100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης. Ο Νίκος Ιωσηφίδης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Ο Νίκος Ιωσηφίδης αποδεχόμενος την πρόσκλησή μας, φιλοξενήθηκε σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης με την ευκαιρία των δράσεων των εκδηλώσεων των παρουσιάσεων που γίνονται από το ξεκίνημα του έτους 2019 και θα ολοκληρωθούν με την εκπνοή του, για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης.

Ο γνωστός στην κοινωνία γιατρός της Ξάνθης,  αγάπησε την ιστορία και αφιερώθηκε στη μελέτη της από πολύ μικρός, εμπνεόμενος, καταρχήν από τον Δάσκαλό του Στέφανο Ιωαννίδη και μετά από τον άλλο Δάσκαλο της Ξάνθης τον κ. Πέτρο Γεωργαντζή, όπως μας εκμυστηρεύτικε κατά την εξέλιξη της συνέντευξης.

Ο Νίκος Ιωσηφίδης κατά τη συζήτηση,  ξεδίπλωσε πολλές ιδιαίτερες στιγμές της τοπικής μας ιστορίας, προχωρώντας σε αναφορές, διηγήσεις,  από σημαντικά πρόσωπα της εποχής, συνδέοντας γεγονότα με έναν πραγματικά ενδιαφέροντα τρόπο ξεκινώντας από το ερώτημα η Ξάνθη από ποιους απελευθερώθηκε;;; και πότε;;;

Ακούστε τον:

Ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Νίκου Ιωσηφίδη να τιμηθεί από την πόλη, από την Ξάνθη, ο Χαρίσιος Βαμβακάς.

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Ιωσηφίδης σημειώνει:

"Στη διοίκηση της Δυτική Θράκης είχαμε έναν εξαίρετο άνθρωπο, τον Χαρίσιο Βαμβακά, δεν ξέρω αν τον έχουμε τιμήσει ως Ξανθιώτες αλλά την απελευθέρωσή μας την οφείλουμε στον Χαρίσιο Βαμβακά. Στην Κομοτηνή του έχουν αφιερώσει δρόμο, εμείς όμως δεν του έχουμε αφιερώσει. Ήταν ο πολιτικός εκπρόσωπος του Βενιζέλου τότε, ο οποίος  κατάφερε και με τις μετέπειτα συνθήκες, ειδικά με τη συνθήκη του Νεϊγύ ,  να περάσει η Δυτική Θράκη στα Ελληνικά χέρια.

Ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος με καταγωγή από την Κοζάνη, γνώστης της Οθωμανικής γλώσσας, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής και από προσωπικές μαρτυρίες ήταν άνθρωπος που ήξερε πολύ καλά το κοράνιο  απ΄έξω, είχε δηλαδή και τον τίτλο του κορανομνήμονα,  του "χαφούζ",  δηλαδή. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά