Θέληση και τύχη. Αρωγοί, στην διεκδίκηση θετικής διαβίωσης . Γράφει ο Γ. Μπόσκου

 

Μια από τις συνηθέστερες ευχές που δίνουμε στους άλλους είναι το να έχουν καλή τύχη. Και αποτελεί σημαντική ευχή, διότι η τύχη είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλες και όλοι.

Ωστόσο, η τύχη συνήθως κάνει τις επιλογές της και δεν ευνοεί τους πάντες. Για αυτό και λέμε συχνά για κάποιον ότι είναι καλότυχος ή κακότυχος αντίστοιχα. Πολλές φορές, οι διάφορες συγκυριακές καταστάσεις, όπου εμπλεκόμαστε, έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε εύνοια της τύχης.

Ας αναλογιστούμε όμως το εξής: Η τύχη αυτή καθεαυτή είναι από μόνη της αρκετή, ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη διαβίωση; Ή χρειάζεται κάτι παραπάνω; Σίγουρα, η τύχη αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την ατομική επιτυχία και την ευδαιμονία. Αλλά, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος, που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Και αυτή η παράμετρος είναι η θέληση.

Και τι είναι η θέληση; Είναι εκείνη η εσωτερική δύναμη, που έχουμε όλοι μας, η οποία μας καθοδηγεί στο να πράττουμε ότι μας ωφελεί, δίχως παλινωδίες και δισταγμούς. Αλλά, έχουμε πραγματικά όλη θέληση; Και αν έχουμε, είναι στο ίδιο επίπεδο σε όλες και όλους;

H θέληση δεν αναπτύσσεται από μόνη της. Θα πρέπει να την αναπτύξει ο καθένας και η καθεμία ατομικά. Και εδώ εξαρτάται από τη προσωπικότητα. Αν κάποιος ή κάποια διαθέτει έμφυτο δυναμισμό και ισχυρή διάθεση για να κάνει πράγματα, τότε θα έχει και την απαραίτητη θέληση να πετύχει σε αυτά που επιδιώκει. Αλλά, αν είναι αδύναμος χαρακτήρας και διακατέχεται από δειλία και αναστολές, τότε σίγουρα δεν θα έχει και την απαραίτητη θέληση για να πετύχει.

Σε πολλές περιπτώσεις, εξωγενείς παράγοντες, που δεν ελέγχουμε εμείς, επηρεάζουν τη καθημερινότητα μας αρνητικά και μας κατευθύνουν σε λάθος επιλογές και σε αποτυχίες.  Αλλά, όσο και να θέλουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στους εξωγενείς παράγοντες, για την όποια αποτυχία ή δυστυχία, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι κυρίως εμείς οι ίδιοι είμαστε οι υπαίτιοι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Η γκρίνια, η απογοήτευση, η επίρριψη ευθυνών σε τρίτους, η θελημένη άγνοια των δικών μας ευθυνών, είναι η εύκολη πάντα λύση. Αλλά, την τύχη μας τη φτιάχνουμε, ως ένα βαθμό, εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές που παίρνουμε κάθε φορά. Οπότε, είναι γενικά λάθος το να προσπαθούμε να βρούμε το φταίξιμο κάθε φορά έξω από εμάς. Θα πρέπει να μην λειτουργούμε εγωιστικά, να αναγνωρίζουμε τα ελαττώματα μας και να προσπαθούμε να επιτύχουμε την αυτοβελτίωση μας, με την απαραίτητη δόση θέλησης. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε και την τύχη μας θετικά.

Οπότε, με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η  θέληση και η τύχη αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν συνεργατικά, ώστε να μας εξασφαλίσουν την επιτυχημένη διαβίωση. Όταν υπάρχει θέληση, μπορεί να βελτιωθεί και η τύχη. Όταν όμως υπάρχει παραίτηση, τότε και η τύχη θα μας εγκαταλείψει.

 Για αυτό δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τη προσπάθεια για το καλύτερο.

Με αρωγούς τη θέληση και την τύχη, όλα είναι δυνατό να επιτευχθούν.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά