Το κάψιμο του Τζάρου στην Ξάνθη-τα πυροτεχνήματα του φινάλε που μας μάγεψαν και η Καθαρά Δευτέρα στη Σταυρούπολη

Με το κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του Κόσυνθου έπεσε... εν μέρη... η αυλαία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2019 και αυτό γιατί στα πλαίσια του θεσμού υπάρχουν εκδηλώσεις και για την Καθαρά Δευτέρα με εξέχουσες αυτές που διοργανώνονται στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης.

Ο «Τζάρος» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Με το άναμμα του Τζάρου από τον Βασιλιά του Καρναβαλιού στην Ξάνθη άρχισαν τα πυροτεχνήματα στη γέφυρα του Κόσυνθου και σχεδόν ταυτόχρονα και στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Δείτε μέσα από την Κάμερα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης από τον 5ο όροφο .

Οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής περιμένουν να υποδεχτούν όλους τους καρναβαλιστές της Κυριακής και να τους ξεκουράσουν με κεράσματα  και δρώμενα που έχει ετοιμάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Σταυρούπολης, την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019.

Δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί τοπικής παραγωγής από την πατρίδα του Διόνυσου,  με το έθιμο της «Καμήλας» και το έθιμο του «Αράπη» σε πρώτο πλάνο.

Το έθιμο της «Καμήλας»

Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Το έθιμο του «Αράπη»

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης και Παράδοσης  της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο Αράπης» θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στο Βαλκανικό χώρο.

Το πανάρχαιο έθιμο των 'Αράπηδων'  ανήκει στα δρώμενα εκείνα που έχουν  μεγάλη  ιστορία και συμβολισμούς  μοναδικούς. Αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν στα σοκάκια  και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά