Ένα δυναμικό και ουσιαστικό πρώτο βήμα για την ανάδειξη, διάσωση και επανάχρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων / Έκθεση και επιστημονική διημερίδα στην Ξάνθη

 

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης(ΥΝΜΤΕΑΜΘ), με αφορμή το Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH ) και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στην πόλη της Ξάνθης Αναδρομική Έκθεση με τίτλο “Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980 – 2015. Διάσωση – Έρευνα – Εκπαίδευση”, η οποία θα πλαισιωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής Επιστημονικής Διημερίδας, με τίτλο: ‘Αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν 1: η διαχείριση και η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς για μια βιώσιμη ανάπτυξη/ Σύγχρονοι προβληματισμοί, προοπτικές, στόχευση’.

Η διημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 09.00 και Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2018, στο κτίριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στον πολυχώρο Π, ενώ η Έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Α.Μ.Θ, κ. Θ.Πριγγόπουλος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, εξήγησε τη σημασία της ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς και της ένταξης της στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης –αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή, η τεκμηρίωση , η διάσωση- μέσω επενδύσεων επανάχρησης.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ, και η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης ειδικότερα, διαθέτουν έναν μοναδικό υλικό προς αξιοποίηση που δύναται να αποφέρει πολλαπλές ωφέλειες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το πρώτο, ομολογουμένως δυναμικό, βήμα σηματοδοτείται με τη συγκεκριμένη δράση.

Ο κ. Πριγγόπουλος επεσήμανε ακόμη  ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται με αφορμή το  Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 και αναφερόμενος στην αναδρομική έκθεση με τίτλο “Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980 – 2015. Διάσωση – Έρευνα – Εκπαίδευση”, η οποία θα πλαισιωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής επιστημονικής διημερίδας, γνωστοποίησε ότι αφορά στο εκθεσιακό υλικό που έχει οργανώσει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σε ότι αφορά τη διημερίδα, θα διεξαχθεί στο κτίριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης (οδός Καπνεργατών 9), την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και Σάββατο 01 Δεκεμβρίου.

Όπως ενημερώνει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων , και επεξήγησε ο κ. Πριγγόπουλος, στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της καταγεγραμμένης δυναμικής πορείας στον Ελλαδικό χώρο, στην καταγραφή, τεκμηρίωση, διάσωση, επανάχρηση και αναβίωση των νεότερων καταλοίπων του τεχνικού μας πολιτισμού, ώστε να αναδειχθεί και τονιστεί η εν γένει σημασία της προστασίας και διατήρησης του ιστορικού βιομηχανικού πλούτου καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο, σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ουσιαστική οργάνωση Εθνικού & Περιφερειακού προγραμματισμού ανάπτυξης περιοχών της χώρας και δη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με βάση την διατήρηση και ανάδειξη του αποθέματος σε μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα από επενδύσεις επανάχρησης.

Στο πλαίσιο της διημερίδας εντάσσεται και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η διαχείριση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς για μια βιώσιμη ανάπτυξη / Σύγχρονοι προβληματισμοί, προοπτικές, στόχευση». Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας περιλαμβάνει περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης, στην περιοχή των καπναποθηκών, με κατάληξη στο κτίριο του Επιμελητηρίου Ξάνθης όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Οι Καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ο αιώνα», από τους συγγραφείς του, Σοφία Γκουβούση και Σπυρίδωνα Ταβλίκο, Αρχιτέκτονες.

Η είσοδος των εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη για όλες/ους. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Ακούστε τον κ. Πριγγόπουλο.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά