Μαίρη Τσιακίρογλου: «Η κατάσταση στην εστίαση είναι φριχτή» - Συνάντηση με Μητσοτάκη ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία

 
Για δεύτερη φορά, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η εστίαση αναγκάζεται να βάλει πλάτη στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. Οι άνθρωποί της είναι βαθιά απογοητευμένοι και προβληματισμένοι, αφού το lockdown… διαρκείας, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά στην Ξάνθη, μπορεί να οδηγήσει σε… γενικό «λουκέτο» την εστίαση.
 
Η πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ξάνθης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο έργο, θεατές…».
Η ίδια υπενθύμισε ότι η εστίαση στην Ξάνθη, καλείται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο lockdown, ωστόσο, ποτέ δεν ξέφυγε από αυτό το καθεστώς, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα υπολειτουργούσε.
 
Σημείωσε, επίσης, ότι η εστίαση μπορεί να βάζει πλάτη για δεύτερη φορά, αλλά δεν υπάρχουν αντίμετρα, που θα στηρίξουν την επαγγελματική αυτή ομάδα που βρίσκεται στον… αναπνευστήρα.
 
«Έχουμε μόνο αναστολή ΦΠΑ ως τον 4ο του 2021, για τη δόση, που ήταν να πληρωθεί τον Νοέμβρη του 20», σημείωσε η κ. Τσιακίρογλου «και μείωση του ενοικίου (40%) για τον μήνα Νοέμβριο. Όμως δεν είδαμε ούτε αναστολή ΕΦΚΑ μισθωτών και μη μισθωτών ούτε αναστολή φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα», υπογράμμισε.
 
Παράλληλα, επεσήμανε ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει το κατέβασμα των ρολών στην εστίαση κι έκανε λόγο για «θέμα βιωσιμότητας» υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σίγουρο ότι πολλοί από αυτούς τους χώρους θα μπορέσουν να ανοίξουν, ξανά…».
 
Η ίδια σχολίασε ότι η οικονομία είναι κυκλική και πολλοί τομείς θα συμπαρασυρθούν από το «λουκέτο» στην εστίαση, όπως είναι οι αλυσίδες τροφοδοσίας -και όχι μόνο.
 
Εστίασε, στο θέμα «απασχολησιμότητα και ανεργία», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν κλάδο εντάσεως εργασίας, οπότε, πρόσθεσε, η ανεργία θα είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και υπογράμμισε την αναγκαιότητα «αντίμετρων».
 
Ωστόσο, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την καταβολή 1ης και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ, όπως σημείωσε, στις επόμενες δύο δόσεις (4η και 5η) έγινε κατορθωτό να συμπεριληφθούν και οι επιχειρηματίες που έκαναν έναρξη το 2020 -κάτι που δεν ίσχυε, μέχρι τώρα.
 
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, εκ νέου η Γενική Συνομοσπονδία θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για τα καυτά ζητήματα, ενώ με πρόταση του προέδρου της, Γιώργου Καββαθά, ζητά άμεσα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
 
Ακούστε την κ. Τσιακίρογλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά