100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Δ.Π.Θ., ΕΦ.Α., ΠΑΚΕΘΡΑ και Ι.Θ.Τ.Π διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. / Η πρώτη εκδήλωση αύριο Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) σε συνεργασία προγραμματίζουν τη διοργάνωση μέσα στο 2019 μιας σειράς εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: ‘Ξάνθη, από την Προϊστορία στο Σήμερα’

Όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Ι.Θ.Τ.Π, κ. Ανδρέας Ματζάκος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, αφορμή της διοργάνωσης αυτής αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης και είναι ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα του εορτασμού που προγραμματίζεται από διάφορους τοπικούς φορείς. Σκοπός είναι, μέσα από μια σειρά επτά εσπερίδων (τρεις στο πρώτο και τέσσερις στο δεύτερο εξάμηνο), στις οποίες θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές, να παρουσιαστεί στο κοινό η πορεία του Νομού Ξάνθης από τα προϊστορικά χρόνια έως τη σημερινή εποχή.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:

Γιώργος Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Βασίλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ.

Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του ΙΘΤΠ.

Επιστημονικός Σύμβουλος:

Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 19:00 , στην αίθουσα ‘Β.Τσουδερού’ με θέμα : προϊστορική περίοδος και ομιλητές τους :

Νίκο Ευστρατίου, καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Τίτλος ομιλίας: «Η αρχή της προϊστορίας στη Θράκη: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα».

Στρατή Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Αρχαιολόγο με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Τίτλος ομιλίας: «Κοινότητες της Νεολιθικής και την Εποχής του Χαλκού στην περιοχή της Ξάνθης: Βεβαιότητες και Επιφυλάξεις».

Συντονίστρια: Ντουσάκνα Ούρεμ, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΔΠΘ.

Ακούστε τον κ. Ματζάκο.

 

 

 

 

 

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά