Χ.Γιαννακίδου: Το Υπουργείο δεν είχε ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας μέσα στο δημόσιο σχολείο/Σήμερα στις 18:30 η κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου

Τη συστράτευση γονέων ζήτησε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης για την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που οξύνει η πανδημία, μέσα στο δημόσιο σχολείο, απευθύνοντάς τους κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης -στην οποία συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Ξάνθης. «Κοινός τόπος», το αίτημα εκπαιδευτικών και γονέων για άμεση μείωση του αριθμού μαθητών, ανά τμήμα.

 

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο η Γενική Γραμματέας του Διδασκαλικού Συλλόγου, Χαρά Γιαννακίδου σημείωσε ότι, η κεντρική διοίκηση δε φρόντισε να προετοιμάσει την εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση του covid-19, δεν είχε προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο, για την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Αντίθετα, το Υπουργείο απαιτεί από τον υπεύθυνο για τον covid -19 εκπαιδευτικό να διαδραματίσει το ρόλο του… τιραμόλα και να κάνει όλα όσα θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και η κεντρική διοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακίδου.

 

Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και καταλόγισε αδιαφορία, από πλευράς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία, όπως πρόσθεσε, ανέδειξε και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση -προβλήματα, τα οποία τείνουν να παγιωθούν.

 

Η Γενική Γραμματέας στηλίτευσε το «πρωτόγνωρο», όπως είπε, «γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να έχουν γίνει επιπλέον  προσλήψεις καθαριστριών», σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η συχνή και επιμελής καθαριότητα αποτελεί βασική οδηγία του ΕΟΔΥ.

 

Επίσης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» ότι στα ελληνικά σχολεία αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει κι ένα «υγειονομικό πείραμα», από πλευράς της κυβέρνησης. Όπως καταγράφει ο Διδασκαλικός Σύλλογος,  τον Ιούνιο τα τμήματα αποτελούνταν από 15 μαθητές, ενώ με την έναρξη της χρονικής χρονιάς φέτος, αυξήθηκαν σε πάνω από 20 μαθητές, ανά τμήμα.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των υπεράριθμων τμημάτων ανάγουν σε μείζον και οι σύλλογοι γονέων, οι οποίοι ζητούν πλέον το «σπάσιμο» των τμημάτων.

 

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα που προέκυψε στη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, με την καθυστέρηση της παραλαβής των προκατασκευασμένων αιθουσών, με συνέπεια, να μείνουν «άστεγα» 200 νήπια, τα οποία, όπως τόνισε, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, σε διάφορους χώρους, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε ότι  οι συγκεκριμένες αίθουσες που εξαιτίας των «διαδικασιών covid» δεν παραλείφθηκαν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, θα τοποθετηθούν στον δήμο Ξάνθης, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

 

«Οφείλουμε, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε  και να δυναμώσουμε αυτόν τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς, τη δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη», τόνισε η Γ.Γ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

         

Το Διεκδικητικό Πλαίσιο

·         Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) . Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20)

·         Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών. 

·         Ένας επιπλέον εκπαιδευτικός στη διάθεση κάθε σχολικής μονάδας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

·         Μείωση – αναδιάταξη της ύλης

·         Εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής για όλα τα νήπια και προνήπια στο Δήμο Ξάνθης με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού

·         Ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει το δικαίωμα αυτό. 

·         Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

·         Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μετάβαση προς και από το σχολείο των μετακινούμενων μαθητών (μεταφορικά μέσα, συνοδοί)

·         Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού

·         Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

·         Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την επαρκή προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού

·         Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των σχολείων, αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19

·         Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων

·         Κατάργηση της διάταξης για τις 3μηνες και 6μηνες συμβάσεις αναπληρωτών και του θεσμού των ΑΜΩ

 

Ακούστε την κ. Χ.Γιαννακίδου.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά