Η Ίμβρος της Ανάστασης, της δημιουργίας, της αισιοδοξίας.

Στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Αγρίδια της Ίμβρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, υπέρτιμος και έξαρχος Αιγαίου Πελάγους, χοροστάτησε στη λιτάνευση του Επιταφίου που εδώ και χρόνια στο ορεινό χωριό της Ίμβρου, η περιφορά γίνεται προς τα κοιμητήρια και επιστρέφει στο Ναό, με στάσεις που πραγματοποιεί στα γραφικά σοκάκια του νησιού.

Γυναίκες, άντρες και παιδιά,  με καταγωγή από την Ίμβρο, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, που τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και περισσότεροι, καθώς οι συνθήκες το ευνοούν, βρέθηκαν για τις ημέρες του Πάσχα στο νησί και απόλαυσαν, σε κατανυχτική ατμόσφαιρα, τις ακολουθίες του Πάσχα, σε μια αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών, ηθών και εθίμων.

Η Μ. Παρασκευή είναι ιδιαίτερη στα Αγρίδια της Ίμβρου…

Εδώ έχουμε τη δυνατότητα με τη βοήθεια της εικόνας να πάρουμε όλοι μια γεύση.

Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης κ. Παύλος Σταματίδης,  δια του Α΄ Αντιπροέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Βάντσου,  έστειλε τις θερμές του ευχές σε όλους όσους επέλεξαν την Ίμβρο για το Πάσχα και ενημερώθηκε για μια ακόμη φορά για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τα Ελληνικά σχολεία του νησιού να δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον, καταγράφοντας διακρίσεις και παίρνοντας πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα, με τους ιδιαίτερα ικανούς εκπαιδευτικούς να υποστηρίζουν λειτουργίες και δράσεις που αποδεικνύουν ότι, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν εξαντλείται μόνο στα θρανία….

Το βράδυ της Ανάστασης, στην πλατεία του χωριού, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, το «Χριστός Ανέστη» έψαλαν όλοι μαζί, κλήρος και λαός, τα κόκκινα αυγά έσπασαν, θρυμματίζοντας του θανάτου τα δεσμά,  αναδεικνύοντας τη ζωή, το φως, την ελπίδα, τον αγώνα, σε μια αναγέννηση ψυχών και σωμάτων. Αμέσως μετά τις ευχές, τα χαμόγελα, την αισιοδοξία και τα σταυρωτά φιλιά ήρθε και το έθιμο του Ιούδα που καίγεται κρεμασμένος από το δέντρο, στα Αγρίδια της Ίμβρου.

Δείτε:

 

 

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος,  το εξωκλήσι στο Μεσάδι της Ίμβρου,  μπορεί κανείς να το επισκεφθεί μετά από πεζοπορία περίπου μιας ώρας και πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν για να προσευχηθούν στον Άγιο να προστατεύει την οικογένεια που το έχτισε και όλες τις οικογένειες των Ιμβρίων και των φίλων του νησιού. Μια διαδρομή που ξεκινά από  το κύμα, από τη θάλασσα, λίγο μετά τον Βασιλικό ποταμό  και ανάμεσα από λιόδεντρα  και αστουβιές, μέσα από χαμόγελα και αναζητήσεις, πάνω στα χώματα των προγόνων, απέναντι από τη Σαμοθράκη, που ώρες ώρες θαρρείς ότι θα απλώσεις το χέρι και θα τη φτάσεις…. αποκαλύπτεται ο Άγιος, με φροντισμένα τα καντήλια του, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τον Βασίλη που έχει το νού του σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού.

Κάθε φορά που έρχεται η ώρα κάποιος να αναχωρήσει από την Ίμβρο, στη σκέψη του αυτόματα γεννιέται η επιθυμία να προγραμματίσει εκείνη ακριβώς την ώρα, την ημερομηνία που θα ξαναεπισκεφθεί αυτόν το μαγικό τόπο, με την απαράμιλλη  θέα, το δροσερό απολαυστικό αεράκι, τις πεντακάθαρες θάλασσες, τις ιδιαίτερες παραλίες, τα απίστευτα μονοπάτια, τις γάργαρες πηγές, τα γραφικά εκκλησάκια και προπάντων τους ζεστούς, χαμογελαστούς, φιλόξενους ανθρώπους.

 
 
 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά