Η αρχαιολόγος κ. Μαρία Χρυσάφη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Ιστορίες της Σελήνης στο φως της πανσελήνου του Ιουλίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης στην αρχαία πόλη των Αβδήρων

 

Η περυσινή ανταπόκριση –συμμετείχαν περίπου πενήντα παιδιά- και ο ενθουσιασμός των μικρών φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης , να γνωρίσουν τη σελήνη και το δέος που προκαλούσε στους προγόνους μας μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών αλλά και ‘θεατροποίησης’ μιας ιστορίας με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και ‘σκηνικό’ την αρχαία πόλη των Αβδήρων, καθιερώνουν την καλοκαιρινή συνάντηση.

Πέρυσι το ραντεβού είχε δοθεί στην πανσέληνο του Αυγούστου. Φέτος δεδομένου ότι θα είναι πολύ κοντά στο δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να εκδράμουν αρκετοί Ξανθιώτες με τις οικογένειες τους, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ξάνθης αποφάσισαν να καλέσουν τους μικρούς τους φίλους την Τρίτη, 16 Ιουλίου, στην πανσέληνο του Ιουλίου και να τους ξαναδώσουν την δυνατότητα να πάνε πίσω στο χρόνο, συμμετέχοντας σε μια ‘προσομοίωση’ παιδικής συνάντησης ανάλογης με εκείνες που χιλιάδες χρόνια πριν συνέβαινε στον ίδιο χώρο με το ίδιο φεγγάρι να φωτίζει τις παρέες !

(Σ.σ.: η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, είναι απαραίτητη η συνοδεία ενηλίκου και θα πραγματοποιηθεί από τις 20:00 έως τις 22:00 στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων).

Οι αρχαιολόγοι Μαρία Χρυσάφη και Δέσποινα Σκουλαρίκη θα ‘μιλήσουν’ στα παιδιά με έναν οικείο τρόπο για αυτά, μέσω της αφήγησης παραμυθιών και αμέσως μετά θα αρχίσει το διαδραστικό, διδακτικό παιχνίδι στους δρόμους των αρχαίων Αβδήρων.

Η αρχαιολόγος κ. Μαρία Χρυσάφη μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για την εκδήλωση, εξήγησε το στόχο και τον σκοπό της συνάντησης με τα παιδιά της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής που δεν είναι άλλος από την ιστορική γνώση και το σεβασμό στον άνθρωπο , αναφέρθηκε στα παραμύθια που θα ακούσουν τα παιδιά, έδωσε χρηστικές πληροφορίες προς τους γονείς – καλό θα είναι να έχουν μαζί τους ένα φακό και φυσικά να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 25410 51003, 7:00 με 15:00, Δευτέρα-Παρασκευή- και κάλεσε μικρούς και μεγάλους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για μια μοναδική εμπειρία.

Ακούστε την κ. Μ.Χρυσάφη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά