Οι τέσσερεις Επίσκοποι και Μητροπολίτες για το «Ησυχαστήριο» του Αγίου Πορφυρίου στο Γέρακα Ξάνθης.

Προς τους ευσεβείς χριστιανούς των Ιερών μας Μητροπόλεων και προς όλους τους κατοίκους της Θράκης,
 
Απευθυνόμαστε σε όλους τους χριστιανούς της Θράκης, οι τέσσερεις Επίσκοποι και Μητροπολίτες σας, όμως, αυτήν την φορά «με μεγάλη λύπη και αδιάλειπτη οδύνη στην καρδιά μας» (Ρωμ. 9,2), προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πνευματική μας αποστολή και στο ρόλο που μας εμπιστεύθηκε η Αγία μας Εκκλησία. Οι πνευματικοί σας πατέρες αισθανόμαστε ως τεράστια ευθύνη την εντολή του Θεού σε μας∙ «Πήγαινε», λέει στον καθένα μας, «να αναζητήσεις τα πρόβατα της ποίμνης σου• ψάξε να βρείς εκείνο που χάθηκε, ξαναφέρε στη μάνδρα εκείνο που πλανήθηκε, δέσε το σπασμένο πόδι του, στήριξε εκείνο που είναι έτοιμο να πέσει, φύλαξε το γιερό για να μην αρρωστήσει» (Ιεζεκιήλ, 34, 4).
 
Προχωρούσαμε καλά και βαδίζαμε ίσια στο δρόμο της σωτηρίας• είχαμε αγάπη μεταξύ μας και εμπιστοσύνη. Εσείς σεβόσασταν τους ιερείς, υπακούατε στην Εκκλησία μας κι εμείς δοξάζαμε τον Θεό, που μας όρισε να ποιμαίνουμε λαό ευσεβή, προσηλωμένο στην πίστη των πατέρων του και στην ιερά μας Παράδοση, «με εμπιστοσύνη και υπακοή στους πνευματικούς του ποιμένες» (Εβρ. 13, 7).
 
Και ξαφνικά, ο ουρανός της «κατά Θράκην» Εκκλησίας μας συννέφιασε και ενέσκηψε άγριος θυελλώδης άνεμος. Ποιος μπορεί να προβλέψει την καταστροφή; αφού η θύελλα συνεχίζεται και κάποιες συνειδήσεις ακόμα χτυπιούνται και δέρονται από σφοδρούς ανέμους.
 
Ένας καθηρημένος αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ο Ιωάννης Καρασακαλίδης, ο οποίος καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για τα παραπτώματά του. Και για τα ίδια παραπτώματα αμετάκλητα και τελεσίδικα τα εκκλησιαστικά δικαστήρια τον καθαίρεσαν, επιβάλλοντάς του την αφαίρεση της ιερωσύνης του και έτσι αποψιλώθηκε τελείως από κάθε ιερατική χάρη και εκκλησιαστική ευλογία. Η Εκκλησία μας δεν τον θέλησε ούτε σαν μοναχό, αλλά τον επέστρεψε στην τάξη των λαικών. Ένας πρώην Ιερομόναχος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Ειρηναίος (κατά κόσμον Αθανάσιος Σιναμίδης), παραπέμφθηκε στα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια, τα οποία τον καθαίρεσαν αμετάκλητα και τελεσίδικα, αφαιρώντας του την ιερωσύνη, και επιστρέφοντάς τον στην τάξη των λαικών.
 
Οι παραπάνω δύο πρώην κληρικοί, αφού δεν σεβάστηκαν την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας μας, πάτησαν βλάσφημα «εκεί που και οι άγγελοι φοβούνται να κοιτάξουν». Φορούν ακόμα το ιερατικό σχήμα, που όμως δεν τους ανήκει πιά.
 
Θέλοντας να δικαιωθούν ενώπιον των ανθρώπων, προσχώρησαν στο λεγόμενο «Παλαιό Ημερολόγιο» και πηγαίνουν στο «Ησυχαστήριο» του Αγίου Πορφυρίου στο Γέρακα Ξάνθης, σε μια δήθεν Μοναχή που αυτοαποκαλείται «γερόντισσα Άννα».
 
Εκεί λειτουργούν και τελούν Μυστήρια. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι αφού οι ίδιοι δεν έχουν πιά ενεργή ιερωσύνη, όσα τελούν, λειτουργίες, μυστήρια, είναι όλα τελείως άκυρα, δεν τα αποδέχεται η Εκκλησία. Δεν έχουν πνευματική υπόσταση. Δεν έχουν την υποστήριξη των ιερών Κανόνων. Οι ψευτοκληρικοί πιά αυτοί, εμπαίζουν συνειδητά τον Θεό. Όποιοι βαπτισμένοι χριστιανοί μας, κοινωνούν από τα χέρια τους, δεν κοινωνούν τον Χριστό. Όποιοι βαπτίζονται απ' αυτούς, είναι αβάπτιστοι. Οι ευχές που διαβάζουν σ' όσουν εξομολογούν, δεν παρέχουν άφεση αμαρτιών.
 
«Φυλαχτείτε, λοιπόν, απ' αυτούς. Έρχονται σε σας ντυμένοι σαν πρόβατα, όμως, από μέσα τους είναι λύκοι αρπακτικοί». Περιφέρονται στην Θράκη και προσπαθούν να σας πλανήσουν και να σας εκμεταλλευθούν. Πηγαίνουν από χωριό σε χωριό, προσκαλούν καλοπροαίρετες γυναίκες σε συνάξεις που κάνουν σε σπίτια και καφετέριες κι εκεί διδάσκουν τις πλάνες και τα σχίσματα που ζούν.
 
Αγαπητοί μας Χριστιανοί των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Αλεξανδρουπόλεως και Μαρωνείας,
Προσέχετε τους εαυτούς σας και μείνετε ενωμένοι στην πίστη της Αγίας Εκκλησίας μας και στην ασφάλεια της αποστολικής συνέχειας και διαδοχής της. «Αδελφοί, μην πλανάσθε• ει τις σχίσματι ακολουθεί, βασιλείαν Θεού ου κληρονομεί» (Ιγνάτιος Θεοφόρος).
Σας ευλογούμε ως Αρχιερείς και προσευχόμαστε ως πνευματικοί σας πατέρες για όλους σας τους ευσεβείς και πιστούς χριστιανούς μας•
 
Οι επίσκοποι και μητροπολίτες σας
 
Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός
Ο Ξάνθης Παντελεήμων
Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

                                                                                                                  Ο Μαρωνείας-Κομοτηνής Παντελεήμων

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά