλληνες. 

Στο Διεθνές Στερέωμα, τα 3.000 χρόνια της ιστορίας της, να υπενθυμίζουν  συνεχώς, την απόλυτη ανάγκη της ανθρωπότητας,  για Ειρήνη και Αλληλεγγύη.

Ας γίνουμε όλοι φορείς του Ολυμπιακού Ιδανικού, χτίζοντας έναν κόσμο γεμάτο αρετές και αξίες, αντάξιο των προσδοκιών μας.

Κλείνοντας, εύχομαι στους αθλητές και τις αθλήτριες της Ελλάδας καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024! 

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα μας  χαρίσουν για ακόμη μια φορά στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας 

Σας ευχαριστώ θερμά!

Ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής "PARIS 2024" και Γενικός Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Jean-Luc Lavaud, στον χαιρετισμό του σημείωσε:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.

Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,

Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,

Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!

Πολιτιστικό πρόγραμμα

Aμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, και στο  πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης με τη Δημοτική Σχολή Χορού, το Λύκειο των Ελληνίδων και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, με παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας, οι φιλοξενούμενοι της Ξάνθης και εκπρόσωποι των επιτροπών, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους, δίνοντας  θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Ξάνθης.

Προς Κομοτηνή

Την Ολυμπιακή Φλόγα από τον βωμό της Ξάνθης,  με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή, παρέλαβε με τη δάδα της, η Λαμπαδηδρόμος  Κωνσταντίνα Πολυχρόνη που αγωνίζεται στο  Ταε Κβο Ντο  και είναι 2η Πανευρωπαϊκή Γυναικών, 2 φορές 5η Πανευρωπαϊκή Κορασίδων, 1η Πανελληνιονίκης Κορασίδων, 2 φορές 2η  Πανελληνιονίκης Κορασίδων, ενώ ακολούθησαν δύο Λαμπαδηδρόμοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μεταφέροντας την Ιερή Φλόγα έως τη Γέφυρα του Κόσυνθου.

Μετά από 3.000 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις, μεταδίδοντας, το ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, όραμα για οικουμενική ειρήνη. 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης