Η ετήσια συγκέντρωση των μελών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης και η μηνιαία επικοινωνία της Ένωσης με την κοινωνία από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Την τακτική της επικοινωνία με την κοινωνία της περιοχής μέσω της ενημερωτικής εκπομπής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης είχε η ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, δια του Προέδρου της κ. Γεώργιο Γεωργιάδη.

Ακούστε τον:

Πραγματοποιήθηκε, την 27η Νοε.2019 στη ΛΑΦ. Ξάνθης, η ετήσια συγκέντρωση των μελών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, ο Διοικητής του Δ΄Σ. Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, κ Συμεών Τέγος,  Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, κ Χρήστος Σταμπουλής, ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος ο Δημάρχου Ξάνθης ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ζερενίδης και ο εκπρόσωπος της ΠΥ Αντιπύραχος κ. Γκίκης Χρήστος.

 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, τα Τοπικά Συμβούλια των γειτονικών Παραρτημάτων της ΕΑΑΣ ΕΒΡΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ και ΡΟΔΟΠΗΣ, όπως και 90 μέλη όλων των βαθμών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, οι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ‘‘αναδόχων’’ Συλλόγων&Ενώσεων του Ν. Ξάνθης, σύλλογοι με τους οποίους το Παράρτημα συνεργάζεται στενά, αφού έχουν συναφείς Εθνικούς και Κοινωνικούς σκοπούς.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, αφού καλωσόρισε όσους προσήλθαν, στη συνέχεια παρουσίασε στο Α’ Μέρος (ανοιχτό για όλους)τον Απολογισμό του 2019, με τις δραστηριότητες που διοργάνωσε ή συμμετείχε το Παράρτημα, όπως και τον Προγραμματισμό για το 2020, ενώ συνέχισε με διαπιστώσεις και προβληματισμούς και προτάσεις, από τα παρατηρούμενα στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

 

Χαιρετισμό στην έναρξη απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , ο οποίος εκφράστηκε θετικότατα για τις δραστηριότητες του Παραρτήματος .Τα κύρια θέματα, που παρουσιάστηκαν και τονίστηκαν στο α’ μέρος , ήταν :

 

Πρόγραμμα Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν.Ξάνθης-2020

Παρουσιάστηκε η νέα αφίσα με 36 εκκλησιασμούς που θα τελεστούν η οποία ήδη στάλθηκε στα ΜΜΕ και σε πολυάριθμους αποδέκτες πανελληνίως.

 

Ρόλος του Παραρτήματος -Προσκυνηματικά Ταξίδια στη Β. Ήπειρο

Αναπτύχθηκε ο ρόλος και εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όσους συμμετέχουν στα Προσκυνήματα, αφού με την παρουσία τους δείχνουν έμπρακτα, ότι δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

          Προτάσεις ( που έχουν κατατεθεί ) προς το ΔΗΜΟ Ξάνθης

Αναγραφή στη Ηρώο της Πόλης των στοιχείων Πεσόντος Μουσουλμάνου με ανάλογη τελετή προς τον 78 χρόνο γιό του, που δεν γνώρισε ποτέ Πατέρα. (πρόταση που εκκρεμεί από το 2017!!!).

            Μεταφορά Θέσης και ευπρεπισμός των προτομών 3 Ξανθιωτών Ηρώων, καθότι η σημερινή θέση έναντι των w.c. προσβάλει τη μνήμη τους.

.

            Τοποθέτηση προτομών έμπροσθεν του Δημαρχείου των διπλωματών Χαρισίου Βαμβακά & Αθανασίου Χαλκιόπουλου, για την συνδρομή τους στην ενσωμάτωση της Ξάνθης και της Θράκης, στον Εθνικό κορμό, πριν από 100 χρόνια..

 

Εορτασμός Εθνικών Επετείων & Ημερών Μνήμης Γενοκτονιών

Τονίστηκε, ότι όλοι οι Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα εμείς εδώ στη ΘΡΑΚΗ, που οι σύγχρονες απειλές είναι στη γειτονιά μας, έχουμε την Ιερή υποχρέωση και οφείλουμε να είμαστε ΠΑΝΤΑ παρόντες, στις Εθνικές Επετείους, όπως επίσης να μην επιτρέψουμε να ατονήσει καμία από της ‘’Ημέρες Μνήμης’’ και τα Μνημόσυνα, για τα θύματα Γενοκτονιών και όσων ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’. (όπως: Μακεδονικός Αγώνας, Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, Μάχης Οχυρών, Κυπριακού Αγώνα, Θυμάτων ΑΤΤΙΛΑ 1974, κ.α.).

 

Η παρουσία αιρετών, σε Εκδηλώσεις του Γενικού  Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και μάλιστα Παρουσία των ‘’Ψευδομουφτήδων’’

Σχολιάστηκε αρνητικά το απαράδεκτο το γεγονός (προβλήθηκαν και εικόνες), στις οποίες Έλληνες Υπήκοοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Βουλευτές, Αιρετοί όλων των βαθμίδων κ.α., έδωσαν και φέτος μαζικό παρόν στις εκδηλώσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, τόσο στη γιορτή Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας (30 Οκτ), όσο και ανεξαιρέτως όλοι από τον Πρόεδρο της Τουρκίας μέχρι και τον τελευταίο ή και αναρμόδιο Υπουργό ή Αξιωματούχο της γειτονικής και ‘’συμμάχου’’ Χώρας εξακοντίζουν αδιάκοπα προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις κατά της Πατρίδας μας. Τους ερωτούμε γιατί παρευρίσκονται !!!μήπως ξεχνούν ότι για εμάς τους Έλληνες, ο Κεμάλ είναι ο ‘’σφαγέας’’ του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου και ότι με την παρουσία τους προσβάλλουν τη μνήμη των χιλιάδων Θυμάτων των γενοκτονιών!!!!.

Εκείνο δε που επιβαρύνει ακόμη τη θέση τους είναι ότι στις εκδηλώσεις αυτές, ως μόνιμοι παραστάτες και ‘’Διόσκουροι’’ του Τούρκου Προξένου, παρόντες είναι οι ‘’Ψευδομουφτήδες’’ Ξάνθης και Κομοτηνής, που διαχρονικά ενεργούν σε βάρος της Πατρίδας μας, όπως έγινε και στις 26 Νοε.2019, που έγιναν δεκτοί και φωτογραφήθηκαν περιχαρείς με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για Τουρκική μειονότητα στη Θράκη, ενώ για τους ‘’Ψευδομουφτήδες’’ δήλωσε «επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας προς τον μουφτή Κομοτηνής και τον μουφτή Ξάνθης, οι οποίο δεν πτοούνται από τις πιέσεις » !!!! .

Απαντάμε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Τούρκουςαλλά Έλληνες Πολίτες Μουσουλμάνους στο Θρήσκευμα οι οποίοι διαβιούν ήσυχα και αρμονικά μαζί μας σε καθεστώς πλήρους Ισονομίας και Ισοπολιτείας.

Θεωρούμε ότι όσοι συναναστρέφονται ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκονται τα προαναφερθέντα ‘’μίσθαρνα όργανα’’ενεργούν μακροπρόθεσμα σε βάρος των Εθνικών συμφερόντων της Χώρας μας. (‘’πριονίζουν το κλαδί που πατάμε’’, όπως λέγει η λαϊκή παροιμία).

Έλληνας Υπήκοος (Μουσουλμάνος) με την Τουρκική σημαία,

Σχολιάστηκε το πρόσφατο περιστατικό που αφορά συμπατριώτη μας Μουσουλμάνο, που ενώ γεννήθηκε, μεγάλωσε, παρακολούθησε την Ελληνική εκπαίδευση, υπηρέτησε τη Στρ. Θητεία στην Ξάνθη, φωτογραφίζεται και προκαλεί επιδεικτικά χαιρετώντας στρατιωτικά, φορώντας ΟΜΩΣ την Τουρκική σημαία, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και τη φωτογραφία από τη Στρ. Θητεία τους . Αυτό το περιστατικό, που κατά την άποψή μας, δεν είναι το μοναδικό  δέον να μας προβληματίζει όλους, ενώ για τις αρχές να αποτελέσει αφετηρία να εφαρμόσουν τις διατάξεις της υφισταμένης νομοθεσίας.

 

Τιμητική Διάκριση στον Αντιπρόεδρο ΕΑΑΣ Ξάνθης- Χαιρετισμοί

 Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, πριν την βράβευση του Αντιπρόεδρου,  ενημέρωσε ότι «η φετινή παρουσίαση θα είναι η τελευταία καθότι θεωρώ ότι μετά από 3 θητείες ως Πρόεδρος από τον Ιούλιο 2011, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να παραδώσει τη σκυτάλη στη νεώτερη γενιά συναδέλφων, τον Ιούλιο του 2020».

           

          Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ. Στρατού, ο όποιος επέδωσε, την τιμητική πλακέτα της ΕΑΑΣ στον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Υπτγο ε.α  κ. Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, ως ελάχιστη ανταμοιβή και αναγνώριση για τον συνεχή ζήλο, την αθόρυβη και αποτελεσματική εργασία, την μεθοδικότητα και τρόπο που ασκεί, τα καθήκοντα του, συντελώντας όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του Παραρτήματος, αλλά και προσφέροντας εθελοντικά τις ιδιαίτερες γνώσεις του, που προσέδωσαν νέες δυνατότητες που ανέδειξαν περαιτέρω το επιτελούμενο έργο της ΕΑΑΣ στην περιοχή μας, .όπως και στον Πρόεδρο του Παραρτήματος την Τιμητική πλακέτα του Δ’Σ. Στρατού, για την όλη δραστηριότητα του στο  Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, έκλεισε το α’ μέρους ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Παράρτημα Ξάνθης, όπως και τους αναδόχους συλλόγουςγια τη φροντίδα & επιμέλεια των ι.ν στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τα διενεργούμενα Προσκυνηματικά ταξίδια στη Βόρεια Ήπειρο και τη βοήθεια στα σχολεία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ( ΕΕΜ), στην Αλβανία αλλά και τη συνδρομή του γενικά στα δρώμενα στην Τοπική Κοινωνία.

Επακολούθησε το Β μέρος της εκδήλωσης, αφού προηγουμένως μεσολάβησε διάλλειμα και προσφορά καφέ και εδεσμάτων από την ΕΑΑΣ, το οποίο παρακολούθησαν μόνο τα μέλη της ΕΑΑΣ, όπου αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα, τα οποία κατέληξαν σε προτάσεις που θα σταλούν στο ΔΣ/ΕΑΑΣ προσεχώς.        

Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Στρατηγός Διοικητής Δ΄Σ. Στρατού, προς τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των 5  Παραρτημάτων και φωτογραφήθηκε μαζί μας.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, το Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σ Στρατού και προς όλους γενικά που προσήλθαν, όπως και στα 4 γειτονικά Παραρτήματα. Δεν θα παραλείψουμε βεβαίως να ευχαριστήσουμε το ΔΣ/ ΕΑΑΣ για την υποστήριξη και  τα ΜΜΕ για την αδιάκοπη και ΔΩΡΕΑΝ υποστήριξη και προβολή των ενεργειών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά