Ο μοναστηριακός νερόμυλος της Ξάνθης σε πορεία διάσωσης και αξιοποίησης

Ο νερόμυλος της Ξάνθης που ανήκει στη Μητρόπολη της Ξάνθης μετά από το ενδιαφέρον που έδειξαν νέοι της πόλης για τη διάσωση και διατήρησή του, βρέθηκε στο ενδιαφέρον της Ελληνικής Εταιρείας περιβάλλοντος και πολιτισμού.

 

Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ,  κα Λυδία Καρρά,  που ήταν παρούσα στην Ξάνθη για τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, λίγο αργότερα στη γιορτή που οργανώθηκε στον παλιό νερόμυλο, αναφέρθηκε στην αξία της διατήρησής του και των δύο ακόμη οικημάτων που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο και στην προσπάθεια που γίνεται για να μελετηθεί ο τρόπος της διάσωσής του, βάζοντας ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή με τη διατήρηση ακόμη ενός μνημείου.

 

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία της πιστοποίησης των μονοπατιών της Ξάνθης και το ενδιαφέρον πλέον που θα έχει από τουριστικής απόψεως συγχαίροντας την ΕΛΛΕΤ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο για όλες τις πρωτοβουλίες που πήραν ώστε να φτάσουμε στο ποθητό  αποτέλεσμα.

 

Ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στον μοναστηριακό νερόμυλο, αφού ανήκει ιδιοκτησιακά στην Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, ευχήθηκε οι προτάσεις αναστύλωσης και αξιοποίησης που θα προκύψουν με τη μελέτη που θα εκπονηθεί από την ΕΛΛΕΤ, έχοντας ήδη εμπειρία στον τομέα αυτό, να έχουν εφαρμογή και να υλοποιηθεί σύντομα και αυτό το εγχείρημα.

 

Στην εκδήλωση χόρεψε το Λύκειο Ελληνίδων, παρουσιάστηκε η πρότυπη αναστήλωση του Νερόμυλου της Πρέσπας που έλαβε πανευρωπαϊκή διάκριση και έγιναν προτάσεις για το νερόμυλο της Ξάνθης, ενώ η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ξάνθη - Αρχόντισσα του Βορρά» και με παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Καλντερίμι

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά