Π.Μπαρδάκης : Σε τέσσερις οικισμούς του Δήμου Αβδήρων συνεχίζεται η μεγάλη γιορτή της Ξάνθης την Καθαρά Δευτέρα/ Πρόταση να ενταχθούν οι εκδηλώσεις του Δ.Αβδήρων στις Θ.Λ.Ε –Ξανθιώτικο Καρναβάλι .



‘Η Καθαρά Δευτέρα είναι υπόθεση του Δήμου Αβδήρων’, επιμένει ο ειδικός σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων του Δημάρχου Αβδήρων και πρόεδρος του υπερδραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας, κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης, και καλεί όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, στις λαογραφικές, γαστρονομικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται την Καθαρά Δευτέρα στους οικισμούς Πολυσίτου, Μάνδρας, Αβδήρων και Μυρωδάτου.


Ο κ. Μπαρδάκης ενημέρωσε για το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στα Άβδηρα, από 14 φορείς και σωματεία των οικισμών, υπό την οργανωτική ομπρέλα του Δήμου.
Στις 11:00 το πρωί , στο Μυρωδάτο, θα γίνει η αναβίωση του εθίμου ‘Του Μπέη’ και θα ακολουθήσει παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.
Στις 11:30, στη Μάνδρα, η αναβίωση του εθίμου ‘Ανάποδος Γάμος’ και θα ακολουθήσει παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα ‘Ντιριντάχτα’ και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.


 Στις 12:30, στα Άβδηρα, παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα ‘Ταξιδιώτες της Παράδοσης’ και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.
Και φυσικά, στον Πολύσιτο, από τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής ξεκινά η παρασκευή των παραδοσιακών λουκουμάδων, ακολουθεί λαϊκό γλέντι, στις 20:00, με τους Γ.Κουμουλίδη και Γ.Ταστσόγλου. Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, στις 12:00, διανομή παραδοσιακών λουκουμάδων και, στις 13:00, παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.


Γνωστοποίησε την πρόταση του Δήμου Αβδήρων να ενταχθούν στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές –Ξανθιώτικο Καρναβάλι, οι λαογραφικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Αβδήρων, θέμα που θα συζητηθεί μετά το τέλος της φετινής διοργάνωσης:’ ούτως ή άλλως η συμμετοχή των συλλόγων του Δήμου Αβδήρων στις ΘΛΕ είναι δεδομένη :’Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη διαμονή επισκεπτών περισσότερες ημέρες και να διευρύνουμε τα γεωγραφικά όρια, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας’ επισημαίνει ο κ. Μπαρδάκης, προσθέτοντας ότι ήδη η συνεργασία με τον κ. Ηλία Ασκαρίδη,  τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, είναι άριστη. Ο κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης ευχαρίστησε  τον κ. Ασκαρίδη για το γεγονός ότι φέτος και οι δημότες των Αβδήρων ένιωσαν τη δυναμική του θεσμού με εκδηλώσεις που είχαν ‘άρωμα’ Θ.Λ.Ε, όπως η σημερινή επίσκεψη του κ. Ασκαρίδη με τον βασιλιά του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού στο ειδικό σχολείο Γενισέας.


Τέλος, δεν παρέλειψε να ενημερώσει για τις δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου Μάνδρας, για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μια ακόμη αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία του συλλόγου, η ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και Παράδοσης, πρωτοβουλία που ήδη ξεκίνησε με την ψηφιοποίηση του αρχείου του χωριού της Μάνδρας  από το σύλλογο, τη ΦΕΞ, ιδιώτες και το Δήμο Αβδήρων.


Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά