‘Αδέσποτοι Φίλοι’ Ξάνθης: ανανεώνονται με νέα μέλη και διευρύνουν το έργο τους με τη στήριξη των Ξανθιωτών/ Ξεκίνησε η διάθεση χειροποίητων δώρων από το χώρο τους


‘Οι Ξανθιώτες είναι φιλόζωοι και άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό’, επιμένει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ζωοφιλικού Συλλόγου Ξάνθης ‘Αδέσποτοι Φίλοι’, κ. Λουλουδιά Τζεμπραϊλίδου. Μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις δεν είναι ικανές να αλλάξουν τη γενική εικόνα.

Και αυτό που λέει το αποδεικνύει με τα στοιχεία που παραθέτει από τον εντυπωσιακό αριθμό υιοθεσιών που έγιναν από το σύλλογο μόνο το τελευταίο δίμηνο και από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων της πόλης εγγράφεται στο σύλλογο και προσφέρει υπηρεσίες.

Οι ‘Αδέσποτοι Φίλοι’ μπήκαν δυναμικά στα σχολεία του Νομού υλοποιώντας εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών για τα αδέσποτα και γενικότερα τα ζώα, μέσω της ομάδας ΖΩ.Ε.Σ , στην οποία συμμετέχουν.

Από φέτος το καλοκαίρι δημιούργησαν και λειτουργούν ένα ανοιχτό καταφύγιο ζώων, σε χώρο που τους παραχωρήθηκε, με τη στήριξη όλων μας καθώς όλες οι απαραίτητες εργασίες έγιναν από τα χρήματα που συγκέντρωσε ο σύλλογος με τη διάθεση λαχείων.

Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζώων –ενήλικων και κουταβιών- , παρέχει καθημερινά σίτιση και ιατρική φροντίδα και προωθεί τις υιοθεσίες.

Μοναδικό έσοδο του συλλόγου, ο οποίος απέδειξε ότι τιμά το σύνολο των ιδιοτήτων που τον προσδιορίζουν αφού είναι παρών σε όλες τις μεγάλες πολιτιστικές και κοινωνικές  διοργανώσεις του Δήμου Ξάνθης, είναι οι συνδρομές των μελών του και η διάθεση χειροποίητων δώρων από το χώρο του, στην οδό Α.Δημητρίου 12.

Και φέτος δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες να συνδράμουν στο έργο του αγοράζοντας και προσφέροντας σε φίλους και συγγενείς κομψοτεχνήματα κατασκευασμένα από τα χέρια των μελών του συλλόγου σε χαμηλές τιμές.

Η ανανέωση του συλλόγου με νέα – σε ηλικία και σειρά εγγραφής – μέλη δίνει την ευχέρεια το στέκι του να είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωί-απόγευμα.

Η πρόεδρος κ. Τζεμπραηλίδου κάλεσε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το χώρο, να γνωρίσουν τα κουταβάκια που αναμένουν τον ‘κηδεμόνα’ τους και να διαλέξουν όμορφα χριστουγεννιάτικα δώρα, γούρια, διακοσμητικά κ.α.

Ακούστε την πρόεδρο του συλλόγου κ. Λουλουδιά Τζεμπραϊλίδου – Τραχανέλλη και ‘ρίξτε’ μια ματιά παρακάτω, στα όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα οι ‘Αδέσποτοι Φίλοι’.

 

Λίγα στοιχεία από το βιογραφικό του συλλόγου ‘Αδέσποτοι Φίλοι’

 

«Από το 2015, ως φιλοζωική ομάδα, οι Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης ξεκίνησαν την φιλοζωική τους δράση.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετεξελίχθηκαν, επίσημα, σε φιλοζωικό σύλλογο, ενώ το 2017 με τροποποίηση καταστατικού ο σύλλογος μετονομάστηκε σε: Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Ζωοφιλικό Σύλλογο Ξάνθης.
Μερικές από τις δράσεις του συλλόγου :

Ο σύλλογος έχει ενεργή συμμετοχή σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης, όπως: Γιορτές Παλιάς Πόλης, Εβδομάδα κινητικότητας Δήμου Ξάνθης και από φέτος συμμετέχει και στο καρναβάλι της Ξάνθης,

Έχει διοργανώσει εκδηλώσεις όπως :Ημερίδα με θέμα: ’Ασθένειες ζώων συντροφιάς’ με ομιλήτριες τρεις γνωστές κτηνιάτρους της πόλης μας.
Παρουσίασε το βιβλίο ‘Το Δωρο’ ,της Κατερίνας Παπαποστόλου,
Παρουσίασε εκπαιδευμένους  σκύλους σχολείων της ομάδας Ζω.Ε.Σ και ενημέρωσε παιδιά και ενήλικες στον χώρο του ανοιχτού αμφιθέατρου της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης.
Οι φιλοζωικές δράσεις των ‘Αδέσποτων Φίλων’ είναι δύσκολο να χωρέσουν στον περιορισμένο προς δημοσίευση χώρο.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω: έχει αδιάκοπη φιλοζωική δράση (κυρίως σίτιση αδέσποτων, φιλοξενίες, θεραπείες, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, προώθηση για υιοθεσία σκύλων και γάτων μέσω της σελίδας του στο F.B.) προσπαθώντας να καλύψει όσο μπορεί ανάγκες αδέσποτων ζώων.
Έως σήμερα μέσω της σελίδας του συλλόγου έχουν υιοθετηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες γύρω στα 500 σκυλάκια - γατάκια εκ των οποίων γύρω στα 15 εκτός Νομού Ξάνθης- σε γειτονικούς Νομούς ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα ο σύλλογος στην περίπτωση που κάποιος θέλει να επιστρέψει το ζωάκι-  ενώ τα υπόλοιπα εντός Νομού Ξάνθης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ξάνθη κατοικείται από ανθρώπους με φιλοζωικά συναισθήματα και ευαισθησίες.
Το εκπαιδευτικό έργο του συλλόγου έχει ενδιαφέρον-σ.σ: εκπαιδευτικό με την έννοια της ενημέρωσης μαθητών σχολείων σε όλο το Νομό Ξάνθης αλλά και ενηλίκων μέσω ανοιχτών ενημερωτικών δράσεων- και αξίζει να αναφερθεί.  Από το 2017 μέλη του συλλόγου  ανήκουν στην ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων και Ιδρυμάτων)της Κατερίνας Παπαποστόλου και με το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα ΖωΕ.Σ πραγματοποιούν φιλοζωικές ενημερώσεις σχολείων, έχοντας επισκεφθεί ως τώρα πάνω από 30 τάξεις δημοτικών σχολείων του Νομού μας, ενημερώνοντας πάνω από 700 μαθητές.  Στόχος του συλλόγου να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές όλων των τάξεων και όλων των σχολείων της Ξάνθης.

Οι Αδέσποτοι Φίλοι, τον Ιούνιο του 2018, ξεκίνησαν την δημιουργία καταφυγίου σε περιφραγμένο χώρο που παραχωρήθηκε στο σύλλογο, στηριζόμενοι στα έσοδα λαχειοφόρου αγοράς την οποία υποστήριξαν θερμά δημότες και επιχειρηματίες της Ξάνθης, στην δωρεά διάφορων υλικών από γνωστούς φιλόζωους επιχειρηματίες της πόλης μας και στην εθελοντική εργασία των μελών και φίλων του συλλόγου.
Στο καταφύγιο φιλοξενούνται και συντηρούνται,  με σκοπό την προώθηση τους για υιοθεσία, 35-40 σκυλιά.
Είναι χώρος ανοιχτός και επισκέψιμος όλο τον χρόνο και ευπρόσδεκτοι είναι όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται τα ζώα και τις ανάγκες τους για αγάπη, φιλία, ευζωία και αξιοπρεπή ζωή.
Οι Αδέσποτοι Φίλοι έχουν την  έδρα  τους στην οδό Ανδρέου Δημητρίου 12, στο κέντρο της πόλεως Ξάνθης, την οποία τους έχει παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης του χώρου κ. Κοκκάλας Θεόδωρος. Το χώρο αυτό χρησιμοποιούν και για φιλοξενία κουταβιών και γάτων που βρέθηκαν σε κίνδυνο και διασώθηκαν είτε από μέλη του συλλόγου, είτε από φιλόζωους. Τα κουταβάκια, μετά από τις απαραίτητες ιατρικές πράξεις, ο σύλλογος τα προωθεί , μέσω της σελίδας του, για υιοθεσία .
Οι Αδέσποτοι Φίλοι, διοργανώνουν  συχνά σε υπαίθριους χώρους της πόλης μας ημέρες υιοθεσίας αδέσποτων, καλώντας τους συνδημότες να έρθουν σε επαφή με τα ζώα,  ώστε μέσω της επαφής , της εξοικείωσης και της ενημέρωσης να νοιώσουν την αγάπη και την επιθυμία να γίνουν υπεύθυνοι κηδεμόνες κάποιου αδέσποτου.

Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από τις συνδρομές των μελών και φίλων του καθώς και από τα bazaar που διοργανώνουν ή παίρνουν μέρος πουλώντας χειροποίητα αντικείμενα που οι ίδιοι κατασκευάζουν.
Δηλώνουν ανοιχτοί σε κάθε είδους προτάσεις ,προσκλήσεις, συνδιοργανώσεις, που προάγουν τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό.
Άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και ευαισθησίες, πάντα είναι ευπρόσδεκτοι στον σύλλογο είτε σαν μέλη είτε σαν φίλοι».

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά