Σ. Μωραΐτης για εξαγγελίες Κ.Μητσοτάκη: η οικονομία της Ξάνθης δεν θα επιβιώσει με οικονομικές ασπιρίνες/ Να συντονιστούν τοπικές αρχές και φορείς άμεσα

‘Απογοήτευση’ κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης μετά τις εξαγγελίες οικονομικών μέτρων για τη στήριξη του επιχειρείν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, αφού παρά την ενημέρωση που είχε και ο ίδιος και ο υπουργός Ανάπτυξης για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η τοπική οικονομία, εξαιτίας των παρατεταμένων μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για την περιοχή:’ η Ξάνθη πλήρωσε πολύ ακριβά το μάρμαρο με την πανδημία. Πέντε μήνες καραντίνα λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων που είχαμε στην περιοχή, τα μέτρα της οποίας τηρήσαμε όλοι με ευλάβεια ώστε να ανακάμψουμε γρήγορα. Πληρώνει και τώρα όμως ακριβά την έξαρση των κρουσμάτων στα νησιά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού ενώ δεν παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων, τα απαγορευτικά μέτρα ισχύουν και για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Είναι αδύνατον να αντέξει η τοπική οικονομία μας –και μιλώ για επιβίωση- κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκτιμά ο κ. Μωραΐτης.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις του πρωθυπουργού λόγω των σοβαρών εθνικών θεμάτων, δεν του επέτρεψε να είναι παρών στη συνάντηση με τους  προέδρους  των ΕΒΕ και τους παραγωγικούς  φορείς  της Β. Ελλάδας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενημερώνει ο κ. Μωραΐτης και έτσι εξελίχθηκε σε μια διάλεξη των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης για… τα έργα της Θεσσαλονίκης!

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων ‘τρέχει’ στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας/ Ξεκίνησε διαδικασίες και η Κρήτη

Αυτή πάντως η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγικούς φορείς της Β.Ελλάδας να ενημερωθούν από τον περιφερειάρχη της Κεντρικής  Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων , με 5.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τον κύκλο εργασιών, που ήδη τρέχει για τους επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας και τώρα ξεκινά διαδικασίες ένταξης  και η Κρήτη.

Ο κ. Μωραΐτης γνωστοποιεί ότι συνομιλώντας με τον κ. Τζιτζικώστα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τον διαβεβαίωσε ότι ενημέρωσε το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας ώστε να μη χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία.

Αναρωτήθηκε δε, γιατί δεν αξιοποιεί αυτή τη δυνατότητα η περιφέρεια Α.Μ.Θ., και παράλληλα κάλεσε για μια ακόμη φορά τις αιρετές πολιτικές αρχές της περιοχής και τους βουλευτές να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες: ’πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις για την Ξάνθη, όπως έγινε με τα 26 νησιά μας. Με οικονομικές ασπιρίνες, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν χθες, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι κατοχικός! Και δεν υπερβάλλω. Επιχειρήσεις μας που είχαν τζίρους 500.000 έως 1 εκ. ευρώ, παλεύουν να σταθούν με τζίρους 10.000 ευρώ! Ούτε ένα από τα μέτρα που προτείναμε ως Ξάνθη δεν ανακοινώθηκε’, υποστηρίζει.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, το Επιμελητήριο αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί μεγάλα και σοβαρά ανοιχτά μέτωπα, θα περιμένει ένα δεκαήμερο και θα επανέλθει με νέες πρωτοβουλίες ώστε –πέραν της κατανόησης- να στηριχθεί η Ξάνθη με μέτρα:’ χρειάζεται συνέργεια και συνοχή όλων μας αν θέλουμε με πράξεις, και όχι με ανέξοδα λόγια,  να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Θα κριθούμε όλοι’, επιμένει.

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

 

 

Σύνταξη  Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ  Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια  Βούλα  Μαυρίδου

Οικονομικά
Τοπικά