Σ. Μωραΐτης: πρέπει άμεσα το περιφερειακό συμβούλιο να ορίσει τα μέλη του στο Δ.Σ του ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ/Καταρρέει η τοπική οικονομία στην Ξάνθη

Τους λόγους για τους οποίους πιέζουν  μέσω των ανακοινώσεων και επιστολών τους τα επιμελητήρια Α.Μ.Θ , μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , την περιφέρεια Α.Μ.Θ και τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, να ορίσει άμεσα μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο τα μέλη της περιφέρειας στο Δ.Σ του φορέα, εξήγησε , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης , κ. Στέλιος Μωραϊτης.

Ο ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ είναι βασικό εργαλείο των επιχειρήσεων της περιφέρειας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επισημαίνει και προσθέτει με έμφαση ότι σε μια περιφέρεια με χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως η περιφέρεια Α.Μ.Θ και με δεδομένα τα χρονοδιαγράμματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι συνέπειες από την καθυστέρηση θα είναι τραγικές.

Τα Επιμελητήρια Α.Μ.Θ εξέδωσαν νέα, ανοιχτή επιστολή για το θέμα, την οποία απευθύνουν προς τον κ. Μέτιο και παράλληλα, μέσω της επιστολής, εξηγούν προς τα μέλη τους ότι η καθυστέρηση στη διαχείριση των θεμάτων που τους απασχολούν εδώ και τρεις μήνες και σχετίζονται με τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων , τον ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ,  δεν οφείλεται στα επιμελητήρια αλλά στη διοίκηση της περιφέρειας.

Καταρρέει η οικονομία της Ξάνθης

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες της Ξάνθης,  εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και της περιπέτειας που πέρασε η περιοχή με περιόδους παρατεταμένων αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου: ‘ κάθε μέρα που περνά η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα μηνύματα που έρχονται στο επιμελητήριο καταδεικνύουν ότι αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του τοπικού επιχειρείν , η οικονομία της Ξάνθης θα καταρρεύσει. Μέτρα που έπρεπε να ληφθούν χθες. Μετά από τρεις καραντίνες στο Νομό και με δεδομένο ότι πλέον δεν έχει πρόβλημα η περιοχή, καλούμαστε τώρα να υποστούμε και τις συνέπειες των μέτρων που επιβάλλονται σε όλη την επικράτεια λόγω της εξάπλωσης σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη κ.α. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα τοπικής καραντίνας, όπως ακριβώς έγινε τρεις φορές στην Ξάνθη, στις περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση. Είναι άδικο για μια περιοχή όπως η Ξάνθη, η οποία ακόμη αιμορραγεί από τις συνέπειες της περιπέτειάς της’’ υποστηρίζει.

Σημειώνει δε ότι οφείλουν όλοι οι τοπικοί φορείς και οι αρχές της Ξάνθης να υποστηρίξουν από κοινού το αίτημα της στήριξης της τοπικής οικονομίας όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕ Ξάνθης, πράγμα το οποίο, διαπίστωσε, δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Τέλος, χαιρέτησε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη Θράκη, όπως η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της περιοχής , τονίζοντας όμως ότι η τοπική οικονομία της Ξάνθης δεν έχει πλέον αντοχές αναμονής.

Ακολουθούν  η ανοιχτή επιστολή των επιμελητηρίων της Α.Μ.Θ προς τον περιφερειάρχη για τον ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ και η συνέντευξη του κ. Σ. Μωραΐτη.

«Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

Τα έξι (6) επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη παρούσα ανοιχτή επιστολή, θέλουμε να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εδώ και τρείς μήνες,  στον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΔΕΣΜ-ΟΣ, με έδρα την Κομοτηνή, εξαιτίας της συμπεριφοράς και των λάθος χειρισμών, του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

Θέλουμε να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες έχουν σε εξέλιξη επιχειρηματικά σχέδια, ότι για την όλη καθυστέρηση στην διαχείριση των θεμάτων  που τους απασχολούν, και συνεργάζονται με ΔΕΣΜ-ΟΣ, δεν ευθύνονται τα Επιμελητήρια, όπως κάποιοι παραπλανητικά διαδίδουν, αλλά αποκλειστικά η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Αυτό γίνεται απόλυτα κατανοητό, ακόμη περισσότερο, αφού σύμφωνα και με την σχετική απόφαση, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, στης 27 Ιουλίου 2020, σχετικά με την σύνθεση του Δ.Σ. του ΔΕΣΜ-ΟΣ και μετά από σχετική προσφυγή μας, στης 15/05/2020, και λαμβάνοντας υπόψιν, όλα τα σχετικά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον φορέα, δηλώνει και αποφασίζει η Αποκεντρωμένη, «ότι το Δ.Σ. του ΔΕΣΜ-ΟΣ δεν λειτουργεί νόμιμα, εφόσον υπάρχει παράβαση διατάξεων σχετικά με την διαδικασία ορισμού των μελών εκ της πλευράς της Περιφέρειας».

Ο διορισμός επομένως των μελών του Δ.Σ, από τον Περιφερειάρχη, ήταν με λάθος διαδικασία, και καλεί η Αποκεντρωμένη ρητά τον  Περιφερειάρχη, να προβεί σε όλες τις νόμιμες σχετικά ενέργειες, προκειμένου να ορίσει μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσώπους και να αρχίσει ξανά  η ομαλή λειτουργία  του Δ.Σ  της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θεωρούμε απαξιωτικό και υποτιμητικό τον τρόπο συμπεριφοράς του Περιφερειάρχη προς τα Επιμελητήρια, αλλά και προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας, εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης, και παρόλο που απεγνωσμένα ζητούμε λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αγνοεί και δεν παρίσταται ούτε στις Γενικές Συνελεύσεις που τον έχουμε προσκαλέσει (3 τον αριθμό), ούτε έχει απαντήσει στις επιστολές μας, με αποκορύφωμα ότι ακόμη και την πρόσφατη εξώδικη επιστολή που του στείλαμε, προκειμένου να βρεθεί προσωρινή λύση, δεν έχει λάβει υπόψιν του  και μας αγνοεί επιδεικτικά.

Επειδή αυτή την στιγμή η εταιρεία λόγω υπαιτιότητας της Περιφέρειας, στερείται νόμιμης διοίκησης και καταστατικής εκπροσώπησης, καλούμε δημόσια και ανοιχτά, τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., να προβεί τάχιστα στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει νόμιμη διοίκηση και να μπορέσει, η ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ να συνεχίσει χωρίς προβλήματα, το σημαντικό έργο που επιτελεί.

H εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ένα βασικό και πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της περιοχής μας και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

 Δεν θα επιτρέψουμε σήμερα, σε κανέναν  να διαταράξει την εύρυθμη  λειτουργία  αυτού του εργαλείου και μηχανισμού ανάπτυξης, που όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα».

 

  

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια : Βούλα Μαυρίδου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά