9 Μαΐου 1945-9 Μαΐου 2024. 79 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου-Το Παράρτημα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ τιμά την επέτειο με εκδήλωση στον Πετεινό

Η 9η Μαΐου 1945, σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης  τιμά την 79η επέτειο και τη νίκη των αγωνιστών που συμμετείχαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα κατά του φασισμού.

Με αφορμή την επέτειο της 9ης Μαΐου ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης θύμισε ότι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και μία ερειπωμένη Ευρώπη, ήρθε από τις νίκες, που σημείωσε ο  Κόκκινος Στρατός με την τότε Σοβιετική Ένωση να μετρά πάνω από 20 εκ. θύματα καθώς και από τα αντιστασιακά κινήματα, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν ερχόμενα σε σύγκρουση με τον φασισμό, την πιο βάρβαρη μορφή του καπιταλισμού.  

Όπως σημείωσε, και η Ελλάδα  στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Κατοχής και στον πόλεμο έδωσε πάνω από 500.000 θύματα και ήταν μία από τις χώρες με τα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας θύματα του αντιφασιστικού απελευθερωτικού αγώνα, υπογραμμίζοντας πως «ο ηρωικός απελευθερωτικός αγώνας του λαού μας, όπως και των άλλων λαών, επιβεβαίωσε ότι η δύναμη του λαού που βγαίνει μπροστά, οργανωμένος και αποφασισμένος, είναι ανίκητη».

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, συνέχισε, είναι επίκαιρο όσο ποτέ λόγω των συγκυριών σε διεθνές επίπεδο με τους πολέμους στη γειτονιά της Ευρώπης, σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία τονίζοντας ότι «αγωνιζόμαστε για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους», ενώ εν όψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που πλανάται πάνω από την ΕΕ προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που τιμά την  9η Μαΐου την ημέρα της Ευρώπης, επιδιώκει την αναθεώρηση, την πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί, όπως υποστήριξε, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της νίκης των λαών ήταν η εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης και της Ασίας και η σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Τέλος, ο κύριος Παπαδόπουλος έθιξε και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αναφέροντας πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια συλλογής υπογραφών με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης να παλεύει για την πληρωμή των αναγνωρισμένων από διεθνείς Συνθήκες γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων, που είναι χρήματα του λαού μας.

Το Παράρτημα Ξάνθης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης τιμά την 9η Μαΐου με συγκέντρωση-ομιλία που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονημένων Πετεινιωτών Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη από τους Βούλγαρους φασίστες. Θα μιλήσουν η Γιώτα Ρόιδου, μέλος της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ και ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά