Ειρήνη Κατωπόδη, υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά: η Ε.Ε μετατρέπεται σε πολεμική ένωση. Πρέπει ν’ αλλάξει

Τη μάχη για μια Ευρώπη που θα υπερασπίζεται και θα διασφαλίζει τις ελευθερίες των λαών της , για μια Ευρώπη υπέρμαχο της δημοκρατίας κι όχι μια πολεμική Ευρώπη σαν αυτήν στην οποία μετεξελίσσεται, θα δώσει η ’’ Ενωτική Πρωτοβουλία, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά’’ υπογράμμισε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια  του κόμματος κ. Ειρήνη Κατωπόδη, πανεπιστημιακός του ΔΠΘ , έχοντας διανύσει μια πορεία 41 ετών ως επιστημονική συνεργάτης στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου πανεπιστημίου, συνταξιούχος εδώ και λίγους μήνες.

Όπως τόνισε το μέτωπο των συνεργασιών που ξεκίνησε από τις  τελευταίες εθνικές εκλογές το ΜέΡΑ 25  με τη συγκρότηση της ‘Συμμαχίας για τη Ρήξη’, συνεχίσθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και διευρύνεται τώρα ενόψει ευρωεκλογών με τη σύμπραξη και συνεργασία κι άλλων κινημάτων από το χώρο της αριστεράς , της οικολογίας και της ειρήνης με την Ενωτική πρωτοβουλία, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική οικολογική Αριστερά.

Από τους 42 συνολικά υποψήφιους , οι 25 προέρχονται από τις συνεργαζόμενες κινήσεις και οι 21  από το ΜέΡΑ 25, οι οποίοι αναδείχθηκαν  με μια ιδιαίτερη διαδικασία στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Αυτοπροτάθηκαν και ψηφίσθηκαν από τους υπόλοιπους συνέδρους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αλλάξει  σημείωσε η κ. Κατωπόδη,  προσθέτοντας ότι στόχος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά , είναι να καταστεί η φωνή των αδυνάτων, η φωνή υπεράσπισης των ελευθεριών των λαών και της δημοκρατίας.

Το κατεστημένο της Ε.Ε το οποίο επιμένει να παρουσιάζει σαν θέσεις των λαών της Ευρώπης τις αποφάσεις του χωρίς καν να ρωτά τους λαούς , πρέπει ν’ αλλάξει και η διαφθορά που αναδύθηκε μέσα από υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και συνεχίζουν να ερευνώνται, να δώσει τη θέση της στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές αξίες. Πέρα από τις γνωστές υποθέσεις , π.χ Κατάρ Gate κ.α., ήδη τόνισε ελέγχεται η εμπλοκή της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν -και εκ νέου υποψήφιας για το ίδιο αξίωμα- στην προμήθεια των εμβολίων κατά του covid-19.

Η Ε.Ε , εκτίμησε , μετατρέπεται σε μια πολεμική ένωση  χωρίς την έγκριση των λαών της, με τις συνέπειες όμως να βαραίνουν τους λαούς των χωρών -μελών της. Η οικονομία της μετατρέπεται σε πολεμική οικονομία, με τις κυβερνήσεις να επιδίδονται σε ένα αδιανόητο εξοπλιστικό ράλι. Στην περίπτωση της Ουκρανίας η ελληνική κυβέρνηση, είπε, μας καθιστά στόχο με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της υπέρ της Ουκρανίας, ενώ και στον πόλεμο στη Γάζα στέκεται απροκάλυπτα στην πλευρά του Ισραήλ.

Η κ. Κατωπόδη υπενθύμισε την περιπέτεια του Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδήλωση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή , μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν όχι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γερμανία , αλλά οι ‘Εβραίοι για την Ειρήνη’ της Γερμανίας , με το αδιανόητο επιχείρημα του κινδύνου κηρυγμάτων μίσους. Στους δε Εβραίους διοργανωτές που …ύψωσαν φωνή υπέρ της ειρήνης , η γερμανική κυβέρνηση δέσμευσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και προχώρησε ακόμη και σε συλλήψεις!

Εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων σχεδόν σε όλη την Ε.Ε  και μιλώντας ως μηχανικός- όπως χαρακτηριστικά τόνισε- υπογράμμισε ότι οι ίδιες καταστάσεις στις ίδιες συνθήκες επιφέρουν ίδια αποτελέσματα, κάτι που αποδεικνύεται ιστορικά σε ανάλογες περιόδους όπου λιτότητα, φτώχεια, περιορισμοί ελευθεριών κ.τ.λ οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν στην άνοδο τέτοιων δυνάμεων. Για την ίδια , όπως είπε, η δεξιά και η ακροδεξιά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Αμφισβήτησε το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα μετά τη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας. Η χώρα είναι κατεστραμμένη από τα μνημόνια τις συνέπειες των οποίων θα βιώνουμε πολλά ακόμη χρόνια, εκτίμησε. Όσο για την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε από τους οίκους αξιολόγησης η χώρα, αντέτεινε το εξής:’ μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας’.

Τέλος, ενόψει της αυριανής απεργίας της Πρωτομαγιάς τόνισε ότι αποτελεί ορόσημο αγώνων διαρκείας, θυμίζοντας την απεργία στο Σικάγο το 1886 με κυρίαρχο αίτημα το 8ωρο, τις καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αιτήματα που αν και θα έπρεπε να θεωρούνται κεκτημένα μετά από πληθώρα αιματοβαμμένων αγώνων, σήμερα απαιτούν και πάλι νέους αγώνες και κάλεσε τους πολίτες αύριο στις 10:00 στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Ακούστε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική οικολογική Αριστερά κ. Ειρήνη Κατωπόδη.

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Πολιτικά
Τοπικά